moim rodzinnym domu :) Z podanych składników wyszło 40 sztuk. Na zdjęciu jest 39, bo moja mama nie mogła się powstrzymać przed zjedzeniem jednego :) Składniki na kulki: szklanka suchej kaszy jaglanej mleko (o ilości napiszę w wykonaniu) 10 łyżek wiórków kokosowych niecałe pół kostki masła 4-5 łyżek cukru pudru (można zastąpić miodem wg upodobania) Składniki na posypkę: 3 łyżki wiórków(...)kokosowych 1,5 łyżki cukru pudru Wykonanie: Kaszę jaglaną przygotowuję w odpowiedni sposób [ KLIKNIJ TUTAJ ] . Po tej czynności wsypuję ją do garnka i zalewam mlekiem około 1 cm powyżej kaszy. Gotuję ją do momentu aż kasza wchłonie cale mleko, kilka razy mieszając by rozbić powstający w garnku kożuch. W między czasie przygotowuję posypkę. W osobnej misce łączę wiórki
Justa próbuje gotowaćjest znakomity przepis dla kokosomaniaków, słodkie, kokosowe i delikatne o gładkiej strukturze. Jest wiele przepisów na ten przysmak, jedni wolą kaszę zmiksowaną, inni całą, ja należę do pierwszej grupy. 😋 0,5 l mleka szklanka kaszy jaglanej 3/4 szklanki suszonych daktyli 200 g wiórków kokosowych kilka kostek gorzkiej czekolady Czekoladę wkładamy do zamrażarki, mocno schłodzoną łatwiej zetrzeć. Daktyle płuczemy pod bieżącą(...)wodą, kroimy na trzy - cztery części. Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się tzw goryczki. Mleko doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę , a po około pięciu minutach daktyle i połowę wiórków kokosowych. Gotujemy aż kasza wchłonie 3/4 mleka, zestawiamy z ognia, przykrywamy i czekamy aż masa ostygnie. Zimną masę miksujemy na gładko, tak aż znikną
Dieta moja pasjaZapiekanka ziemniaczana to danie, które lubi większość z nas. Dziś proponuję trochę mniej kaloryczną wersję tej potrawy. Zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw i mozzarelli. Czas przygotowania i ilość porcji 90 minut, 4 porcje. Produkty 200 g kaszy jaglanej, 200 g szpinaku, 1 pomidor, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, mozzarella, 2 jajka, łyżka oleju kokosowego, pieprz i sól. Przygotowanie(...)Kaszę przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego i usmaż na nim szpinak, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Szpinak dopraw solą oraz pieprzem. Pomidora pokrój w drobną kostkę, a mozzarellę w plasterki. Ugotowaną kaszę odsącz z wody i zmiksuj blenderem. Następnie dodaj do niej jajka, odrobinę soli oraz pieprzu i wszystko wymieszaj
Fit&Fast Kitchensprawia, że czuję się lekko i zdrowo odżywiona, a nie najedzona, ale to danie może stanowić pyszną, zbilansowaną i ciekawą alternatywę również dla prawdziwych mięsożerców. Pełny smaku farsz, zdrowa kasza, kiełki, nabiał zapewnią nam dawkę zdrowia i siły do działania, a co najważniejsze nie będziemy się czuli ociężali,. Zachęcam Was do eksperymentowania z warzywami, powinny stanowić nasze główne pożywienie, wykorzystaniu(...)opcjonalnie) 2 łyżki harissy (przepis) * sól, pieprz oliwa z oliwek *można użyć gotowej harissy, dostępna w tubce w marketach na działach z artykułami orientalnymi Do podania Kasza bulgur lub inna ulubiona kiełki, posiekana dymka Przygotowanie: 1.Cukinie wydrążamy, miąższ siekamy drobno, na patelni rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkli
Słodki Kompromisktórzy lubią kaszę gryczaną i wszystko, co kokosowe pokochają te danie, a Ci, którzy nie lubią - uwierzcie, polubicie! Jedne z najlepszych śniadań ostatniego czasu. Nie jadam kaszy gryczanej o poranku, jednak ostatnio pomyślałam, że czas to zmienić i urozmaicić codzienne owsianki. Tak przygotowana gryczanka wychodzi prze-prze-przepyszna! Kremowa, idealnie miękka, intensywnie kokosowa, przyjemnie słodziutka. Cudowna! Składniki (2 porcje(...)kaszy gryczanej palonej (Edena) 400 ml mleka kokosowego (Edena) 2-3 łyżki syropu daktylowego (Edena) 1 łyżeczka cukru waniliowego (Edena) Dodatki: plastry kokosowe (Edena) uprażony słonecznik (Edena) maliny mrożone Przygotowanie: Do rondelka przełóż opłukaną pod bieżącą wodą kaszę gryczaną, wlej mleko kokosowe, dodaj syrop daktylowy i cukier waniliowy. Wymieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez
Zdrowie na języku :PKaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka W północno-wschodniej części Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo kaczka czy kurczak z takim farszem stanowią kompletny posiłek, a po upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty(...)bardzo smaczny. Podczas pieczenia zaparzona kasza i surowa wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też sos z suszonych grzybów. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” a zaprezentowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich Antoniki z gminy Lubaczów
Trzeci talerzsłodyczy (tak, tak to moje postanowienie noworoczne), a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do przygotowania kokosowego snikersa, czyli ciasta na zimno przygotowanego na bazie spodu z daktyli, kaszy jaglanej, musu kokosowego i masła orzechowego. Ciasto jest naprawdę pyszne - nie za słodkie, z lekko chrupiącym spodem, warstwą kokosową i polewą przygotowaną na bazie masła orzechowego, mleczka kokosowego i oleju(...)tortownicę o średnicy 18 cm: spód 50 g daktyli 1 szklanka wiórek kokosowych (80 g) 1 łyżeczka gorzkiego kakao 2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego masa kokosowa około 2/3 szklanki kaszy jaglanej (125 g) 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki mleka, np. roślinnego lub krowiego* 50 g musu kokosowego 2-3 łyżki cukru, np. ksylitolu 1 łyżeczka oleju kokosowego
UgotowaćSmaczne i pełnowartościowe śniadanie w postaci puddingu z kaszy jaglanej. Proste w przygotowaniu, pomimo tego, że składa się z kilku warstw i wygląda jak deser :) Bo kto powiedział, że śniadanie musi być nudne i nie można zacząć dnia od deseru? ;) Szczególnego smaku nadają tutaj dżemy z dzikiej róży i czarnego bzu, które mają właściwości prozdrowotne i dbają o naszą odporność(...)Dlatego warto zacząć dzień od smacznego i zdrowego śniadania, że Łooo…. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody do gotowania kaszy szczypta soli 1 szklanka mleka ok 4 łyżek dżemu z czarnego bzu Łowicza ok 4 łyżek dżemu z dzikiej róży Łowicza parę łyżek granoli Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć
https:KKuchniaMniamKotlety z kaszy gryczanej to alternatywa dla mięsnych mielonych. Jak dla mnie rewelacja, dzieci też chętnie zjadły "inne" mielone. Kaszę gryczaną należy doprawić dość pikantnie, wtedy kotlety są smaczniejsze . J a użyłam przyprawy gyros, ale można użyć swojej ulubionej. Kotlety z kaszy gryczanej świetnie smakują ze świeżą surówką, np. ze szpinaku. 2 torebki kaszy gryczanej 0,5 szklanki płatków owsianych(...)górskich 2 żółtka kilka łyżek tartej bułki sól pieprz przyprawa gyros szczypta oregano natka pietruszki (opcjonalnie) mąka z amarantusa (opcjonalnie do obtoczenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić. Płatki owsiane również ugotować i ostudzić. Wymieszać ze sobą. Do kaszy i płatków dodać żółtka, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka zagęścić dosypując bułkę tartą. Doprawić do smaku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieksylitol polecany jest cukrzykom oraz osobom odchudzającym się :) Składniki na formę do tarty o średnicy do 26 cm: około 450 g mrożonych owoców (śliwek, truskawek, porzeczki, rabarbaru) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (90 g) 3/4 szklanki wody 90 g wiórek kokosowych 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka ksylitolu szczypta soli Kaszę jaglaną przepłukać i przelać wrzącą wodą. Przygotowaną kaszę(...)przesypać do garnuszka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie większość płynu to garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż kasza ostygnie. Mrożone owoce przesypać do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, cynamonu i oleju. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki kruszonki. Układać na mrożonych owocach. Całość
UgotowaćPory z cebulką przesmażyłam do miękkości udusiłam, przyprawami, ziołami ciekawie doprawiłam 🌿🌾🍂 i z ugotowanym pęczakiem połączyłam. Kaszę z porami śmietanką zalałam, mieszając dobrze podgrzałam. 🍴Z podsmażonymi brązowymi pieczarkami podałam i nic więcej dodawać już nie musiałam. 🍴 Pamiętajcie, że pęczak to kasza zdrowa, smaczna i wyjątkowa. 😏 👌 Składniki: · 300 g pora(...)mielony pieprz czarny do smaku, · sól do smaku, ponadto: · 200 g kaszy pęczak jęczmiennej Cenos, · 200 ml słodkiej śmietanki 30%, · 2 kopiaste łyżki posiekanego świeżego koperku, · 300 g brązowych
Moniki Smakołykisię. W lodówce zalegała od pewnego czasu papryka i wypadałoby coś w końcu z nią zrobić, a że na mięsne danie przynajmniej ja nie miałam ochoty, więc nafaszerowałam ją kaszą i warzywami i upiekłam. Z warzyw dodałam selera naciowego, pomidory, cebulę i czosnek, a do połączenia farszu wykorzystałam serek sałatkowy. Według mnie takie połączenie smaków było bardzo trafione, gdyż danie(...)wszystkim smakowało i o mięsie nikt nawet nie wspomniał. Pieczona papryka z kaszą gryczaną i warzywami jest świetna na obiad lub jako smaczna, lekka i zdrowa przystawka. Przyznam, że czasami lubię eksperymentować i fajny pomysł na coś smacznego powstaje pod wpływem chwili i tego, co akurat znajdę w lodówce 😊 Składniki: 3 duże papryki 1/2 selera naciowego 1 cebula 2 ząbki
Kuchcik gotujeendorfin. Ja dzisiaj proponuję słodki, ale zdrowy zimowy deser o zapachu piernika i pomarańczy. PIERNIKOWY BUDYŃ JAGLANY z SOSEM POMARAŃCZOWO- ŻURAWINOWYM Składniki: (4 małe porcje) 100 g kaszy jaglanej 125 ml mleka (plus około szklanka) 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika sos: niecała szklanka soku pomarańczowego 3 łyżki brązowego cukru 1 garść suszonej żurawiny skórka(...)pomarańczy Przygotowanie: Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie kilka razy, a następnie odsączamy z wody i prażymy w suchym rondlu, aby pozbyć się goryczki.Podczas prażenia kaszę mieszamy aby się nie przypaliła. Po 2 minutach kaszę zalewamy 125 mililtrami mleka (kasza musi być przykryta mlekiem, więc wybieramy nie za duży rondel) Gotujemy około 15-20 minut aż zmięknie. Jeśli kasza wchłonie
Bon appetit mon amieOtrzymywany z gotowanych, suszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - mowa o kaszy bulgur. Dla mieszkańców Bliskiego Wschodu kasza bulgur to obok ryży jeden z podstawowych składników codziennej diety, i tak aż do ponad 400 lat. Nic dziwnego ta kasza to prawdziwa skarbnica cennych minerałów. Bulgur korzystnie wpływa układ nerwowy, poprawia pracę serca i obniża ciśnienie krwi(...)zawiera również sporo cennego kwasu foliowego, powinny więc ją jadać kobiety w ciąży, ponadto zawiera dużo więcej błonnika niż pozostałe kasze i jest dużo mniej kaloryczny - co więcej trzeba, żeby zjeść bulgur na na wczesnoletni obiad w towarzystwie chudego mięsa i masy kolorowych warzyw. Smacznego poniedziałku ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania 25 min 4 piersi z kurczaka 1 łyżeczka
Słodki Kompromis