s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody - 300 gram kaszy gryczanej - 1 jajko - 50 gram masła - 60 gram grzybów suszonych - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 mały(...)kośćmi, skrzydełkami, nóżkami, szyją, podrobami i grzybami. Zalewamy 1,5 litra wrzątku i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy z jajkiem, rozsypujemy na blacie (stolnicy) i suszymy. Zlepione ziarenka rozcieramy w dłoniach. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy. Mięso z gotowania oddzielamy od kości i siekamy razem
Życie zamknięte w smakulekkostrawne. Te placuszki to źródło pełnowartościowego białka za sprawą komosy ryżowej, żelaza (dzięki zawartości amarantusa), wapń i witaminę C dostarcza brokuł, beta karoten - marchew, a witaminy z grupy B - kasza gryczana. Wcinajcie na zdrowie maluszki! Składniki na 1 dużą blachę ciastek: 1/2 szklanki komosy ryżowej, owsa lub kaszy jaglanej (u mnie - komosa), 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 1 łyżka(...)ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli kamiennej lub himalajskiej, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/2 łyżeczki suszonej kolendry, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, ewentualnie sezam do posypania. Wykonanie : Kasze i/lub komosę ryżową bądź ziarna owsa moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z warzywami i 80 ml wody. Blachę wykładamy
Jeść, by żyć w zdrowiulekkostrawne. Te placuszki to źródło pełnowartościowego białka za sprawą komosy ryżowej, żelaza (dzięki zawartości amarantusa), wapń i witaminę C dostarcza brokuł, beta karoten - marchew, a witaminy z grupy B - kasza gryczana. Wcinajcie na zdrowie maluszki! Składniki na 1 dużą blachę ciastek: 1/2 szklanki komosy ryżowej, owsa lub kaszy jaglanej (u mnie - komosa), 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 1 łyżka(...)ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli kamiennej lub himalajskiej, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/2 łyżeczki suszonej kolendry, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, ewentualnie sezam do posypania. Wykonanie : Kasze i/lub komosę ryżową bądź ziarna owsa moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z warzywami i 80 ml wody. Blachę wykładamy
Jeść, by żyć w zdrowiuGęś nadziewana kaszą gryczaną ze śliwkami , kto nie próbował musi to szybko nadrobić ;) Gęś (około 5 kg), 400 g kaszy gryczanej prażonej, 300 g śliwek suszonych wędzonych, 2 jajka, sól, pieprz, 4 – 5 owoców jałowca, Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, szyję i skrzydła. ( kuper ja wyrzucam ). Wyjąć/wyciąć tłuszcz. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Można(...)odłożyć w chłodne miejsce. Tłuszcz z gęsi wytopić – trochę użyjemy do przygotowania gęsi, a reszta przyda się do smażenia. Szyi, skrzydeł nie wyrzucamy, ugotujmy na nich zupę. Nadzienie : kaszę opłukać, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać 1,5 razy tyle wody, co objętość kaszy. Dodać 3 – 4 łyżki tłuszczu (tego wytopionego). Przykryć i gotować pod przykryciem na sporym ogniu
królestwo garówDzień dobry :-) Kolejny tydzień zleciał szybciutko i już piątek dziś.Leci ten czas strasznie. Ostatnio u nas kaszowo, ale lubimy, no i coś na szybko musiałam zrobić. Tym razem kasza gryczana z jarmużem, marchewką, cukinią i kurczakiem. Pysznie wyszło, nam smakowało bardzo. Polecam i miłego piątku życzę :-) Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej 3 marchewki 1 średnia cukinią jarmuż
kruche babeczkiporze roku odnajdziemy kolory w naszej kuchni, które wspaniale do niej pasują. Uwielbiam jeść kolorowo, a tym bardziej doceniam zdrową kuchnię. Dziś królową dnia jest zachwycająca dynia i oczywiście kasza gryczana, a do wspólnej zabawy w jesienne kolory zaprasza #myAmbition. Składniki: - 2 małe dynie jadalne - 1 szklanka kaszy gryczanej białej niepalonej - 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego(...)oczyszczamy z pestek, oprószamy solą i pieprzem, polewamy małą ilością oleju i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na ok. 30 minut, aż dynia nieco zmięknie. 2. Kaszę gotujemy do miękkości w bulionie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojony czosnek, a następnie dodajemy paprykę i pomidory. Łączymy z kaszą, dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku
Apetyczna babeczkanajbardziej udanych :) Kosze pełne grzybów, a wśród nich piękne, dorodne prawdziwki. A więc trzeba je jakoś wykorzystać. Zapraszam na gołąbki! Składniki na 8 gołąbków: - kapusta włoska - pół woreczka kaszy gryczanej prażonej - 200 g piersi z kurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy kaszę gryczaną. 2. Dusimy na patelni pokrojone
Zdrowie na języku :PSkładniki: papryki 8 sztuk większe, łopatka mielona 30 dag, ryż 2 woreczki, kasza gryczana jasna 2 woreczki, kucharek 2 łyżeczki, sól czosnkowa 2 łyżeczki, papryka wędzona 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, jajka 2 sztuki, bułka tarta 4 łyżki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek Można razem ugotować ryż i kaszę(...)gryczaną w woreczkach w wodzie bez soli, po ugotowaniu dobrze woreczki odcedzić z wody, wsypać do dwóch misek ryż i kaszę. Dodać do każdej miski porcję mięsa mielonego z łopatki, pokrojoną cebulę podsmażoną na złocisto na oleju, dodać paprykę wędzoną, słodką, kucharka, sól czosnkową, pieprz mielony, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki posiekaną wszystko dobrze wymieszać ręką. Papryki przekroić
W Mojej Kuchni LubięPieczarki w kolejnej odsłonie:). Faszerowane smakują świetnie a mocna w smaku kasza gryczana dobrze do nich pasuje. Pyszne danie na obiad lub imprezową przekąskę. Można przygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika. 4 pieczarki portobello 100g kaszy gryczanej 50g tartego sera cheddar 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka
Szefowa kuchniMoja pierwsza propozycja świąteczna na ten rok. Kulebiak z suszonymi podgrzybkami i kaszą gryczaną. Tylko w święta tak smakuje. Tradycja musi być zachowana. farsz: 30 dkg kapusty kiszonej 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżka masła olej rzepakowy ciasto: 2 dkg drożdży(...)całą noc. Przekładam do garnka z wodą i gotuję około godzinę do miękkości. Kapustę przekładam do garnka, wlewam litr wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i gotuję do miękkości. Kaszę gotuję w osobnym garnku w jednej szklance wody około 15 minut aż wchłonie wodę i będzie miękka. Grzyby odcedzam z wody, kroję drobno. Kapustę odcedzam z wody. Na patelni przesmażam
wesoła kuchniaugotowane ziemniaki przeciśniesz przez praskę i doprawisz solą oraz pieprzem. Warto dodać także masło lub podsmażoną cebulkę. To jedne z najprostszych pierogów wegetariańskich, jakie można przygotować. Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami To pożywne i proste pierogi, a przygotowanie ich zacznij od ugotowania kaszy gryczanej na sypko. Następnie starte na tarce pieczarki podsmaż z posiekaną cebulką. Po wystudzeniu wszystko wymieszaj
Via GustoPyszne placuszki z kaszy gryczanej polane sosem chrzanowym i łososiem wędzonym.Smaczne danie na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: 30 dag ugotowanej kaszy gryczanej (torebka) 2 jajka 2 łyżki mąki 4 łyżki startego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majeranku sól,pieprz olej do smażenia Sos chrzanowy: 3 łyżki majonezu 5 łyżek(...)śmietany 30 % 2-3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoika sól,cukier Dodatkowo: łosoś wędzony Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, ser żółty, przeciśnięty czosnek, natkę i majeranek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Wszystkie składniki
Bajeczna Kuchniadomu najczęściej jadamy gołąbki tradycyjne; z mięsem i ryżem. Z kaszą gryczaną robiłam po raz pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych gołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam
Darcia w kuchnirozmaitego folkloru scenicznego mamy również do czynienia z wielką różnorodnością narodowych posiłków. Jednym z najbardziej znanych bez wątpienia są gołąbki, a jednym z najlepszych gołąbki Mojej Mamy. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami Składniki: Gołąbki: · 1 dość spora główka włoskiej kapusty · 60 dag pieczarek(...)szklanki kaszy gryczanej · 2 duże cebule + 1 do zapiekania · 2 ząbki czosnku · 5-6 suszonych pomidorów w oliwie. · 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego warzywnej (lub z kostki bulionowej BIO (do kupienia
Moja Mama Gotuje