soli. Tymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak. Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki 2 porcje: 4 polędwiczki z kurczaka, 1/2 cytryny, szczypta pieprzu cytrynowego(...)pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta pieprzu czerwonego, 1 łyżka masła klarowanego, 50 g kaszy gryczanej, 2 garści rukoli, 3 gałązki tymianku, 2 świeże jajka, 2 łyżki octu, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Popcorn z kaszy gryczanej W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju
Moniki SmakołykiKaszę mannę jedni uwielbiają inni nienawidzą. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy i zdecydowanie preferuję kaszę gotowaną na gęsto - tak, żeby łycha stawała!;) Jako małe urozmaicenie wymysliłam takie oto placki w chrupiącej skórce z sezamu. Są bardzo smaczne - polecam! Ten przepis jest moim zgłoszeniem do konkursu w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki . Składniki: 1/2 litra mleka(...)łyżek kaszy manny 1 łyżka masła 1/2 szklanki sezamu 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko ulubiony dżem olej do smażenia Sposób przygotowania: Mleko zagotować z łyżką masła. Gdy zacznie wrzeć wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając. Mieszać aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Wygładzić na placek grubości ok 1- 1,5 cm. Gdy kasza
happycreatiff.blogspot.comwiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i jaglaną . To właśnie o jaglanej będzie dziś mowa. Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki , zraziki czy też kopytka . Dziś mam kolejny rewelacyjny przepis – na krokiety z kaszą jaglaną. Niesamowicie chrupiące , sycące i smaczne. A dzięki dodatkowi kaszy jaglanej – zdrowe. SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : * Mąka – 1 szklanka * Mleko – 250 ml * Jajko(...)Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * Sól – 1 szczypta * Olej – 50 ml FARSZ: * Kasza jaglana – 2 szklanki * Bulion warzywny – 400 ml * Pieprz – do smaku DODATKOWO : * Bułka tarta do panierowania * Jajko – 1 szt * Olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy duże naleśniki , odkładamy w cieple miejsce . FARSZ : Kaszę jaglaną zalewamy bulionem i na wolnym ogniu
Ostra na Słodkowiecie uwielbiam kaszę jaglaną ! Na słodko , na ostro … do obiadu .. w postaci kotlecików … jako farsz … itd. Można z niej zrobić takie cuda, dzięki którym miłością do kaszy jaglanej zarazimy nawet tych, którzy do tej pory za nią nie przepadali! Dziś mam dla Was zapiekankę z dodatkiem śliwek. Typowo letnio/jesienna … niesamowicie smaczna .. sycąca … no i zdrowa(...)Niesamowicie pachnie … a moja mama stwierdziła, że smakuje jak przepyszny sernik! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – ok. 2 szkl * śliwki – ok. 250 g * borówki – 100 g * cukier wanilinowy – 1 op * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka * cukier – do smaku – ok. 0,5 szkl * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy
Ostra na Słodkocoś wyjątkowo ciekawego. Mały przerywnik od korzenno-cytrusowych, świątecznych smaków. Coś, co nie dawało mi spokoju, i musiałam jak najszybciej takie cudo przygotować. Otóż jakiś czas temu kupiłam kaszę kuskus. Inną jednak o tej mi znanej. Ta była duża, i trzeba ją było gotować (zwykłą drobną zawsze tylko zalewałam wrzątkiem). Przygotowałam ją do obiadu, i muszę przyznać, że od razu(...)podbiła moje kubki smakowe. Podprażona na maśle zyskała cudowny smak i aromat. Postanowiłam więc przygotować z niej pudding, taki jak z ryżu. I to był strzał w dziesiątkę! Kasza ma maślany, lekko jakby