Kremowe, wyraziste w smaku kaszotto z lekko chrupiącym orzechowym akcentem, przygotowane na bazie kaszy gryczanej i aromatycznego bulionu. Smaczne, proste i gotowe w niecałe 30 minut. W trakcie tych 30 minut przynajmniej połowa to czas relaksu przy książce lub herbacie, a Wasz idealny obiad spokojnie się gotuje. Jednak najlepsze jeszcze przed Wami, bo oto po nieśpiesznej kuchennej krzątaninie do umycia(...)tylko jedna patelnia, więc bezkarnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Brzmi niewiarygodnie? Sprawdźcie sami Składniki (2-3 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy gryczanej 250 g pieczarek 100 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 300 ml gorącej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki masła
Fitsweet.meKolejny przepis z użyciem kaszy jaglanej.Knedelki są pyszne i bardzo mięciutkie.Jedyną wadą tego dania jest to że ciasto jest bardzo klejące jak się formuje kulki,ale wystarczy ręce posypać mąką albo posmarować olejem.Knedle zrobiłam z pysznym mięsnym farszem z dodatkiem marchewki :). SKŁADNIKI Ciasto: 200g suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki mleka Farsz(...)250g mięsa mielonego cebula,czosnek 1ugotowana marchewka pieprz,sól,papryka słodka,trochę majeranku łyżeczka oleju WYKONANIE Przygotowanie naszego dania zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej.Pamiętajcie że trzeba sypką kaszę parę razy opłukać pod zimną wodą-traci ona wtedy smak goryczki.Ugotowaną kaszę studzimy.Następnie do kaszy dodajemy mleko i blendujemy na gładka masę. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręką.Ciasto
Mała w garnku mieszaprawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki niej pokochacie buraki. SKŁADNIKI 900 g buraków (3 duże) 400 g czarnej rzodkwi (4 średniej wielkości) 2 duże czerwone papryki olej rzepakowy 200 g kaszy jęczmiennej 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 270 g sera słonego półtłustego lub fety pęczek natki pietruszki kilka gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz(...)gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Po 30 minutach pieczenia warzyw dodać do nich również paprykę, skropić ją olejem i piec pozostałą ilość czasu z burakami i rzodkwią. Kaszę wsypać do garnka, dodać koncentrat bulionu, odrobinę wody i zagotować. Kaszę od czasu do czasu przemieszać, tak aby nie przywierała do dna. Jeżeli kasza wchłonie już cały płyn, a nadal
Passions hobbies lifeProsta propozycja na lekki i zdrowy obiad. Duszona w sosie figowym pierś kurczaka podana z moiją ulubioną kaszą bulgur aromatyzowaną miętą i cytryną z dodatkiem posiekanego drobno awokado. Całość ubarwiona dodatkiem sałaty i malin, co by kolory na talerzu się zgadzały. Ciekawy pomysł na niecodzienny obiad i wykorzystanie fig, w formie konfitury tym razem. Składniki (na 2 porcje): Duszona(...)oleju do smażenia szczypta soli i pieprzu przyprawy: rozmaryn, wędzona papryka 2-3 łyżki konfitury figowej 1/2 cebuli lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu Kasza bulgur z awokado 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 awokado garść świeżej mięty 1 cytryna szczypta soli i pieprzu Dodatki: mix sałat maliny oliwa
Mango Papajatemu uczę się nowych połączeń, odkrywam zakryte. Eksperymentowanie w kuchni zawsze mnie pociągało, dlatego teraz z chęcią wykorzystuje znane produkty w inny niż dotychczas sposób. Było już ciasto z kaszy, klopsiki, pasztety itp. Dziś kasza stała się podstawą kopytek. Zachęcam i Was do eksperymentów oraz do wypróbowania tego przepisu. Rodzina orzekła, że kopytka wypadły znakomicie i już domaga się(...)kolejnych. Kopytka z dyni i kaszy jaglanej składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 450 g dyni 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta kurkumy 2 szczypty gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej szałwii mąka ryżowa około 12 łyżek + do podsypania ciasta na stolnicy sól wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, wycinamy pestki i kroimy na kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
Przysmaki Karolkiestem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć(...)każdym sklepie. A Wy jakie macie swoje ulubione sposoby na faszerowane warzywa? * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kuliste cukinie ¾ szklanki kaszy pęczak ok. 1,5 szklanki wrzątku 200 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 szalotka lub mała cebula gałązka rozmarynu 100 g parmezanu lub grana padano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Cukinie umyj, odetnij kapelusze
Food SquareKremowe, bardzo aromatyczne, pachnące lasem i słońcem kaszotto z kaszy bulgur i złocistych kurek. Danie, którego przygotowanie wzorowane jest na włoskim risotto. I jak cała kuchnia włoska proste, szybkie i z najlepszych sezonowych składników. Po przygotowaniach do umycia tylko jedna patelnia, więc spokojnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Składniki (2 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej(...)kaszy bulgur 150 g kurek 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1-1,5 szklanki (250 ml – 375 ml) bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kurki dokładnie umyć, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła zeszklić drobno
Fitsweet.meZauważyłam, że bardzo mało u mnie w kuchni dań z kaszą- nie licząc zupy mlecznej, więc postanowiłam się zrehabilitować i upiekłam pyszne ciasteczka z kaszy manny. Dość długo wahałam się nad tym przepisem, ale teraz widzę, że zupełnie niepotrzebnie. Ciasteczka są super wilgotne, sprężyste i bardzo „mannowe”, może nieco za słodkie z połączeniu z masą krówkową(...)ostatnio ograniczam spożycie cukru, więc może tylko mi się tak wydaje. Oponki z kaszy manny 2 szkl kaszy manny 2 szkl jogurtu naturalnego 6 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny garść rodzynek 100 ml orzechówki lub amaretto Polewa 300 g kruchych krówek 3 łyżki mleka Kaszę wymieszać z jogurtem, dodać cukier i jajka, dokładnie
Pieguskowa KuchniaSkoro piątek to u mnie danie bez mięsa. Dzisiaj na obiad ugotowałam pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. U mnie w domu wszystkim bardzo smakują. To także sposób na zagospodarowanie kaszy, której zawsze za dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM CIASTO NA PIEROGI 0,5 kg mąki(...)maślanki naturalnej sól FARSZ 2 torebki kaszy gryczanej palonej ( ok. 1 szkl ) 0,5 kg twarogu w kostce 2 cebule sól, pieprz Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka (robię to szklanką). Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem
Pieguskowa KuchniaZostał mi woreczek kaszy więc trzeba było coś z niej zrobić. Tak więc powstała ekspresowa sałatka z kaszy z ogórkiem kiszonym, rzodkiewką i serem typu feta. A tutaj zapraszam na sałatkę z kaszą gryczaną i bobem Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej pęczek rzodkiewek 4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 100 g sera typu feta(...)łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, wystudzić. Rzodkiewkę, ogórki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce. Ser pokroić w drobną kostkę. Do miski wrzucić kaszę, ogórki, rzodkiewkę oraz cebulę, wymieszać. Na koniec dodać ser, polać oliwą i doprawić do smaku pieprzem, a w razie konieczności również solą. Tylko z nią uważać
magiczna kuchnia KasiKasza bulgur z burakami i fetą Kasza bulgur z gotowanymi burakami i słonym serem feta to świetny pomysł na szybką i lekką kolację lub jako obiad, które można zabrać ze sobą do pracy w pudełku. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze smakuje zarówno po podgrzaniu – na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki. Składniki(...)kaszy bulgur 1/2 opakowania sera feta (około 100 g) 200 g ugotowanych buraków (2 średnie buraki) 1 łyżeczka oliwy z oliwek kilka listków tajskiej bazylii lub łyżka posiekanej pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Torebkę kaszy bulgur gotujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie, zgodnie z informacją na opakowaniu. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Fetę kroimy w drobną
Taste and CookSałatka z kaszy kuskus, która łączy w sobie ziarna bobu z wyrazistym serem korycińskim. Jest smaczna i sycące, dlatego świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie w pracy lub jako letni obiad. 1/3 szklanki kaszy kuskus 1/3 szklanki wrzącej wody 200 g bobu 150 g sera korycińskiego 1/2 cebuli białej słodkiej świeży szczypiorek świeży koperek sól pieprz czarny mielony oliwa(...)szczypty cukru. Gotować parę minut sprawdzając czy jest miękki. Po odsączeniu, przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek. Jeżeli bób jest bardzo młody nie ma potrzeby go obierać. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić. Można odrobinę posolić. Kaszy nie trzeba gotować, w miarę upływu czasu wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia. Wystudzoną kaszę delikatnie przemieszać
https:KKuchniaMniamminut możecie przygotować w domu najzwyklejszą kaszkę mannę, na widok której na buzi waszego dziecka zagości uśmiech. Polecam takie danie także dla dorosłych! To doskonałe śniadanie. 3 czubate łyżki kaszy manny pół kubka wody łyżeczka oleju pół dojrzałego mango Do garnuszka wlewamy pół szklanki wody oraz odrobinę oleju i zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy 3 czubate łyżki kaszy manny(...)Cały czas mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Gdy kasza zgęstnieje wyłączamy gaz. Pokrojone w kostkę mango* dorzucamy do kaszy i mieszamy. Czekamy kilka minut, by kasza lekko wystygła, a mango puściło sok. Mieszamy i podajemy. Gotowe! Niemowlętom taką kaszkę można podać od 8 miesiąca życia. Trzeba jednak pamiętać, że kasza manna zawiera gluten, który jest alergenem. *Jak najłatwiej pokroić
Dieta bez mlekaKasza jaglana oraz fasola bardzo często goszczą na moim stole. Z racji, że one są moimi ulubionymi produktami przygotowałam przepyszną tartę! W swoim składzie zawiera wartościowe składniki, które świetnie działają na organizm. Zachęcam do wykonania! Składniki: Spód: 1 torebka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 jajo 3,5 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki mąki(...)puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 jajo 1 banan 1 łyżka karobu szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Do wrzącej się wody wsypujemy kawę rozpuszczalną i wkładamy torebkę kaszy jaglanej. Po ugotowaniu kaszę studzimy. Do miski przesypujemy kaszę, dodajemy jajo, cukier trzcinowy, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie blendujemy, na gęstą masę. Przelewamy do natłuszczonej formy. Czerwoną
Truskawkowa FiestaKASZA GRYCZANA zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Białka te są bogate w aminokwasy o wzorowym składzie, dodatkowo kasza ta ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Posiada dużo rutyny, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto zawiera witaminy B1 i PP oraz(...)związki mineralne m.in. wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Ceniona jako pokarm rozgrzewający. Może stanowić pełnowartościowe danie. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia 200 g twarogu półtłustego 1 woreczek kaszy gryczanej garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek) świeżo mielony pieprz, sól 1 jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. W tym czasie myjemy cukinię i ścieramy na grubej
wege i kropka