Dziś odskocznia od standardowych przepisów, pierogi z kaszą i serem białym... SKŁADNIKI NA FARSZ: 250g sera białego 2 woreczki kaszy gryczanej MŁYNY STOISŁAW 2 cebule 2 łyżki majeranku czosnek granulowany sól pieprz olej SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 1 jajko szczypta soli 1/3 łyżeczki oleju WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na jednolitą
Dziś Ja gotujekażda z nich przypadła Wam do gustu.A co myślicie o takiej wersji dietetycznej w przepysznym sosie cytrynowym? Osobiście nie mam do tej wersji serca ,bo nie lubię kaszy gryczanej ,i wolę zostać przy prawie tradycyjnej wersji ,jednak myślę ,że znajdą się wśród Was osoby ,dla których te gołąbki będą super .Zapraszam. 1 duża kapusta włoska - sparzona i obraną(...)lisci 1 kg.dorsza 5 dag.kaszy gryczanej 2 małe cebule 1 litr bulionu z kury pieprz cytrynowy 1 cytryna ( sok i startą skorka z cytryny ) sól biały pieprz szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej przyprawa uniwersalna ******************************************** 1 . Rybę płuczemy ,usuwamy skórę jak ją ma ,kroimy w kostkę. 2 . Kasze gotujemy według przepisu ,gotowa dodajemy do pokrojonej ryby
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinaprawdę korzystny wpływ na zdrowie naszego układu pokarmowego. Czas więc przeprosić ją i ponownie wprowadzić do codziennego menu! KASZOTTO Z BOTWINĄ. /przepis własny;/ na 4 porcje 2 szklanki kaszy gryczanej ok. 1l buliony warzywnego 3 łyżki oleju roślinnego 1 dorodna cebula 3/4 kg świeżej botwiny sól, pieprz do smaku suszony majeranek, tymianek 2 łyżki masła W garnku o grubym dnie
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 czubate garści suszonych podgrzybków 3-4 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia 1 jajko Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko ciepła woda Sposób wykonania: Farsz: Grzyby ugotowałam, odcedziłam zachowując wodę, wystudziłam a następnie rozdrobniłam. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę podsmażyłam na oleju. Kaszę ugotowałam w wodzie po gotowaniu grzybków
Darcia w kuchniSkładniki: Na 23 pierogi Farsz: 140g szpinaku ( ja miałam świeży), 50g bekonu, 1 woreczek kaszy gryczanej (100g), 1/2 cebuli, kilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, smalec. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 jajko, 1 łyżka oleju, niepełna szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ponadto: 1/2 cebuli, 75g bekonu, smalec, sól i ciut oleju do gotującej się wody. Przygotowanie
W kuchni u Monikiciasto jest zaskakująco pyszne. Jesteśmy nim zachwyceni i gorąco polecamy! Ciasto nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Składniki na tartę o średnicy 26 cm*: Ciasto: 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej**, 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych**, 1/2 szklanki wiórek lub płatków kokosowych**, 1 płaska łyżeczka sody, 4 -5 łyżek cukru kokosowego, brzozowego lub trzcinowego nierafinowanego, 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju(...)suszonych (u mnie- daktyle plus rodzynki), 1 łyżka otartej skórki z cytryny EKO, 1 łyżka chia. Dekoracja: 2 łyżki borówek, 1 łyżka pestek granatu, Kilka kawałków skórki cytryny. Wykonanie : Kaszę, wiórki i płatki owsiane mielimy na pył/mąkę**. Umieszczamy w misce i mieszamy z sodą i cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre na ciasto. Następnie wlewamy do miski
Jeść, by żyć w zdrowiuzawartość karotenoidów i antocyjanów w owocach. Jabłka pieczone z kaszą i grzybami czas przygotowania: 45 minut składniki: 4 jabłka - u mnie jabłka grójeckie odmiany Red Jonaprince 100 g kaszy gryczanej niepalonej 300 g świeżych grzybów - u mnie podgrzybki brunatne 1 nieduża cebula miąższ z wydrążonych jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 30 ml wódki żubrówki
Smaczna Pyzasmakują takie warzywa z makaronem, który "lubi" sosy czyli z pewnością spaghetti i rurki czyli penne. Zamiast kuskusu można użyć innej, ulubionej kaszy takiej jak bulgur, kasza jaglana, kasza gryczana lub jęczmienna. Myślę, że miłośnicy ryżu także się ucieszą, nie próbowałam połączenia z ryżem, ale z pewnością smakuje doskonale, już nigdy nie sięgniecie po gotowe warzywa w sosie
Moja smaczna kuchniasklepie ;) Po drugie - o tej porze roku ona najlepiej "współpracuje" przy zwijaniu. Nie bądźmy zbyt ortodoksyjni w gotowaniu. Bądźmy elastyczni i kreatywni ;) Składniki: 700 g ziemniaków 150 g kaszy gryczanej (lub innej) duża kapusta pekińska lub włoska 1 duża cebula 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżka majeranku olej sól i pieprz puszka pomidorów bez skórki (opcjonalnie) koperek Wykonanie: Ziemniaki
zadanie-gotowaniepóźniej w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarowanego, sól do smaku, ½ cytryny
Moniki Smakołykinazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk) Pół opakowania szpinaku mrożonego ¾ szklanki soczewicy czerwonej pół torebki kaszy gryczanej dwa jajka od szczęśliwej kurki łyżka mąki razowej łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na maśle przesmażyć posiekaną cebulę
pieprzny smaczekSkładniki : szklanka kaszy gryczanej główka kapusty włoskiej lub młoda biała koncentrat pomidorowy, mąka około 1 łyżki kilka pieczarek cebula zioła prowansalskie, bazylia sól, pieprz, olej do smażenia Przygotowanie : Kapustę sparzyć w gorącej wodzie (wyciąć głąba, szybciej zrobi się miękka), po przestudzeniu zdejmować ostrożnie kolejne liście tak by ich nie porozrywać Kaszę ugotować w 2 szklankach wody, pokrojone pieczarki wraz
Proste Potrawypomidorami serwowany z kaszami Potrzebne Ci będą: filet z kurczaka pomidory z puszki pieczarki (300 g) cukinia (300 g) czosnek, pieprz,ostra papryka, natka pietruszki po 100 gram kaszy gryczanej i jęczmiennej Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką a następnie podsmaż na teflonowej patelni bez tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę cukinią i pokrojonymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała