artykułów, gdzie opisywałam, dlaczego warto jeść kaszę ( link ), oraz jakie korzyści dla zdrowia niesie kakao ( link ) i orzechy ( link ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (forma 20 cm) -200 g kaszy gryczanej -100 g orzechów włoskich -2 żółtka -3 białka -60 g otrębów gryczanych -2 łyżki kakao -2 łyżki jogurtu naturalnego -miód/słodzik/cukier wedle uznania -1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczka sody Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy. 2. Orzechy włoskie siekamy drobno. 3. Do melaksera wrzucamy wszystkie składniki oprócz białek i miksujemy. Ubijamy białka i dodajemy na koniec do masy, mieszając już tylko łyżką do połączenia składników. 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy 40-50 min 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
zdrowo i aktywnieartykułów, gdzie opisywałam, dlaczego warto jeść kaszę ( link ), oraz jakie korzyści dla zdrowia niesie kakao ( link ) i orzechy ( link ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (forma 20 cm) -200 g kaszy gryczanej -100 g orzechów włoskich -2 żółtka -3 białka -60 g otrębów gryczanych -2 łyżki kakao -2 łyżki jogurtu naturalnego -miód/słodzik/cukier wedle uznania -1 łyżeczka cynamonu(...)łyżeczka sody Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy. 2. Orzechy włoskie siekamy drobno. 3. Do melaksera wrzucamy wszystkie składniki oprócz białek i miksujemy. Ubijamy białka i dodajemy na koniec do masy, mieszając już tylko łyżką do połączenia składników. 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy 40-50 min 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Zdrowie i pysznie na talerzuobiadu zostało mi troszkę ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Postanowiłam zagospodarować ją w sałatce. Wprawdzie stoczyłam z mężem walkę o nazwę dania, bo dla mnie to sałatka, a dla niego kasza z warzywami (o paluszkach krabowych nie wspomniał), ale smakowało nam obojgu i żałowaliśmy, że tej kaszy nie miałam więcej :) Składniki: Kopiasta szklanka ugotowanej na sypko palonej kaszy gryczanej
Kuchenne zapiski Edytypolecam je nie tylko na piknik, ale też jako lunch box do pracy. Robimy w domu, przekładamy do pojemniczka i w drogę. OPTYMALNY MIKS PIKNIKOWY Składniki: 100 g kaszy gryczanej 1/2 filetu z kurczaka przyprawa kebab-gyros do kurczaka 1 mała marchew 1 cebula 3 łyżki margaryny Optima Omega3 sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuła dzielimy na mniejsze(...)różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kasze gryczaną gotujemy w oddzielnym garnku. Kurczaka kroimy w kostkę posypujemy przyprawą kebab/gyros, odstawiamy na kilka minut. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim posiekaną cebulę.Dodajemy marchew i smażymy aż warzywa się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy kurczaka i obsmażamy. Na koniec na patelnię
Bon appetit mon amieCześć ! Ostatnio uzależniłam się od kasz. Gryczana jest chyba moją ulubioną. Codziennie mogłabym jeść takie kaszotta. Danie jest lekkie, pełnowartościowe i sycące. Dodatkowym plusem jest to, że zostało zrobione na jednej patelni. Dania z kaszy często zabieram – na wynos – do pracy. To fajna alternatywa dla sałatki. Składniki (2 – 4 porcje): 100 g białej kaszy gryczanej 2 łyżki(...)obsmaż dokładnie kurczaka z każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj suchą kaszę i zalej bulionem. Gotuj do momentu aż kasza zmięknie, następnie dodaj szpinak, mieszaj do momentu aż ‚zwiędnie’. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki. Smacznego
Moja pasja smakuPrzepis na kaszę gryczaną z boczkiem i warzywami podpatrzyłam na niezastąpionej " Kwestii smaku "i odrobinkę go podpasowałam pod siebie. Nie wiem tylko jak to się stało, że wcześniej na niego nie wpadłam, bo jest naprawdę świetny. Szybkie, smaczne danie, idealne na obiad a zwłaszcza żeby móc go zapakować na wynos do lunchboxa. Myślę, że jeszcze nie raz zawita na naszym(...)stole ;) Składniki na 4 porcje: 200 g kaszy gryczanej 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 200 g wędzonego boczku 1 nieduży por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża żółta cukinia 1 puszka groszku konserwowego pieprz, suszona bazylia, słodka czerwona papryka mielona natka pietruszki Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wsypać ją do miski, dodać sos sojowy, wymieszać
Simply FoodNigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram niepaloną, bo ta po prostu bardziej mi smakuje. Spokojnie można ją zamienić na paloną.To ostatnia propozycja w tym tygodniu. Maciek zdradził mi jakie będzie następne hasło. Trzeba(...)przyznać, że dzikie! :) Składniki: 2 nieduże bakłażany 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem) 250 g filetu z piersi kurczaka 250 g passaty pomidorowej 2 cebule 1/3 szkl. wina białego wytrawnego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz oliwa sos jogurtowy : 200 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 1 łyżeczka ostrej musztardy
zadanie-gotowanieprzygotowania użyłam pięknych, kolorowych warzyw jakie udało mi się ostatnio kupić – na uwagę zasługuje tu zielony kalafior romanesco i fioletowa marchew. Natomiast uczucie sytości na długo zapewnia kasza gryczana ugotowana z pestkami dyni oraz tofu marynowane. PRZEPIS KOLOROWA SAŁATKA Z TOFU Składniki: 1 cukinia 150g kalafiora romanesco 0,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 bułka z ciasta francuskiego
Dorota Smakujebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejną propozycją kulinarną są pyszne, aromatyczne gołąbki tym razem z grzybami i kaszą gryczaną prażoną z Młyny Stoisław . To świetna alternatywa dla tych co nie jedzą mięsa albo też chcą zasmakować w innych nieco mniej tradycyjnych smakach. Polecam Wam Młyny Stoisław , ponieważ bardzo(...)cenię sobie dobre i sprawdzone produkty a ta firma nam to gwarantuje. Składniki: 1 szklanka suchej kaszy gryczanej prażonej Młyny Stoisław 10-12 liści białej kapusty 2 łyżki masła 2 średnie cebule spora garść grzybów suszonych u mnie akurat pół na pół z mrożonymi 1jajko sól, pieprz czarny do smaku pół łyżeczki majeranku bulion warzywny około 1,5litra śmietanka
W garach u GosiSkładniki: mąka tortowa 4 szklanki, mąka żytnia 1 szklanka, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra, jajka 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, kasza gryczana 100 gram, kapusta kiszona 3/4 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, bułka tarta - ile potrzeba do farszu wykorzystałam bigos, do zimnego bigosu dodać kaszę gryczaną ugotowaną i blenderem trochę zmiksować
W Mojej Kuchni Lubiędokumentowaliśmy... nic się nie przypaliło, nic nie wykipiało Golas lubelski to dla mnie odkrycie. Danie wegetariańskie. Smakowało mi bardzo, było z nutką suszonej mięty. Przepis: szklanka kaszy gryczanej, 20 dag sera białego, 4 średnie ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, olej lniany i rzepakowy z pierwszego tłoczenia, mięta, sól, pieprz(...)domu nie podawałam ryb z kaszą. Jakoś mi nie "grało" Ale na warsztatach dowiedziałam się jak połączyć rybę z kaszą! Wyśmienite danie z chipsami z jarmużu. Faszerowaliśmy też pieczarki kaszą gryczaną. Pyszne, warte powtórzenia:) W kuchni panowała wspaniała atmosfera. Aż żal było się żegnać. Gotowałam ze wspaniałą ekipą. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy. Serdecznie dziękuję
AZgotuj!muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać z tartą straciatellą i pijanymi galaretkami. Makrela faszerowana kaszą gryczaną i grzybami Pijane pucharki Wesołych
bastalenaKasza gryczana na oleju podsmażana, w bulionie następnie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje jak się sos serowy lub pieczarkowy do niej przygotuje. Dzięki smażeniu kasza nam się nierozgotowana, a kapusta i jajka w całość ją posklejała. Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec(...)oregano, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki pszennej, 70 ml oleju rzepakowego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, kroimy drobno i odciskamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kaszę, podsmażamy ją ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby kasza została przykryta. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając
Moniki SmakołykiKolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i spróbować. Okazało się, że naprawdę są bardzo smaczne i napewno będę robić je częściej. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł takich pierogów, to zachęcam do zrobienia. Moje pierogi są z przepisu pani Ewy Wachowicz. Składniki(...)400g mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Farsz: 200g ugotowanej kaszy gryczanej 250g sera białego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka świeżej mięty masło do smażenia sól pieprz Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić biały ser, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać, po czym dorzucić ugotowaną kaszę. W małej miseczce roztrzepać widelcem jajko i dodaćdo farszu
kuchnia doskiPierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego nadał pierogom lekkości. Aby zadowolić mięsożerców pierogi okrasiłam podsmażonym boczkiem, ja wolę z podsmażoną cebulką. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła 1/2 łyżeczki soli farsz(...)torebka kaszy gryczanej (100 g) 250 g białego sera półtłustego lub tłustego 1 cebula sól pieprz olej do smażenia dodatkowo: podsmażony chudy boczek lub cebula Wykonanie: Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, sól i 1 szklanką ciepłej wody. Ręką zagniatać ciasto, podlewając pozostałą wodą. Ciasto ma być jednolite i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić
Kuchcik gotuje