sklepie ;) Po drugie - o tej porze roku ona najlepiej "współpracuje" przy zwijaniu. Nie bądźmy zbyt ortodoksyjni w gotowaniu. Bądźmy elastyczni i kreatywni ;) Składniki: 700 g ziemniaków 150 g kaszy gryczanej (lub innej) duża kapusta pekińska lub włoska 1 duża cebula 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżka majeranku olej sól i pieprz puszka pomidorów bez skórki (opcjonalnie) koperek Wykonanie: Ziemniaki
zadanie-gotowaniepóźniej w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła klarowanego, sól do smaku, ½ cytryny
Moniki Smakołykinazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk) Pół opakowania szpinaku mrożonego ¾ szklanki soczewicy czerwonej pół torebki kaszy gryczanej dwa jajka od szczęśliwej kurki łyżka mąki razowej łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na maśle przesmażyć posiekaną cebulę
pieprzny smaczekSkładniki : szklanka kaszy gryczanej główka kapusty włoskiej lub młoda biała koncentrat pomidorowy, mąka około 1 łyżki kilka pieczarek cebula zioła prowansalskie, bazylia sól, pieprz, olej do smażenia Przygotowanie : Kapustę sparzyć w gorącej wodzie (wyciąć głąba, szybciej zrobi się miękka), po przestudzeniu zdejmować ostrożnie kolejne liście tak by ich nie porozrywać Kaszę ugotować w 2 szklankach wody, pokrojone pieczarki wraz
Proste Potrawypomidorami serwowany z kaszami Potrzebne Ci będą: filet z kurczaka pomidory z puszki pieczarki (300 g) cukinia (300 g) czosnek, pieprz,ostra papryka, natka pietruszki po 100 gram kaszy gryczanej i jęczmiennej Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką a następnie podsmaż na teflonowej patelni bez tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę cukinią i pokrojonymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podzielić z Wami moim ulubionym sposobem na polędwiczki. W towarzystwie borowików, suszonych pomidorów, wina, świeżego tymianku i śmietany – smakują obłędnie. Musicie spróbować! Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 40 g borowików suszonych 150 ml białego wina 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa
Moja pasja smakuzawsze można część zamrozić lub zrobić pół porcji. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka) 1 kg białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy gryczanej (może być ryż) sól, pieprz olej do smażenia Sos: Passata pomidorowa - 700 g 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu (opcjonalnie może być woda) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Cynamonowe szczęściePieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka
WegePrzepisSkładniki na naleśniki : 13-15 łyżek mąki pszennej 350 ml mleka 150 ml wody gazowanej 1-2 jajka sól olej do smażenia Składniki na farsz: szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 25 g grzybków mun 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cząber olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby mun namoczyć na 15-20 min. w wodzie, oczyścić z twardych części
Proste PotrawyPasztet wege - warzywny z kaszą. Jako przekąska, ale i jako dodatek do dania głównego. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej, 2 3/4 szklanki gotowanych pokrojonych grzybów - podgrzybki, 1/4 suchej ciecierzycy, 2 małe marchewki, mała cebula, pietruszka, łyżka posiekanego koperku, łyżka masła, jajko, 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy (najlepiej całą
Lena GotujeKasza bulgur bardziej znana we wschodnio – południowej Europie. W Polsce trochę rzadko spotykana ale można powiedzieć, że równie wartościowa co zwykła kasza gryczana. Zawiera duże ilości magnezu (w 100g – 164mg) żelaza (w 100g – 2,46mg) oraz witaminy B3 (w 100g – 5,11mg). Niacyna czyli witamina B3 pełni ważną funkcję w regulacji poziomu cholesterolu. Witamina B3 blokuje rozpad tłuszczów w tkance
wysmienityodżywcze i ma właściwości lecznicze. Kasza jaglana jest kaszą lekkostrawną i nie zawiera glutenu. Nie powinno jej zabraknąć w diecie chorych na celiakię i niedokrwistość. Jest zasadotwórcza, tak jak kasza gryczana, i pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Ma działanie antywirusowe i przeciwzapalne, zwłaszcza w stanach zapalnych błon śluzowych. Polecana jest w czasie przeziębień i przy mokrym kaszlu, ponieważ
My Chcemy JeśćSkładniki: ciasto 250 g kaszy gryczanej 4 jajka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody masa śmietanowa 400 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukier pudru 1 opakowanie śmietan fix dodatkowo 250 ml dżemu wiśniowego 1 wiśniowa galaretka do ozdoby 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie
magiczna kuchnia Kasiinnymi kaszami i tak jest też w przypadku dzisiejszego przepisu. PRZEPIS SAŁATKA Z AMARANTUSEM Składniki sałatka z amarantusem: 0,5 szkl amarantusa – suche ziarno 0,5 szkl kaszy gryczanej niepalonej 1 puszka soczewicy lub 1 szkl gotowanej 1 marchewka 1 garść migdałów 1 garść pestek dyni 1 garść ziaren słonecznika 1 garść posiekanej natki pietruszki sok z połowy limonki
Dorota Smakuje