składniki: 500 g kaszy gryczanej, nie palonej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli opcjonalnie: nasiona słonecznika, siemienia lnianego… wykonanie: Kaszę płuczemy a następnie zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok. 12 godz. Następnie uzupełniamy wodę (kasza powinna być cały czas tuż pod wodą) i pozostawiamy na kolejne ok. 8-12 godz. Następnie zlewamy nadmiar wody, dodajemy sól
Domowy Smak JedzeniaMąka gryczana jest według mnie jedną z najlepszych i najzdrowszych. Wiadomo nie od dziś, że kasza gryczana to królowa kasz. Najbogatsza w minerały, witaminy, skrobię, białko i błonnik. Dodatkowo nie zawiera glutenu. Mąka gryczana wytwarzana jest z gryki. Podobnie jak kasza, to bogactwo cudownych składników. Najczęściej łączy się ją z mąką pszenną piecząc np. chleb by smak(...)więcej naturalnego kakao. Gofry mogą być mało słodkie, dlatego warto je dosłodzić odrobiną stewii lub ksylitolu. Świetnie smakują również polane miodem lub syropem z agawy. Składniki: 50 gmąki gryczanej 15 g odżywki białkowej czekoladowej lub waniliowej 1 kopiasta łyżeczka kakao 2 łyżki wody lub mleka 2 łyżeczki masła orzechowego bez cukru, soli 2 jajka + jedno białko 1/4 łyżeczki bezglutenowego
Czarnawisienkakromce: energia: 23 kcal białko: 0,6 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 5 g błonnik: <0,5 g KUKURYDZIANO-GRYCZANE kaszka kukurydziana (81%) * kasza gryczana prażona (18%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 22 kcal białko: 0,5 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 4,4 g błonnik: 0,8 g ŻYTNIE żyto krojone(...)jakie to chrupiące!" :D Chlebki te na prawdę są mega chrupkie, co jest jednym z ich najważniejszych atutów. W każdym chlebku można wyczuć delikatny smak dodatku w postaci kaszy jaglanej czy gryczanej. Sól, moim zdaniem została dodana w idealnych proporcjach. Chlebek nie zasmakował tylko mi, bowiem rodzina oraz znajomi również byli nim zachwyceni. Po spróbowaniu każdy stwierdzał, że ciężko
Zdrowie na języku :Pwykonaniu, zdrowe, a jakby tego było mało to jeszcze pyszne. Jedno z moich ulubionych szybkich dań. Polecam, jeżeli go jeszcze nie znacie spróbujcie koniecznie! 1 szkl. 250 g niepalonej kaszy gryczanej ( ale palona, tez się nadaje ) 200 g soczewicy zielonej lub czarnej 2 szt. ( 220 g ) cebule
Polska Zupawykonaniu, zdrowe, a jakby tego było mało to jeszcze pyszne. Jedno z moich ulubionych szybkich dań. Polecam, jeżeli go jeszcze nie znacie spróbujcie koniecznie! 1 szkl. 250 g niepalonej kaszy gryczanej ( ale palona, tez się nadaje ) 200 g soczewicy zielonej lub czarnej 2 szt. ( 220 g ) cebule
Polska Zupasię, co dostałam :D Czekolada VIVANI 70% kakao, figi w czekoladzie galaretki bez żelatyny, mogli moothie, mogli batonik kokosowy kasza jaglana, len złoty, płatki owsiane, mielona łuska gryczana kurkuma, kasza gryczana niepalona, baobab sproszkowany, łuskane nasiona konopi słonecznik łuskany, wiórki kokosowe mąka ryżowa pełnoziarnista, czystek, sól morska pulpa pomidorowa, ketchup olej kokosowy, mleko kokosowe, syrop daktylowy, oliwa z oliwek gotuj
healthy dreamsjabłkowy* krem gryczany w słoiku po maśle z orzechów włoskich~ *kasza gryczana niepalona gotowana z jabłkiem
breakfast of dreamsSkładniki: 100 g kaszy gryczanej prażonej 250 g cukinii 1 cebula 250 g sera feta 1 jajko 30 g masła (+ masło do natłuszczenia formy) 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta do posypania formy pomidorki koktajlowe do dekoracji listki świeżej bazylii do dekoracji Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, foremkę
Qchnia po prostuznajdziecie u mnie dość sporo (głównie takie alternatywne, jak gofry z czerwonej soczewicy :)). A dziś zapraszam Was na kolejną, alternatywną propozycję Gofry gryczne Składniki na 5 gofrów: 180 g kaszy gryczanej pół łyżeczki proszku do piecznia woda(...)mineralna olej do natłuszczenia gofrownicy ulubione dodatki Sposób przygotowania: Kaszę przełóż do miski, zalej ją wodą mineralną, tak aby poda przykryła całą kaszę. Zostaw na ok. 10 godzin. Po tym czasie kaszę razem z wodą i proszkiem do pieczenia zblenduj blenderem kielichowym. Gdy masa będzie zbyt rzadka możesz dodać mąką gryczaną. Gofrownicę dobrze rozgrzej, posmaruj olejem i wylewaj do niej
365 dni dookoła kuchnipyszny chleb żytnio-gryczany, kolejny z moich ulubionych. Ten podobnie do orkiszowo-gryczanego (mojego ulubionego), również jest z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, no i oczywiście kaszy, mąki, płatków i otrębów gryczanych, które to nadają mu pysznego smaku. Polecam gorąco(...)chleb uzależnia... :-) Piekę w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: -450g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 350g mąki żytniej chlebowej typ720 - 100g mąki gryczanej - 50g surowej kaszy gryczanej - 30g płatków gryczanych - 20g otrębów gryczanych - 28g soli himalajskiej - 100g ulubionych ziaren, ja daję: 50g słonecznika, 30g dyni i 20 siemienia lnianego - 280g zakwasu żytniego (wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki
Smaczne ZdroweLubimy słodycze, zajadamy się ze smakiem. Ale! Kalorie. Zapraszam na pyszne czekoladowo-gryczane ciasto, które Was zachwyci smakiem. Co nam trzeba? 200g kaszy gryczanej białej 4 jajka 100ml gęstego jogurtu greckiego 100g prawdziwego kakao 100g pokruszonej gorzkiej czekolady 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 50ml smakowej wódki- ja użyłam Saska o smaku pigwy ps. można użyć(...)zwykłego soku 3 łyżki miodu dodatkowo: garść borówek 4 łyżki saskiej pigwa (lub zwykłego soku) na polewę: 2 łyżki masła, tabliczka mlecznej czekolady, łyżka oleju kokosowego, Przygotowanie: Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy. Blendujemy na gładko. Dodajemy po kolei wszystkie składniki, łącznie z Saską i mieszamy dalej. Wyjdzie nam pachnąca, ciemna, gęsta masa. Natłuszczamy lekko formę do pieczenia i wylewamy
Latosiowydomzrolowanymi naleśnikami, tymczasem, prawidłowo, służy ona do określenia potrawy o kształcie cylindrycznym. Żeby nie było za suche, to przydałby się jakiś sos. Akurat sezon na grzyby. Składniki: - ugotowana kasza gryczana - ugotowane ziemniaki - grzyby - cebula - mąka Wykonanie: Grzyby myjemy, kroimy, w miarę potrzeby gotujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulą. Zasypujemy mąką, mieszamy tworząc zasmażkę i dodajemy wody
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej (nie gotowanej) 1 pęczek botwiny 1/2 pora (jasna część) 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich około 50 g sera feta 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Pora oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem. Wrzucamy rozdrobnione warzywa i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy
Qchnia po prostuSkładniki: 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 15 dag sera żółtego (edamski) 1 ogórek kiszony 1 żółta papryka 1 jabłko 1 czerwona cebula około dwóch łyżek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz Sposób wykonania: Paprykę cebulę, jabłko i ogórka kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Przygotowane tak składniki łączymy ze sobą i kaszą. Ocet roztrzepujemy z oliwą sola i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy natką pietruszki
Qchnia po prostuObrane kasztany umieszczamy w garnuszku, zalewamy mlekiem, dosładzamy i gotujemy przez 15-20 minut. Całość przekładamy do misy blendera i miksujemy na gładko. Składniki na kakaowy krem gryczany: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) - 100ml mleka kokosowego - 1 banan - 1 łyżka kakao bez cukru Kaszę gotujemy na bardzo miękko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy ją i umieszczamy w misie blendera
Be Fit Be Strong