kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:90/322)

Gęś z kaszą gryczaną i śliwkami wędzonymi 116

Gęś nadziewana kaszą gryczaną ze śliwkami , kto nie próbował musi to szybko nadrobić ;) Gęś (około 5 kg), 400 g kaszy gryczanej prażonej, 300 g śliwek suszonych wędzonych, 2 jajka, sól, pieprz, 4 – 5 owoców jałowca, Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, szyję i skrzydła. ( kuper ja wyrzucam ). Wyjąć/wyciąć tłuszcz. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Można(...)odłożyć w chłodne miejsce. Tłuszcz z gęsi wytopić – trochę użyjemy do przygotowania gęsi, a reszta przyda się do smażenia. Szyi, skrzydeł nie wyrzucamy, ugotujmy na nich zupę. Nadzienie : kaszę opłukać, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać 1,5 razy tyle wody, co objętość kaszy. Dodać 3 – 4 łyżki tłuszczu (tego wytopionego). Przykryć i gotować pod przykryciem na sporym ogniu

królestwo garów
Kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem 147

Dzień dobry :-) Kolejny tydzień zleciał szybciutko i już piątek dziś.Leci ten czas strasznie. Ostatnio u nas kaszowo, ale lubimy, no i coś na szybko musiałam zrobić. Tym razem kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem. Pysznie wyszło, nam smakowało bardzo. Polecam i miłego piątku życzę :-) Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej 3 marchewki 1 średnia cukinią  jarmuż

kruche babeczki
Dynia faszerowana kaszą gryczaną i warzywami 142

porze roku odnajdziemy kolory w naszej kuchni, które wspaniale do niej pasują. Uwielbiam jeść kolorowo, a tym bardziej doceniam zdrową kuchnię. Dziś królową dnia jest zachwycająca dynia i oczywiście kasza gryczana, a do wspólnej zabawy w jesienne kolory zaprasza #myAmbition.   Składniki: - 2 małe dynie jadalne - 1 szklanka kaszy gryczanej białej niepalonej - 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)oczyszczamy z pestek, oprószamy solą i pieprzem, polewamy małą ilością oleju i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na ok. 30 minut, aż dynia nieco zmięknie.  2. Kaszę gotujemy do miękkości w bulionie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojony czosnek, a następnie dodajemy paprykę i pomidory. Łączymy z kaszą, dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku

Apetyczna babeczka
Gołąbki z kaszą gryczaną, kurczakiem i prawdziwkami :) 171

najbardziej udanych :) Kosze pełne grzybów, a wśród nich piękne, dorodne prawdziwki. A więc trzeba je jakoś wykorzystać. Zapraszam na gołąbki! Składniki na 8 gołąbków: - kapusta włoska - pół woreczka kaszy gryczanej prażonej - 200 g piersi z kurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy kaszę gryczaną. 2. Dusimy na patelni pokrojone

Zdrowie na języku :P
szybkowar-papryka faszerowana "dwa smaki"... 154

Składniki: papryki 8 sztuk większe, łopatka mielona 30 dag, ryż 2 woreczki, kasza gryczana jasna 2 woreczki, kucharek 2 łyżeczki, sól czosnkowa 2 łyżeczki, papryka wędzona 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, jajka 2 sztuki, bułka tarta 4 łyżki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek Można razem ugotować ryż i kaszę(...)gryczaną w woreczkach w wodzie bez soli, po ugotowaniu dobrze woreczki odcedzić z wody, wsypać do dwóch misek ryż i kaszę. Dodać do każdej miski porcję mięsa mielonego z łopatki, pokrojoną cebulę podsmażoną na złocisto na oleju, dodać paprykę wędzoną, słodką, kucharka, sól czosnkową, pieprz mielony, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki posiekaną wszystko dobrze wymieszać ręką. Papryki przekroić

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekane pieczarki portobello faszerowane kaszą gryczaną 191

Pieczarki w kolejnej odsłonie:). Faszerowane smakują świetnie a mocna w smaku kasza gryczana dobrze do nich pasuje. Pyszne danie na obiad lub imprezową przekąskę. Można przygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika. 4 pieczarki portobello 100g kaszy gryczanej 50g tartego sera cheddar 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka

