kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:111/322)

Faszerowane piersi z kurczaka rukolą, suszonymi pomidorami i serem 182

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, 1 garść rukoli, 1 łyżeczka kukurydzy, 2 suszone pomidory, 2 łyżeczki sera korycińskiego, kasza gryczana nie palona Fresano. Przygotowanie:    Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś nacinamy wzdłuż, tak by powstała kieszonka. Przyprawiamy z zewnątrz i w środku. Do każdej piersi wkładamy umytą rukolę, kukurydzę, posiekane pomidory suszone(...)później pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas obracamy, tak by w środku nie były surowe. U mnie smażyły się ok. 15 minut na małym ogniu. Podajemy z kaszą gryczaną niepaloną i sałatką z rukoli polaną sosem winegret

Aga w kuchni
Sałatka śledziowa w buraku 132

zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można ich rozgotować. Buraki ostudzić, obrać ze skórki. Delikatnie wydrążyć. (To co wydrążymy zużyć(...)niewielkim garnuszku. Wsypać do niego kaszę, smażyć kilka sekund – kasza wypłynie do góry. Przelać przez sitko i wyłożyć na ręcznik papierowy. Śledzia wymieszać z cebulą, fasolą, musztardą dijon, kaszą gryczaną i olejem. (Sałatka jest bardzo śledziowa, ale pamiętajmy, że wkładamy ją do buraka, to zdecydowanie zmieni jej smak.) Marynatę wylać z buraków. Wypełnić buraki sałatką. *użyłam fasoli gotowanej na parze

królestwo garów
Białkowe pierogi - bez glutenu 264

farsz należy nakładać oszczędnie, przy zbyt dużej ilości pierogi się rozpadną. Zwijać trzeba dużo delikatnej niż w przypadku standardowych pierogów, ale da się :) Do dzieła:) Składniki: Ciasto 100 g kaszy gryczanej 200 g ugotowanej na sypko czerwonej soczewicy 50 g mąki sojowej 50 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki oliwy mąka ziemniaczana do posypania stolnicy Farsz 180 g tofu(...)Przygotowanie: Farsz Cebulę i czosnek posiekać, dusić na oliwie. Po kilku minutach dodać jarmuż. Dusić do miękkości Do malaksera przełożyć tofu i pozostałe składniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk Na stolnicę

pyszne zdrowości
Filet z kurczaka w serowo szczypiorkowym sosie z warzywami i kaszą gryczaną 161

Natka pietruszki Liść lubczyku 1 pęczek szczypiorku 200 g żółtego sera 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Sól Pieprz 100 g kaszy gryczanej 300 g mieszanki warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) Filet z piersi kurczaka kroimy w plastry. Dokładanie przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy mięso. Gdy zmięknie podlewamy(...)ogniu przez kilka minut aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i energicznie mieszamy z sosem. Dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanymi warzywami i kaszą gryczaną

VioletoweKucharzenie
Bakłażan zapiekany z kaszą gryczaną. 162

Pierwszy raz jadłam bakłażana .Wygląda ładnie ,ale wydaje się mało interesujący na talerzu . Musiałam go trochę wzbogacić smakowo i wyszedł całkiem smacznie. Składniki : dla dwóch osób 2 średnie bakłażany kasza gryczana ,pół szklanki ugotować na sypko mała cebulka jedna marchewka ,ugotować na miękko sól ,pieprz ,oliwa z oliwek Dodatkowo: jogurt naturalny granat ,mały Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół ,solimy(...)się nie poparzyć i wydrążamy łyżką środek tak aby nie uszkodzić skórki . Na patelni podgrzewamy cebulkę pokrojoną na drobno ,kiedy się przyrumieni dodajemy marchewkę startą na tartce ,ugotowaną kaszę gryczaną i wydrążony środek bakłażanów ,mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem i nadziewamy powstałą masą wydrążone bakłażany .Wkładamy je na 15 minut do piekarnika na 180 stopni i podajemy na ciepło

Ladylaura.
Gulasz wieprzowy z boczniakami 111

pieczarki.  Składniki 400 g karkówki wieprzowej 150 g boczniaków 1 łyżka przyprawy do mięs 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej kasza gryczana szczypiorek mielona papryka sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość dużą kostkę. Na rozgrzanym smalcu(...)przykryciem do ich miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Podajemy z kaszą gryczaną i posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Kurczak adobo w delikatnym sosie 53

Kurczak adobo w delikatnym słodko-słono-kwaśnym sosie ma niesamowity smak. Nawet jeśli ktoś nie lubi kaszy gryczanej to z tym sosem wciągnie go aż miło patrzeć. Czas: 45 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Kurczak adobo jest narodowym daniem Filipińczyków i, jak często bywa z takimi potrawami, jest wiele przepisów jak je zrobić(...)solidnie, żeby go zagęścić i uzyskać bardziej skondensowany smak. Sos jest pyszny i doskonale komponuje się z wszystkimi dodatkami. Nasz kurczak adobo w delikatnym sosie doskonale smakował ze zwykłą kaszą gryczaną niepaloną. Możesz do niego podać ryż, ziemniaki, czy kuskus. Nasz kurczak adobo powstał na podstawie przepisu z panglasanpinoy.com Składniki: 4 udka kurczaka 3 liście laurowe 8 łyżek sosu sojowego

Niedzielny kucharz
drobiowe mielone nadziane ćwikłą i z kaszą gryczaną na obiad... 198

łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 mała, olej do smażenia - ile potrzeba, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kasza gryczana 2 saszetki buraczki ugotować w łupinie i potem je obrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką(...)wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu z 20 minut, drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos podać z ugotowaną kaszą gryczaną i resztą ćwikły...............SMACZNEGO!!! - smakuje i na obiad i na zimno do chleba

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowane papryki 142

Składniki: 4 Papryki 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g kaszy gryczanej 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka śmietany pieprz i sól do smaku 100 g mięsa mielonego świeża natka pietruszki Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Papryki umyć, odkroić wierzchołki i usunąć gniazdka nasienne. Tak przygotowane papryki układać na blasze wyłożonej papierem(...)oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać przyprawy i czosnek. Następnie dodać mięso i przecier pomidorowy. Gdy mięso będzie gotowe, zestawić z ognia i dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie. Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić i dodać do farszu razem z natką pietruszki- wymieszać. Gdy papryki będą gotowe, nakładać do środka farsz i przykrywać wierzchem papryki. Podawać na ciepło. Smacznego

KreatywnePiny
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 247

każde 0,5 kg gęsi). Składniki: gęś o wadze około 4,5-5 kg łyżka soli morskiej 3 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku pieprz Farsz: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej ugotowane gęsie podroby- wątróbka, żołądek, serce 1 cebula 150 g boczku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Sól, majeranek, czosnek i pieprz ucieramy w moździerzu na pastę, którą(...)patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Gęś nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki z metalową kratką na dnie. Na dno brytfanki wlewamy szklankę wody

Smakowity Blog Kulinarny
Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem 178

łyżeczki oliwy extra 1 łyżeczka masła 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej 1/2 paczki (225 g) mrożonej marchewki z groszkiem pokrojonych w kosteczkę 250 ml bulionu szczypiorek opcjonalnie: chili, sos sojowy Przyznam się szczerze, że na to danie zwróciłam uwagę ze względu na nazwę - jest super! :) Ale później okazało się, że jest(...)pokrojonego w plasterki pora. Dodać masło i pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4-5 minuty. Następnie rozciąć woreczek z kaszą gryczaną i dodać do pora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać marchewkę z groszkiem (zamrożoną), doprawić wszystko solą, wymieszać i smażyć przez 1 - 2 minuty. Na koniec

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym 165

kaszę gryczaną ❗ - no to kupiłem... 😁Przychodzę i słyszę: - Nie taka, białą, nie paloną ❗  - słyszę. - Jaka biała ❓ Jaka nie palona ❓ Pierwszy raz słyszę...  ❗   - Odpowiadam nieźle poirytowany 😠 nowymi wymogami...  - Mówiłam! Biała nie palona! Jest zdrowsza! - Powtarza Aga... - Nie mówiłaś ❗ - Mówiłam ❗ - Nie mówiłaś ❗ - Mówiłam ❗ - ... ❗ Znacie, wiecie jak to jest... Jadę następnym razem na zakupy. Tym razem(...)serio wczorajsza nowość... w moim brzuchu, a dla Was przepis... 😀 Przepis na naleśniki w linku poniżej: Krokiety z grzybami i kapustą Przepis na farsz w linku poniżej: Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami Przepis na sos beszamelowy w linku poniżej: Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem Przygotowanie: Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki układamy w brytfance

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kaszotto z grzybami i cukinią 61

Przepis na pyszne domowe kaszotto z kaszą gryczaną że świeżymi leśnymi grzybami i cukinią. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 600g świeżych grzybów 1 cebula 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku 1 mały pęczek natki pietruszki 25g masła 150ml białego wytrawnego wina 1l bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 18% 30g startego sera parmezan(...)piórka.Dodajemy masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Grzyby kroimy w grubą kostkę i przekładamy partiami na patelnię. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy wino. 3. Po chwili dodajemy kaszę i bulion warzywny. Bulion wlewamy partiami za każdym razem mieszając i przykrywając patelnię. Czynność powtarzamy do momentu w którym kasza wchłonie cały bulion. 4. Cały bulion jest już wlany

karolgotuje
Gulasz grzybowy z kaszą gryczaną (bez glutenu, mleka i jajek) 148

Pachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i  malinowymi pomidorami.  Składniki: mięso gulaszowe (wieprzowina) 500 g cebula 3 szt grzyby (podgrzybki, borowiki) 300 g jabłka 2 szt skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek sól papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie) Przygotowanie: Mięso pokroić(...)jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać do sosu i gotować chwilę aż zgęstnieje. Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem szczypty majeranku - świetnie podkreśla jej smak

głodny alergik
Gulasz z kurczaka i szpinaku 28

kurczaka, z dodatkiem szpinaku i pomidorów suszonych. Smak trzeba poczuć na języku, bo nawet jeśli masz bujną wyobraźnię, to i tak nie masz pojęcia, jaki jest pyszny. Dodatek kaszy gryczanej nadaje mu rustykalnego wyglądu i smaku. Bardzo prosty do wykonania. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 4 porcje: ? 2 piersi z kurczaka ? 10 sztuk suszonych pomidorów ? 1/2 opakowania mrożonego szpinaku(...)kostkę. ? Dorzucić pomidory pokrojone w paski oraz całe liście szpinaku. ? Podlać białym winem, po chwili śmietaną, i dusić do odparowania połowy płynu. ? Na koniec dorzucić rukolę, doprawić. ? Podawać z kaszą gryczaną. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Dania

To co kocham
Dieta ogórkowa – schudnij do 5 kg w 14 dni! 121

zawierają one spore ilości cukrów. Produkty i posiłki, które są podstawą diety ogórkowej: – sałatka z ogórków, – koktajl z ogórków, – jajka, tuńczyk, pierś z kurczaka, – ziemniaki, kasza gryczana, chleb razowy. – owoce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dieta ogórkowa – stosowanie W ciągu dnia możesz jeść te 5 wyżej wymienionych posiłków. Możesz dobrowolnie je dostosowywać zależnie od trybu dnia(...)nieduży ogórek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, czerwona cebula. Pokrój wszystkie składniki i wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj do sałatki pierś z kurczaka bądź kaszę gryczaną, by mieć gotowy obiad. Koktajl z ogórków – wykonanie: 1 ogórek, szpinak baby, 1 jabłko. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Pij go zaraz

To Musisz Wiedzieć
Gulasz z kurczaka i szpinaku 118

szpinaku i pomidorów suszonych. Smak trzeba poczuć na języku, bo nawet jeśli masz bujną wyobraźnię, to i tak nie masz pojęcia, jaki jest pyszny. Dodatek kaszy gryczanej nadaje mu rustykalnego wyglądu i smaku. Bardzo prosty do wykonania. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 4 porcje: • 2 piersi z kurczaka • 10 sztuk(...)oraz całe liście szpinaku. • Podlać białym winem, po chwili śmietaną, i dusić do odparowania połowy płynu. • Na koniec dorzucić rukolę, doprawić. • Podawać z kaszą gryczaną. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Dania

To co kocham
Bitki wieprzowe zapiekane z jabłkami w garnku rzymskim 132

mięsa z łopatki sól pieprz majeranek szczypta mięty bułka tarta mąka 2 jabłka kasza gryczana tłuszcz do smażenia Mięso pokroić i rozklepać na większe kotlety. Mąkę wymieszać z bułką tartą 1:1 dodać łyżeczkę soli , pieprz, majeranek i miętę po szczypcie. Panierować bitki i smażyć z obu stron na ostrym ogniu do zrumienienia. Jabłka pokroić na plastry, w garnku rzymskim(...)pełnego nagrzania, po czym temperaturę zmniejszyć do 200 st i piec 30 min. Po tym czasie pokrywę zdjąć i przyrumienić przez kolejne ok 15 min. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Można dodać ogórek kiszony

Gotowanie jest łatwe