orzechowy posmak, konsystencja jest idealnie kremowa, a całość podana z lekko kwaskowatym dżemem smakuje obłędnie. Dżemu możecie użyć ulubionego - ja otworzyłam jeden ze słoiczków, które przywiozłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb z kaszą jaglaną. Trochę więcej smaku, trochę więcej zdrowia i jeszcze na dodatek wesołe, żółte kropki sąsiadujące z dziurami wyprodukowanymi przez pracowity zakwas żytni. W ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba. Podane(...)pszennej chlebowej 50 g mąki żytniej starogardzkiej Odświeżony 12 godzin wcześniej zakwas wymieszaj z mlekiem. Dodaj mąki, dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin. Kasza jaglana: 100 g kaszy jaglanej 250 g mleka pełnego (świeże lub pasteryzowane) Zagotuj kaszę na mleku. Gdy tylko mleko zawrze, odstaw kaszę pod przykryciem na 8 godzin - taki sam czas
Grahamka, weka i kajzerkapodczas pieczenia, aż kręci nosem!. Podawałam ciasto jaglane na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany i z cukrem, wspaniałe zestawienie. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: 50 dag kaszy jaglanej 70-80 dag jabłek 30-40 dag sera białego 3,5 szklanki mleka słoik brzoskwiniowej lub morelowej konfitury 2-3 łyżki cukru kryształu do twarogu + cukier waniliowy szczypta(...)soli Kruszonka: 10 dag margaryny 1 szklanka mąki 6 łyżek cukru kryształu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków Po przyprawy i kaszę warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę jaglana wsypujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą zimna wodą przez min. 2-3 minuty. Mleko gotujemy z odrobiną soli, gdy zacznie wrzeć wrzucamy odsączoną z wody kaszę jaglaną
Apetyczna babeczkaChleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego, obsypany mnóstwem smacznych ziarenek. Smak i zapach tego chlebka jest wprost bajeczny. Gdyby ktoś powiedział mi kiedyś, że zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem(...)nigdy nie lubiłam i nie lubię do dziś kaszy gryczanej, tej ogólnie dostępnej palonej, kaszę gryczaną białą jadam ale to zupełnie inna bajka. Natomiast chleb z dodatkiem kaszy gyczanej (tej palonej) jest po prostu nieziemski, nie wiem co takiego ma w sobie, że jestem wręcz od niego uzależniona... To mój ulubiony chlebek już od bardzo długiego czasu i choć zjem
Smaczne ZdroweKiedy proponuje moim dzieciom dania z kasza gryczaną to kręcą nosem...a babka?, okazała się sukcesem :). Ma wspaniały smak, a warstwa twarogu sprawia, że jest miękka i rozpływa się w ustach, pychota i samo zdrowie!. Kaszę gryczaną wysokiej jakości oferuje sklep Owocowy Raj. Składniki na babkę: 1 szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 30 dag białego sera(...)jaja świeże zioła, pietruszka - szczypiorek - bazylia - mięta, co kto lubi sól pieprz 1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić. 2. Twaróg rozetrzeć z dwoma żółtkami, ziołami, solą i pieprzem. 3. Pozostałe białka i jajko rozbełtać z oliwą, solą i pieprzem, a następnie z przestudzoną kaszą. 4. Do przygotowanej, natłuszczonej formy wkładać kolejno: połowę przyprawionej kaszy, masę serową
Apetyczna babeczkakilogramy endorfin zaniesionych przez każdego biegacza do domu, by radością zarażać innych ;-). Nie wahajcie się zacząć! (medal na Fanpage ;*) ;-) Dzisiaj polecam Wam bardzo proste danie, zdrowe bo z dodatkiem kaszy jaglanej, rukoli, dużej ilości brokuła i posypką z posiekanych migdałów. Pyszne! SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 10 migdałów - 1/2 brokuła - garść rukoli - 1 łyżka oliwy z oliwek - ząbek czosnku(...)cytryny - olej sezamowy lub orzechowy W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek, i kaszę jaglaną, sól, zalej wodę, ciągle mieszaj kaszę, jak wchłonie wodę, dodaj kolejną porcję, aż kasza będzie ugotowana. Trwa to około 20 minut. Do ugotowanej kaszy Brokuły ugotuj w osolonej wodzie. Migdały posiekaj. Do kaszy dołóż rukolę, wymieszaj i od razu wyłóż na talerz
SMYKWKUCHNIPrawie wszyscy wiemy o zaletach zdrowotnych kaszy jaglanej. Ale myślę,że nie wszyscy wiedzą jak ją gotować, by była sypka i by nie było w niej czuć goryczki. Ostatnio ktoś mówił iż kasza byłaby nawet ok, gdyby nie była lekko gorzkawa. Nie wiem może miałam dużo szczęścia, że natknęłam się właśnie na ten przepis przygotowywania kaszy jaglanej i nie zraził(...)pół roku, kupiłam bo zdrowa ale co z nią dalej niezbyt wiedziałam... Odkąd przygotowałam ją pierwszy raz bywa u nas dość często, moja rodzinka jest bardzo kaszowa (uwielbiamy zwykłą kaszę jęczmienną, pęczak, gryczaną białą ) a teraz także jaglaną. Może być dodatkiem do sosu ale równie smaczna jest sama. Ma cudowny, lekko orzechowy zapach. Kiedyś w drodze eksperymentu przygotowałam ją zalewając
Smaczne ZdroweSfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście jest wprost idealny na Święta. Pyszne, kremowe nadzienie z sera i kaszy manny oraz delikatna warstwa kruchego ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. Ten smak jest zupełnie inny od znanych mi ciast, ale tak dobry, że placek został zjedzony już pierwszego dnia. A przepis na masę z kaszy manny i serka wykorzystałam(...)kolejnych wypiekach, które pojawią się wkrótce na blogu. We włoskich przepisach na sfogliatella frolle kasza manna gotowana jest na wodzie i używa się serka ricotty. Zaadoptowałam przepis do polskich warunków. Kaszę mannę gotuję na mleku, a zamiast ricotty biorę półtłusty twaróg w kostce. Nie udało mi się dostać ekologicznych cytrusów, więc placek jest bez kandyzowanej skórki. Ale można dodać
dolcevitainmykitchenInaczej brownie jaglane bez pieczenia o zachwycającym smaku! Ostatnio pokochałam wszelkie desery i ciasta z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tym razem padło na moje ulubione połączenie bananów z masłem orzechowym, a do tego jeszcze mnóstwo mojego kolejnego składnika, czyli kokos! Ciasto wyszło MEGA SMACZNE i żeby nie jego kaloryczność w większym kawałku, zjadłabym całe naraz sama! Każdy mój degustator był zachwycony(...)smakiem i nawet nie świadomy, że jest ono zrobione z kaszy :) Deser robi się bardzo szybko i jest z łatwo dostępnych produktów, dlatego ten przepis jest zdecydowaniem jednym z moich ulubionych! Ciasto jest bardzo sycące i jednym kawałkiem spokojnie zaspokoicie chęć na słodkie ;) Wartości odżywcze 1 kawałka (12) 240 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuParę lat temu miałam okazję spróbować rosołu z kluskami z kaszy manny. To były kluski kładzione. Były mega. Ostatnio odtworzyłam je, ale coś poszło nie tak, więc zaczęłam czytać o nich w internetach. I natknęłam się na przepisy z kostkami z kaszy manny. Wczoraj je zrobiłam. To świetna alternatywa dla ziemniaków, makaronów i ryżów. Fajna odmiana. Ps. Resztę jaka(...)została, zjadłam z mlekiem. Pyyyycha. Składniki: 2,5 szklanki wody 1 szklanka kaszy manny sól Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy. Wsypujemy do niej powoli kaszę, jednocześnie cały czas mieszając. Dodajemy sól, mieszamy. Kaszę wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki, ja użyłam keksówki. Kaszę porządnie studzimy i kroimy w kostkę. Pamiętajcie żeby przed podaniem podgrzać ją w zupie
Kardamonovy