czekać cały rok. Nic tak nie pachnie późnym latem jak koszyczek prawdziwków, albo kurek. Czas : 30 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej (może też być palona) Kilka prawdziwków, podgrzybków, garść kurek Szalotka lub mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu
Niedzielny kucharzkaszy gryczanej palonej, 1 łyżka masła, 200 g sera białego półtłustego, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru, sól, świeżo mielony pieprz, 150 g boczku wędzonego surowego w wersji dla mięsożerców , bułka tarta, tłuszcz do smażenia (masło, olej) Kaszę opłucz, wsyp do garnka, wlej 400 ml wody, dodaj łyżkę masła i łyżeczkę soli. Zagotuj pod przykryciem na dużym ogniu
królestwo garówzastanawiałam się co zrobić z ugotowaną kaszą, która została po obiedzie z poprzedniego dnia. Do takiej jajecznicy nie potrzebujemy już pieczywa. To zdrowe i sycące śniadanie. 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 3 jajka L 1 cebula 200g pieczarek sól, pieprz, czosnek granulowany 1 łyżeczka masła szczypiorek 1 pomidor 1. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę
Szefowa kuchnibyć zdrowy i sycący? Jeszcze jak! Składniki na koktajl czekoladowy z fasoli i kaszy – przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr 100 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki) 3 łyżki kaszy gryczanej (ugotowanej) 100 ml mleka roślinnego 3 śliwki suszone pół szklanki malin łyżka kakao Jak przygotować taki gwiazdorski koktajl? Wystarczy zblendować wszystkie składniki. Jeśli lubisz słodsze koktajle, możesz dodać jeszcze
Ugotowane pozamiataneprzyjęciu. Do sałatki wykorzystałam superzdrowy produkt, który otrzymałam do przetestowania od Monini . Rice & MORE to pełne wartości odżywczych kompozycje ryżu oraz ziaren i kasz, takich jak quinoa, amarantus, kasza gryczana, bulgur czy jaglana. Monini przygotowało 4 pyszne mieszanki, które mogą stanowić świetną bazę dla wielu codziennych, zdrowych posiłków - sałatek, kaszotto, wegetariańskich kotletów czy faszerowanych warzyw. Najważniejszą dla mnie zaletą
Chilli Czosnek i Oliwadłużej. Takie jedzenie jest zdrowsze i..bardziej interesujące, kolorowe, pachnące i "żywe". Dziś u mnie jedno z ulubionych dań. Składniki pół kalafiora ziarenka granatu olej kokosowy półtorej szklanki ugotowanej kaszy gryczanej Melvit natka pietruszki pół łyżeczki curry sól morska lub himalajska Dressing 2 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki oliwy sól morska do smaku sok z połowy cytryny
Z Kuchni Do KuchniBezmięsny kotlet też może być smaczny, pożywny i idealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :) Składniki: 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki soczewicy zielonej 2 jajka marchewka pół małej cukinii pół cebuli garść sezamu sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek Wykonanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę. Soczewicę
Taste Of My DayCiasto 1/2 kg mąki 1,5 szkl. gorącej wody szczypta soli Farsz 1 torebka kaszy gryczanej 15 dag tłustego sera białego masło 1 duża cebula sól pieprz Sposób Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy stopniowo wrzątek. Mieszamy drewniana łyżką, dodajemy sól. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut. Kaszę gotujemy do miękkości. Na maśle
Kuchenne aromatyPewnie nie. Ja też na początku nie miałam pojęcia dopóki nie przeczytałam składu:) I wszystko stało się jasne. Pyszny, szybki i jednogarnkowy obiad, polecam :D Składniki: 50 dag kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 2 cebule 50 dag świeżych pieczarek 1 puszka kukurydzy konserwowej l litr wywaru z warzyw ( może być z kostki rosołowej lub np;Kucharek
Bea(u)ty kitchenUzależniłam się ostatnio od bobu u cukinii – niemal codziennie goszczą w moim menu. Musicie mi wybaczyć chwilową monotematyczność. Składniki (2 – 4 porcje): 1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej 1 średnia cukinia 400 g bobu 1 duży por (450 – 500 g) 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku sól morska, świeżo zmielony pieprz, tymianek 2 łyżki
Moja pasja smakuszybciej mięknie i tworzy mazistą, gęstą i smaczną potrawę. KASZOTTO (GRYCZOTTO) Z ZIELONYMI SZPARAGAMI /własny;/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1 duża cebula biała niecała szklanka suchej kaszy gryczanej 1-1,5 szklanka wytrawnego białego wina 2-3 szklanki buliony warzywnego* 3-4 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz świeżo mielony zielenina do podania Cebulę obieram, siekam
W kuchni Karmel-itkiPomysł na tę kaszankę zaczerpnęłam z bloga: kulinarny karnet Christophera. Jego przepis znajdziecie tutaj: oryginalny przepis . Ja oczywiście przepis troszkę zmodyfikowałam. Składniki: 4 kaszanki z gryczanej kaszy 4 duże ziemniaki 2 jabłka 3 cebule 10 dkg żółtego sera Olej do posmarowania naczynia 2 jajka 150 ml śmietany tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, majeranek natka pietruszki szczypiorek Ziemniaki gotujemy w łupinach, następnie
Bon Appetit Małgorzatyprawdę było rewelacyjne!!! Brawa dla Agnieszki! Owacja na stojąco. A ja poproszę o Bis!" (Mariusz Woyda) Składniki : 0,7 kg dyni już obranej 2 woreczki kaszy gryczanej 1 cebula 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki mąki żytniej (może być orkiszowa, gryczana itp.) sól pieprz bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Dynię ścieramy na tarce o grubych
Dieta Rozdzielna i Zdrowieobiadu jako główne danie? Czemu nie ! W takiej wersji jest bardzo sycący i pyszny. Śmiało może pełnić główną rolę na talerzu :) Składniki: 70 dag zielonych ogórków 30 dag kaszy gryczanej 1 cebula biała 30 dag dowolnego gotowanego mięsa sól i pieprz do smaku świeży koperek olej do smażenia Składniki na ciasto: 12 dag mąki 2 jajka 4 dag oleju
Tradycyjna Kuchniasyrop z agawy tarta będzie idealna dla wegan. Jest również odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Bardzo, bardzo, bardzo smaczna :) Ciasto Składniki: 150 g ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej (około 50 g suchej) 1,5 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml mleka sojowego 2 łyżki miodu (syropu) 5 daktyli łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu łyżeczka soku z cytryny
pyszne zdrowościSkładniki (na 8 krokietów) : Farsz: 100g kaszy gryczanej, 350g pieczarek, 1 cebula, 120g suszonych pomidorów, odsączonych, 60g startego sera żółtego, olej do smażenia. Ciasto: 400gmąki pszennej, 1 jajko, 250ml wody, 400ml mleka, sól. Panierka: 2 jajka, odrobina mleka, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze odsączyć i ostudzić
W kuchni u Moniki