jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Zupa grzybowa z makaronem autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowo-serowa autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GOŁĄBKOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com JESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga(...)Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami autorka: Mątewka z bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 150 g ugotowanej kaszy gryczanej 1/2 kostki wędzonego tofu, ok. 80 g 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii 1/2 cebuli kilka różyczek brokuła sól, pieprz sos sojowy, u mnie … Czytaj dalej Sałatka z kaszy i tofu
czarrna od kuchniprostocie siła! Natomiast jeśli chcecie coś na większy głód, to śmiało dodajcie do potrawy rybę, ser czy mięso. Będzie pasować wszystko co lubicie. 160 g Sonko Fit Lunch z kaszą gryczaną, orkiszową, kuskus, czerwoną soczewicą, marchewką i cuknią pęczek młodych marchewek 2 łyżki masła klarowanego pęczek ziół (użyłam natki pietruszki, bazylii i szczypiorku) sól i pieprz do smaku Mieszankę kasz
Mienta blogCzęsto zastępujemy ziemniaki do obiadu kaszą. A jak mam czas, to poza ugotowaniem kaszy próbuję coś z nią jeszcze "wymodzić". Polecam taką wersję. Składniki: 200 g kaszy gryczanej szklanka mrożonego groszku z marchewką 1 mała cebulka sól, pieprz woda / bulion / rosół olej ewentualnie tymianek Sposób wykonania: 1. Cebulkę posiekać, zrumienić na oleju, po czym wsypać suchą kaszę. Smażyć
Kuchnia domowa Anioliwą z pestek dyni. 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia, można zmiksować później, razem z soczewicą) 100 g zielonej soczewicy 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 łyżka kaszy gryczanej (lub dowolnie innej, u mnie łamana niepalona. przyprawy: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, majeranek Soczewicę gotujemy do miękkości. Miksujemy razem z dynią i przyprawami. Dodajemy czerwoną soczewicę i kaszę
Kucharzycamogłam przygotować danie z kapustą, która rzadko gości w mojej kuchni. Całość bardzo smakowita, mąż choć nie jest fanem brukselki, zjadł ze smakiem... Składniki: 1 i 2/3 szklanki kaszy gryczanej palonej ok 12 brukselek 1 średnia cebula 1 laska dobrej kiełbasy (zwyczajnej, toruńskiej, podwawelskiej) sól, pieprz, cukier olej do smażenia Brukselkę umyć, ugotować w ocukrzonej wodzie do miękkości. Kaszę ugotować
Czerwień i błękitgrzybowy, ziemniaczany itd. Moja mama robi tradycyjne z farszem z mięsa i ryżu, ale z dużą ilością mięsa, teściowa dodaje więcej ryżu lub robi je w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem do gołąbków i za każdym razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami
Smakowity Blog Kulinarnyprzede wszystkim zdrowe. Ta sałatka świetnie nadaje się na kolację, jak i lunch w pracy. Nie dość, że jest pyszna to jeszcze kolorowa. Warta spróbowania, polecam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej marki Kupiec 1 szklanka wody szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 7-8 suszonych pomidorów 50 gram sera gorgonzola 150 gram fasoli szparagowej zielonej Podaną ilość kaszy
Mango PapajaJeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z 1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Tom niestety nie lubi takich wegetariańskich, ja wręcz odwrotnie ... Ciasto: 0,5kg mąki, jajko, szklanka wody, sól, Zagnieść wszystkie składniki. Farsz: 2 szklanka kaszy, ugotować
Anioły w kuchniprościutki, ze względu na składniki jak i wykonanie ;) Najpierw trochę o kaszy, która ostatnio bardzo często gości w moim jadłospisie ;) To najstarsza znana kasza. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Kasza
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi Clauditta Banditta :) 200 g -2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 250 g boczku surowego wędzonego 250 g mięsa mielonego z indyka 40g -1 garść suszonych grzybów np. Borowików 2 ząbki czosnku pieprz, sól i papryka ostra mielona Kaszę
ClauditteMissCookingSkładniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli farsz: 2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g) 1 kostka sera białego półtłustego (200-250g) 2 cebule olej Sposób wykonania: ciasto: Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut. farsz: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wsypać
Prosto i Smacznie z Anetążołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka garść grzybów suszonych 1 cebula 200 ml śmietany 22% sól pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki oregano listek laurowy ziele angielskie 1 szkl kaszy gryczanej szczypta suszonej papryki szczypta ogórków kiszonych suszonych sól Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać. Kaszę
Gotowanie jest łatweTrochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem. Składniki Farsz: 100 g kaszy gryczanej 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej sól ,pieprz Ciasto: 400 g mąki 250 ml gorącej wody jajko szczypta soli Przygotowanie Kaszę gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy
R'n'G Kitchenczego robi się kasza jaglana? Z czego robi się kasza jaglana? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej kaszy jaglanej, popularnemu i zdrowemu składnikowi wielu dań. Dowiemy się, z czego jest wykonana ta kasza, jakie ma właściwości odżywcze i jak można ją wykorzystać w kuchni. Skąd pochodzi kasza jaglana? Kasza jaglana, znana również jako kasza gryczana, jest produktem zrobionym z nasion
Żyję by jeśćlodówce. Także inwencja dowolna. Ogólnie często robię dania na zasadzie co zostało trzeba wykorzystać. Bardzo dobre na ciepłe i na zimno kaszotto. 1/2 szklanki kaszy gryczanej 10 pomidorków koktajlowych 6 pomidorów suszonych natka, koper świeży 1 garść kiełków 1 dynia hokkaido mała 100 g tofu 1 cebula sól, pieprz oliwa z suszonych pomidorów zioła/ bazylia
wesoła kuchniaMałdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze Wesele (ul. Rynek 20-23) Przystawka Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto
Qlinarnie i QlinarnieDziś propozycja niedzielnego obiadu, ale nie tylko . Kurczak nadziewany... Zapraszam! Składniki; kurczak ( mój ok 2,5 kg) sól przyprawa do gyrosa pół szklanki kaszy gryczanej 2 małe cebule 2 łyżki posiekanego koperku olej Przygotowanie; Kurczaka dokładnie umyć a następnie osuszyć. Natrzeć solą i przyprawą do gyrosa. Włożyc do lodówki a w tym czasie przygotować nadzienie. Kasze opłukać
Radość kipiąca uśmiechem.też je podałam i tym razem. Składniki: na ciasto: 300-350 g mąki 220 ml wrzątku 1 jajko 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia