aromatycznie. Dla 4 osób - jedna podwójna pierś z kurczaka - 350 g grzybów kurek - 2 cebule - 3 liście laurowe, pieprz, sól do smaku - 1/4 szklanki śmietany słodkiej 12% - 400 g kaszy gryczanej - olej do smażenia Pierś z kurczaka namocz w osolonej, zimnej wodzie. Będzie bardziej soczysty. Posiekaj oczyszczone kurki oraz cebulę na dość drobno. Podsmaż cebulę razem z liściem laurowym(...)pieprzem, osól odrobinę. Gdy się zeszkli dodaj grzyby. Jeżeli jest potrzeba dodaj odrobinę wody. Duś pod przykryciem przez 12-15 minut, mieszaj od czasu do czasu . Wstaw kaszę gryczaną gdy zaczniesz dusić kurki i gotuj ją według przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia grzybów, mięso odsącz, osusz,oczyść, przekrój na połówki i przypraw tak jak lubisz, ale bez soli. Uduszone
Pasje Jolkiinnych dań - zup czy sałatek. Nadwyżkę z przygotowywania fasolki po bretońsku wykorzytałam do zrobienia zupy. To była klasyczna zupa "co sie nawinie" - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Wyszła gęsta, pożywna zupa i wszystko do siebie dobrze pasowało. Oczywiście możecie przygotować tę zupę niezależnie od innych dań, ugotować fasolę specjalnie do tego dania(...)łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu ( najlepiej świeży) liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 litr rosołku wywaru warzywnego szklanka passaty pomidorowej 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc i następnie ugotować do miękkości w wodzie. Można to zrobić np dzień wcześniej. Grzyby zalać gorącą wodą
Smaczny zeszytpolska gwiazdka Michelin) można je serwować w prosty i niebanalny sposób . Ja proponuję jajka przepiórki marynowane 12 godzin w kwasie z buraka podane z popcornem z polskiej kaszy gryczanej, a zamiast majonezu aromatyczna galaretka z kwasu buraczanego i świeże zioła . Plejada kolorów, smaków i faktur. Bardzo oryginalne jajka, chrupiący popcorn i rozpływająca się w ustach galaretka(...)Smacznie polecam :) Porcje: 2 Składniki: 6 jajek przepiórki, 1/2 szklanki kwasu buraczanego , 2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie), 4 łyżki suchej kaszy gryczanej, galaretka z kwasu buraczanego ( tu przepis ), olej, świeże zioła, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Jajka włożyć do miski z zimną wodą żeby sprawdzić ich świeżość, wyrzucić te pływające na powierzchni. Następnie przełożyć je do gotującej
SzczyptaSmaQłyżki proszku z nasion babki płesznik*** 3 łyżki mieszanki suszonych ziół ( dodałam 2 płaskie łyżki zmielonego w młynku do kawy zataru - tutaj przepis ) 2 czubate łyżki stołowe kaszy gryczanej nie dodałam nasion chia pominęłam sól i pieprz dodałam 1 łyżkę karobu w proszku użyłam smalcu do wysmarowania foremki do pieczenia Normal 0 21 false false false(...)zmiksuj je na mąkę. [ Zmieliłam 3/4 (czyli 150 g) migdałów i połowę (czyli 130 g) pestek dyni w młynku do kawy i przypraw, pozostałe migdały, pestki dyni oraz kaszę gryczaną mieliłam w malakserze przez około 30-40 sekund, tak aby ziarna nie były już w całości, ale aby nie powstała jeszcze mąka ] Wsyp mąkę do dużej miski wraz z innymi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPowróciłam do papryki...wiem, wiem niedawno była... jednak ta jest lepsza. Faszerowana mięsem mielonym, kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulą mmm tyle dobrego w jednej papryczce. Muszę Wam powiedzieć że jest lepsza jeszcze z jednego powodu mianowicie poprzednia była pieczona w piekarniku, z kolei ta duszona w garnku pod przykryciem. Pierwsza wyszła sucha, dzisiejsza dokładnie taka jaka być powinna - rozpływająca się(...)ustach, soczysta i aromatyczna. Składniki 12 papryk (10 do nadziania, 2 do farszu) 0,5 kg mięsa mielonego 1 woreczek kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa 15 dag pieczarek 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera sól pieprz majeranek Sos 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej liść
Kuchenne aromatySkładniki: (na 2 porcje) - kasza gryczana – 1 woreczek (100 g) -filet z piersi kurczaka – (240 g) - ciecierzyca – 1/2puszki (120 g) - oliwa z oliwek- po 1 łyżce na porcję (20 g) Wykonanie: Kurczaka poddusić na wodzie, dodać ugotowaną kaszę gryczaną i ciecierzycę, podlać wodą. Dusić pod przykryciem ok. 7 min. Przyprawić wedle uznania. W razie potrzeby podlewać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: 2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej (po 100 g) 3/4 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 150 g + 30 g masła szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru trzcinowego 5 jajek opakowanie cukru wanilinowego 30 g łuskanych pestek słonecznika 30 g łuskanych pestek dyni 60 g suszonej żurawiny 20 g wiórek kokosowych 2 łyżki śmietany(...)łyżki glukozy (opcjonalnie) Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną wg wskazań opakowaniu lecz z dłuższym czasem (20 - 25 min), tak by była trochę rozgotowana. Odstaw do wystudzenia (najpierw odcedź). Następnie zmiel ją przy pomocy maszynki do mielenia lub blendera czy malaksera. A w garnku zacznij rozpuszczać masło (pół kostki - 150 g). Do rozpuszczonego masła dodaj 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (ew. deserowej
Karczma Honoriettyekkie, pełne smaków i zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella z mleka(...)krowiego, a mniej cholesterolu. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej Kupiec, 5 średnich buraków, 200 g truskawek, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka posiekanego tymianku, oliwa, sól i pieprz do smaku. Do podania: pokrojone truskawki, 2-3 mozzarelle di bufala porwane na mniejsze kawałki, Do przybrania: jadalne kwiaty i/lub zioła, listki nasturcji lub rukoli
SzczyptaSmaQperliczka, 4 owoce jałowca, 8 ziaren pieprzu, 100 g kaszy gryczanej, 1 cebula, 2 łyżki masła, 60 g orzechów włoskich łuskanych, 60 g boczku wędzonego, 5 łyżek siekanej pietruszki zielonej, sól, 200 ml białego wina lub bulionu, 1 jajko, masło, Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek. Wyluzować, ale nie jest to niezbędne. Ułożyć na grzbiecie i mocno(...)wymieszać z solą i natrzeć perliczkę. Odstawić na co najmniej dwie godziny. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku z grubym dnem, z odrobiną cukru, na silnym ogniu. Dodać kaszę gryczaną, mieszając smażyć minutę. Wlać 200 ml gorącej wody, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 12 minut. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Orzechy pokroić. Boczek pokroić
królestwo garówgołąbki. Najczęściej przygotowywane z farszem mięsno-ryżowym, ale nie brakuje też wariantów z grzybami, kaszą czy soczewicą (przepis) . Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu. Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej(...)kaalikääryleet. Na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale) czy też dolmades, chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej białej 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe
Smakowity Blog Kulinarnykuchnię z mojego ukochanego regionu czyli południowo-wchodniej Polski. W składzie oprócz gryki znaleźć można było m.in ziemniaki, śmietanę i słoninę. Osłuchałam się na temat mojej ukochanej kaszy gryczanej, jej właściwościach i pomysłach na wykorzystanie kaszy jak i mąki. Dodatkowo przygarnęłam do siebie ciasteczka gryczane, które spróbowałam tak naprawdę dopiero w domu. Ich smak był delikatny, nie były
CzarnawisienkaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, średniej wielkości cukinia, nieduża papryka czerwona, 1/2 średniej cebuli, garść posiekanego szczypiorku, ząbek czosnku, papryczka pepperoni czerwona, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka oregano, łyżeczka słodkiej papryki. Przygotowanie: Kaszę gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, mieszam(...)dużej patelni podsmażam kurczaka, dodaję cebulę i czosnek, smażę 3 minuty mieszając. Wrzucam pozostałe warzywa, smażę około 7-8 minut (co jakiś czas mieszam) aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję kaszę gryczaną i trzymam na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Na koniec wsypuję szczypiorek, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już podawałam przepis na ciasteczka z kaszy gryczanej . Poniżej przedstawiam wersję ciastek w kształcie pierożków - nadzianych dżemem. Są przepyszne i smakują jak małe, kruche bułeczki. Nie są twarde i idealnie nadają się na zdrową przekąskę. (około 20 sztuk) 100g ugotowanej kaszy gryczanej 200g mąki pszennej 40g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Di gotujeKaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka W północno-wschodniej części Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo kaczka czy kurczak z takim farszem stanowią kompletny posiłek, a po upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty(...)około 1,5 kg wypatroszona) 1 liść laurowy 1 ziarno ziela angielskiego 2 łyżki oleju 1-2 łyżki majeranku 1 płaska łyżka soli Składniki na farsz: 250 g kaszy gryczanej 250 g wątróbki 2 żołądki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka sól, pieprz Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję
Trzeci talerz