Kotleciki wegetariańskie kojarzyły mi się zawsze ze średnim smakiem. Te jednak łamią wszystkie stereotypy. Są pyszne, wilgotne, a dobrze doprawione spokojnie mogą konkurować z pysznym mielonym. 300 g kaszy gryczanej 500 g twarogu półtłustego 2 jajka pęczek natki pietruszki tarta bułka 0,5 l bulionu pieprz, sól olej Kasze ugotować w bulionie na sypko. Ostudzić. Przemielić z twarogiem, dodać
Humanistka w kuchniSmaczna,pożywna i przede wszystkim zdrowa,pełna wartościowych składników sałatka. 100 g kaszy gryczanej białej (użyłam Kupiec) 1 świeży ogórek 3-4 łodygi selera naciowego 1/2 żółtej papryki 1 mała czerwona cebula garść listków świeżego szpinaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki słonecznika wcześniej uprażonego na patelni 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Kaszę ugotować
Kolorowa kuchnia ElkiHreczanyki, hreczki, hreczniaki. Wpadłam na ten przepis, poszukując ciekawego pomysłu na wykorzystanie kaszy gryczanej. Z tego co wyczytałam, danie pochodzi z kuchni kresów wschodnich i przyjmuję tę informację bez większych wątpliwości, w końcu tamtejsza kuchnia to miłość do placków i placuszków wszelkiego typu. Początkowo dość sceptycznie podeszłam to połączenia kaszy z białym serem oraz do ujęcia tych składników w formie
Pichceniomaniakażdej postaci. Dziś polecam Wam trochę inne niż klasyczne gołąbki, ale naprawdę mega pyszne. Świetnie smakują z ziemniaczkami. Warto wypróbować. Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) ok 250g białej kapusty 1 cebula 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia gołąbków 300ml bulionu 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra
Blog z ApetytemSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 200 g kaszy gryczanej palonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki Sposób(...)wykonania: W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżką masła i odrobiną soli. Wsypujemy kaszę i gotujemy od przykryciem przez ok. 16 minut ( kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie studzimy. W tym czasie mielimy mięso. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Mięso łączymy z przestudzoną kaszą oraz cebulą, przeciśniętym przez praskę
Qchnia po prostuJeśli zaglądacie na FB (tutaj), to widzieliście wczorajszą zapowiedź posta. Piękne zdjęcie z buraczkami Tonda di Chioggia, burakiem liściastym i zwykłą, nieprażoną kaszą gryczaną. Wszystko to razem wygląda (i brzmi) egzotycznie, a jednocześnie nadzwyczaj swojsko. Buraki Chioggia zastępujemy zwykłymi, burak liściasty botwiną, a kaszę… kaszy zastępować nie musimy niczym
Gotuj z Blue Ravenuzbroić w cierpliwość. Piekę go w różnych wariantach i różnych wersjach. Po upieczeniu część kroję na kromki i mrożę, dzięki czemu potem mam "świeży" chleb w zamrażarce. Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej łyżeczka soli himalajskiej woda dodatki wedle uznania: ziarna słonecznika, dyni, żurawina, rodzynki, czarnuszka, suszone pomidory, czosnek Kaszę wsypujemy do dużego słoika i zalewamy wodą
Smakuje zdrowoserdecznie Przygotujecie ją w około 10 minut, pod warunkiem, że na noc zalejecie kaszę wodą. Taką gryczankę chętnie zjada także moja mała dwulatka, więc możecie śmiało zaproponować to śniadanko także swoim maluchom Kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem – składniki (2 porcje): 100g kaszy gryczanej, 2 kiwi, 1 banan, 2 łyżki nasion słonecznika, 1 szklanka mleka 1,5%, 2 łyżki
Natka Pietruszkidietetycznie i wegańsko.Nieraz przychodzi taki dzień,że nie mamy ochoty na mięso :).Co wtedy ugotować?Może coś z warzywami?Polecam serdecznie to danie,nam zasmakowało bardzo :). SKŁADNIKI 200g kaszy gryczanej(suchej) 2 papryki cukinia 2 marchewki cebula 2 pomidory oliwa z oliwek sól,pieprz,oregano,tymianek,papryka słodka,kurkuma WYKONANIE Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Marchew i cukinię kroimy
Mała w garnku mieszaSKŁADNIKI / 6 porcji 120 g (2/3 szklanki) kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła lub oleju 60 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 25 g masła lub 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i mielonego kuminu, szczypta chili(...)minimum 1 godzinę do napęcznienia (najlepiej na noc). Odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. 1/4 grzybów zostawiamy do sosu, pozostałe użyjemy do farszu. Wodę zachowujemy. Kaszę wsypujemy do rondla, stawiamy na ogniu i dodajemy 1 łyżeczkę masła lub oleju. Podgrzewamy 1 minutę, cały czas mieszając. Dodajemy grzyby, wlewamy 1i 1/4 szklanki wrzątku i od razu przykrywamy
cool and mintyIdealna na lekką kolację czy nawet 2. danie (zwłaszcza w gorące, letnie dni, kiedy niekoniecznie ma się ochotę na ciepłe potrawy). SKŁADNIKI: - 1 woreczek kaszy gryczanej - 1/2 kostki białego sera półtłustego - 1/2 czerwonej cebuli - 1/2 ogórka szklarniowego - parę pomidorków cherry - garść ziarenek słonecznika - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy świeżo zmielony Kaszę gotuję zgodnie z przepisem, studzę. Cebulę drobno
Wielopokoleniowomacie pomysłu co zrobić na obiad? Jeżeli tak to zachęcamy do zrobienia szybkiego i pysznego dania czyli kaszy gryczanej z warzywami
Kuchenne Wariacjetempie, że do wieczora będzie po wszystkim. Takie są pyszne! Przepis na gołąbki myśliwskie z kaszą i grzybami Składniki: średnia główka białej kapusty, 200 gramów kaszy jęczmiennej, 200 gramów kaszy gryczanej, kilogram mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe albo wieprzowo-wołowe), 4 cebule, 200 gramów boczku wędzonego, 2-3 garści suszonych grzybów, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, 100 ml śmietanki kremówki
Kulinarna Polskapieczarkami, też będzie smacznie. Bardzo polecam ! KAPUSTA ZAPIEKANA Z KASZĄ I BOCZNIAKAMI - PRZEPIS składniki główka białej, podłużnej kapusty ok 250 g masa do przekładania ok 150 g ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam nieprażonej) 250 g boczniaków ok 100 g - 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 100 g ostrej chorizo, pokrojonej w półplasterki 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie(...)się trochę wytopić ale nie zrumieniać. Dodać pomidorową pastę, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Do boczniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, ugotowaną kaszę, pomidory z puszki (1/2 puszki), koperek. Wymieszać delikatnie, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przygotować sos: Połączyć bulion z pomidorami i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować
Stare GaryCUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Kasza gryczana – moja ulubiona. Do wszystkiego. Tym razem w formie pieczonych małych babeczek. Jak przyjemnie przegryza się je na śniadanie z sosem tzatziki albo buraczkami z chrzanem. Świetnie się sprawdzą na obiad – w towarzystwie sadzonego jaja czy z grzybowym, aromatycznym sosem. Ich wykonanie jest dziecinne łatwe, a ile radości.... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu