wszystkim smak. Zapieczone kotlety z masy mięsno-kapuścianej mają delikatną, niemal kremową konsystencję, co podkreśla sos pomidorowy powstały podczas pieczenia. Siekańce równie dobrze smakują z ziemniakami, jak i z kaszą gryczaną, czy jęczmienną. Podaje się je na gorąco jako danie obiadowe lub na kolację. Przepis na siekańce Koła Gospodyń Wiejskich z Kniażyc znalazłam w publikacji „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego” wydanej(...)Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół) na około godzinę. Siekańce - kuchnia podkarpacka Na blogu znajdziecie przepisy na kotlety z kapusty, fasoli, kaszy gryczanej, jęczmiennej i z ziemniaków Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzWegeburgery z boczniaków, kaszy gryczanej i orzechów nerkowca są delikatne, mają zrównoważony smak, są lekkie i po prostu pyszne. Super smakują ze świeżymi, chrupiącymi bułeczkami. Czas : 35 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji: 4 Nasz przepis na wegeburgery napisaliśmy w taki sposób, żeby cały obiad, łącznie z przygotowaniem bułeczek ogarnąć w 35 minut. Da się zrobić, trzeba tylko trzymać się(...)posmaku, orzechy tekstury, a kasza spaja wszystko. Do tego proste przyprawy i wegekotlety gotowe. Możesz je zjeść bez bułki, ale możesz przygotować szybkie bułeczki – gotowe w 30 maksymalnie minut. Są chrupiące, przypominają trochę ciabatkę. Polecamy burgery z czerwonej fasoli i boczników oraz burgery z kaszy jęczmiennej i boczniaków Składniki: Burgery 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej białej 1 garść orzechów nerkowca
Niedzielny kucharzniej miso. Podstawę smaku stanowią pieczarki usmażone z tartym imbirem i czosnkiem. Następnie zalewamy je bulionem i doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. I tyle. Aromatu dodają pulpety z kaszy gryczanej niepalonej, ryżu i pieczarek. Dzięki nim warzywna zupa ramen jeszcze lepiej smakuje i jest sycąca. Do tego stopnia, że to warzywne danie spokojnie wystarcza za cały obiad. Nasza zupa(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 małe marchewki 2 garści szpinaku ½ małej ostrej papryczki (opcjonalnie) 1 łyżka masła Litr bulionu Szczypiorek siekany do posypania Pulpety ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej ½ szklanki ugotowanego ryżu 100 g pieczarek 4 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) Duża szczypta kminu rzymskiego 1 starty ząbek czosnku Mała szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz 2 łyżki oleju
Niedzielny kucharzłyżki tarta bułka, 1 sztuka mała papryczka chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy,4 szklanki woda,- maggi do smaku,2 łyżki śmietana gęsta słodka 18%,1 łyżka mąka, 2 saszetki kasza gryczana mielone dobrze wyrobić z jajkiem, płatkami, cebulą, tartą bułką, vegetą, drobno pokrojoną papryczką chilli uformować okrągłe kotlety nieduże i na oleju je zrumienić przełożyć do rondla, zalać wodą(...)gotować na mniejszym ogniu z 20 minut zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką i dodać 1 łyżkę natki pietruszki i do smaku dodać maggi podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z buraczkami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię200g mąki pszennej) 250g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody (dodałam około 2 szklanek; ilość zależy od rodzaju mąki) 50g kaszy gryczanej Dodatkowo: ziarna słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni) Opcjonalnie: sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć(...)drożdże, dodać miód i wszystko wymieszać tak, aby się rozpuściło. Wsypać mąkę, dodatki tzn. np. pestki) i sól. Ciasto porządnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną i po ostudzeniu dodać do podwojonego objętością ciasta. Całość ponownie dokładnie wyrobić (przez około 15 minut; rozciągać, gnieść, wszystko aby masę mocno napowietrzyć). Ciasto przełożyć do formy. Wierzch posmarować wodą
Di gotujejelita po świątecznym objadaniu się. Danie jest proste i smaczne. Warto je przygotować. Na zdrowie! Składniki podaję orientacyjnie, wszystko możecie robić na oko. Potrzebujemy: - woreczek lub dwa kaszy gryczanej ugotowanej wcześniej - ulubione warzywa na patelnię - kawałek pora - oliwa z oliwek, sól, pieprz ,ulubione przyprawy do smaku - tarty parmezan, sporo świeżej natki pietruszki. U mnie mrożona. Najpierw na oliwie(...)smażymy pora pokrojonego jak lubimy, dosmaczamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni i odkładamy. Na tej samej patelni podsmażamy naszą mieszankę mrożonych warzyw. Dodajemy pora, mieszamy. Następnie dokładamy kaszę gryczaną, posypujemy serem. Podajemy z dużą ilością natki pietruszki, z parmezanem i wcinamy na zdrowie! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1/2 kilo łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 pietruszka 35 dag pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz łyżeczka świeżo posiekanej bazylii łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 torebka kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić na małe kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obrać, umyć, pokroić(...)pokroić w cienkie półsłupki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie i przełożyć do gulaszu. Całość wymieszać. Można zagęścić odrobiną mąki. Podawać z ogórkiem kiszonym. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commały brokuł ? 1 cebula ? 500 g pieczarek ? 1 szklanka mleka ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki oliwy ? ugotowana kasza gryczana Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. ? Dodać pokrojony drobno brokuł, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich(...)umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, sos sojowy i gotować, aż pieeczarki będą miękkie – ok. 10 minut. ? Na koniec wlać mleko i dodać posiekaną natkę pietruszki. ? Podawać z kaszą gryczaną
To co kochambrokuł • 1 cebula • 500 g pieczarek • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • ugotowana kasza gryczana Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojony drobno brokuł, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości(...)plasterki pieczarki, sos sojowy i gotować, aż pieeczarki będą miękkie – ok. 10 minut. • Na koniec wlać mleko i dodać posiekaną natkę pietruszki. • Podawać z kaszą gryczaną
To co kochamPotrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżeczki ostrej papryczki 2 szklanki ugotowanej białej fasoli 2 duże cebule 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 3 goździki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki majeranku suszonego 2 łyżeczki(...)tymianku suszonego 0,5 garści rozmarynu 0,5 pęczka pietruszki zielonej pieprz, sól 2 łyżki oleju z pestek dyni Pr zygotowanie: Ugotowaną i przestudzoną kaszę gryczaną przekładami do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, papryczkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku co jakiś czas mieszając przez
Łycha smakówmarynacie jest bardzo aromatyczny, pomidorki dodają mu lekkiej słodyczy, a szparagi orzechowego posmaku. Danie jest dziecinnie proste do zrobienia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch do pracy. Z dodatkiem kaszy gryczanej zmienia się w sycący obiad. Lunch do pracy i posiłek po treningu Mięso z kurczaka (pamiętajcie – szukajcie ekologicznego, bez chemii), jest bardzo cenione przez osoby, które trenują(...)pomysłów na smaczny posiłek, którym można się najeść i który jednocześnie wesprze wysiłki na siłce ;-). Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej Szalotka Łyżka oleju Marynata: 2 ząbki czosnku Skórka starta z połowy cytryny plus sok z połowy cytryny 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu, tymianku lub pietruszki, albo łyżka utartego
Niedzielny kucharzmoże na bazar skoczyć na jednej nodze i kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione. Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których roladki mięsne dodałam. Grzyby z kaszą gryczaną świetnie się zgrały i jeszcze lepiej smakowały. Składniki na ok 4-5 porcji : roladki: 0,5 kg schabu, ok. 150 g serka śmietankowego z papryką capresi, 2-3 ogórki(...)słodkiej śmietanki 30%, 150 ml wody, sól do smaku, 1 łyżka masła, 1 łyżka 100% oleju rzepakowego, ½ łyżeczki przyprawy grama salama, pęczek świeżego szczypiorku, ponadto: ok. 300 g kaszy gryczanej, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: roladki Oczyszczony, osuszony schab kroimy na cienkie plastry (kotlety), ok. 10 szt. Każdy plaster rozbijamy jak najcieniej, oprószamy solą i pieprzem. Rada: mięso
Moniki Smakołykijogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy z gorczycą 1 łyżka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz 2-3 łyżki oleju kasza gryczana firmy CENOS jako dodatek do dania WYKONANIE: 1. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki około 1,5-2cm, posypujemy solą, pieprzem i paprykami. 2. Na patelnie wlewamy olej(...)musztardę miodową,musztardę z gorczycą, i pietruszkę drobno pokrojoną dokładnie mieszamy. Wlewamy do mięsa, podgrzewamy na minimalnym ogniu. Pamiętajmy aby nie doprowadzić do wrzenia. 4. Polecam podawać z z kaszą gryczaną firmy Cenos, albo z nowymi ziemniaczkami
Dziś Ja gotujesposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej razowej 100 g palonej gryczanej kaszy woda 1 łyżka melasy 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy(...)czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy ugotowaną wcześniej i przestudzoną gryczaną kaszę, mąkę pszenną razową, łyżkę melasy, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy
Miód i pieprzwypadku przysłowiową wisienką na torcie, podobnie jak przyrumieniony plaster boczku... :) Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 400g mąki 200ml wrzącej wody ⅓ łyżeczki soli 1 łyżka oleju Farsz: 100g kaszy gryczanej prażonej 150g białego sera (twarogu) 150g wędzonego boczku 1 cebula 20g rukoli 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem Szczypta soli, pieprz do smaku Dodatkowo: 50g masła Świeża rukola(...)kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jeśli ma mało tłuszczu, dodajemy jedną łyżkę oleju. Do przesmażonego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy na małym ogniu do przyrumienienia składników. Studzimy. Kaszę gryczaną dobrze przelewamy zimną wodą, przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, ok 10 minut od momentu zagotowania
Kuchnia w czekoladzie