Szefowa kuchni
Kulebiak z kapustą, gryczaną kaszą i grzybami 99

Moja pierwsza propozycja świąteczna na ten rok. Kulebiak z suszonymi podgrzybkami i kaszą gryczaną. Tylko w święta tak smakuje. Tradycja musi być zachowana. farsz: 30 dkg kapusty kiszonej 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżka masła olej rzepakowy ciasto: 2 dkg drożdży(...)całą noc. Przekładam do garnka z wodą i gotuję około godzinę do miękkości. Kapustę przekładam do garnka, wlewam litr wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i gotuję do miękkości. Kaszę gotuję w osobnym garnku w jednej szklance wody około 15 minut aż wchłonie wodę i będzie miękka. Grzyby odcedzam z wody, kroję drobno. Kapustę odcedzam z wody. Na patelni przesmażam

wesoła kuchnia
Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz 48

ugotowane ziemniaki przeciśniesz przez praskę i doprawisz solą oraz pieprzem. Warto dodać także masło lub podsmażoną cebulkę. To jedne z najprostszych pierogów wegetariańskich, jakie można przygotować. Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami To pożywne i proste pierogi, a przygotowanie ich zacznij od ugotowania kaszy gryczanej na sypko. Następnie starte na tarce pieczarki podsmaż z posiekaną cebulką. Po wystudzeniu wszystko wymieszaj

Via Gusto
Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem 132

Pyszne placuszki z kaszy gryczanej polane sosem chrzanowym i łososiem wędzonym.Smaczne danie na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: 30 dag ugotowanej kaszy gryczanej (torebka) 2 jajka 2 łyżki mąki 4 łyżki startego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majeranku sól,pieprz olej do smażenia Sos chrzanowy: 3 łyżki majonezu 5 łyżek(...)śmietany 30 % 2-3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoika sól,cukier Dodatkowo: łosoś wędzony Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, ser żółty, przeciśnięty czosnek, natkę i majeranek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Wszystkie składniki

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z kaszą gryczaną 182

domu najczęściej jadamy gołąbki tradycyjne; z mięsem i ryżem. Z kaszą gryczaną robiłam po raz pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych  gołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania:  Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam

Darcia w kuchni
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 127

rozmaitego folkloru scenicznego mamy również do czynienia z wielką różnorodnością narodowych posiłków. Jednym z najbardziej znanych bez wątpienia są gołąbki, a jednym z najlepszych gołąbki Mojej Mamy. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami Składniki: Gołąbki: ·         1 dość spora główka włoskiej kapusty ·         60 dag pieczarek(...)szklanki kaszy gryczanej ·         2 duże cebule + 1 do zapiekania ·         2 ząbki czosnku ·         5-6 suszonych pomidorów w oliwie. ·         1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego warzywnej (lub z kostki bulionowej BIO (do kupienia

Moja Mama Gotuje
Zapiekana kasza gryczana z zupie grzybowej i pieczarkami 139

przerwie podczas wycieczki zasiąść do jedzenia  i równocześnie rozkoszować się pięknem otoczenia. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie Zupy grzybowej z suszonych grzybów 450 g PROFi, 200 g kaszy gryczanej palonej, 100 g jak najmniejszych pieczarek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego, 10 g startego sera Regio piatto, 50 ml śmietanki 30%, ½ łyżeczki masła(...)klarownego, szczypta soli, ponadto: 3 plasterki sera Regio piatto, zielona pietruszka, szczypiorek. Przygotowanie: Oczyszczone i osuszone pieczarki delikatnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i soli. Kaszę gryczaną dzielimy na 3 części i przekładamy do żaroodpornych naczyń np. 17/12 cm (można przygotować w jednym niewielkim naczyniu). Kaszę zalewamy zupą grzybową PROFi, dodajemy po kilka ziaren pieprzu marynowanego i mieszamy. Dodajemy

Moniki Smakołyki
FRANCUSKIE PIEROGI Z KASZĄ I SEREM 166

miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy. Na Lubelszczyźnie(...)bardzo popularne. Składniki: 2 opakowania niemrożonego ciasta francuskiego 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g) 30 - 40 dag sera białego 1 większa lub 2 mniejsze cebule sól i pieprz do smaku 1 jajko Przygotowanie: Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju lub maśle na złoty kolor. Do ostudzonej

Ciastka - domowe słodkości
PALUSZKI GRYCZANE (BEZGLUTENOWE, BEZ TŁUSZCZU I DROŻDŻY) 147

dziś prezentuję nie zawierają tłuszczu ani glutenu. Dzięki kiełkowaniu kaszy są lekkostrawne, pełne witamin i minerałów. Bardzo chrupią i świetnie smakują. Polecam! Sķładniki na 4 porcje : 200 g kaszy gryczanej niepalonej, Ewentualnie: 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku lub kminku, garść sezamu, siemienia lnianego i/lub czarnuszki. Wykonanie : Kaszę gryczaną moczymy na noc. Rano przepłukujemy wodą i odstawiamy. Dwa razy

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania