Czas karnawału, zaraz tłusty czwartek i ostatki to i zwiększona ilość pączków i chrustu albo faworków w naszym domu. Dziś proponuję pączusie według przepisu Ani Starmach z książki "Pyszne na słodko". Są to pączki z ciasta parzanego takiego jak na karpatkę. Pączki są bardzo smakowite i fajnie się je robi, polecam zrobić na tłusty czwartek albo
Moje Małe CzarowanieKarnawał trwa, więc na dziś mam dla Was serowe oponki. Przepis zainspirowany dwumiesięcznikiem ” Pyszne „. Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera białego. Oponki są leciutkie, miękkie o delikatnym serowym posmaku. Banalnie proste do zrobienia. Oponki można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i kolorową posypką – takie Stasiowi smakowały najbardziej, mi bez dodatków. Najlepsze są zaraz
Niebieski kubek z kawaDrożdżowe, pulchniutkie i mięciutkie z dodatkiem twarożku w okresie karnawału, ale nie tylko, są przysmakiem numer jeden, to nic, że rozpusta kaloryczna, uwielbiamy je chyba wszyscy J Składniki: ½ kg mąki pszennej 3 łyżki zmielonego twarogu półtłustego 1 szklanka ciepłego mleka 4 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki roztopionego masła 16 g cukru z prawdziwą wanilią
Wanilia i KardamonDziś zapraszam Was na mały eksperyment. Karnawał ciągle trwa, więc, żeby tradycji stało się zadość trzeba zrobić faworki . Tym razem nie będzie to taki klasyczny przepis, nie będą one smażone w głębokim tłuszczu, t ylko przygotowane w wersji mniej kalorycznej, czyli dziś zapraszam Was na faworki z piekarnika. Faworki z piekarnika Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g mąki pszennej
Kulinarne przygody Gatityroku robię sobie listę pączków, pączusiów i faworków które wykorzystam i usmażę. Karnawał krótki i nie dam rady wszystkich zaplanowanych pokazać i usmażyć ale kilka propozycji już wykonałam. Dziś islandzkie faworki. Do ciasta dodaje się tutaj amoniak czyli kwaśny węglan amonu który "pachnie" podczas smażenia i chwilę po ale potem dzięki niemu faworki są pulchne i smakowite. Amoniak
Moje Małe Czarowaniekarnawał to szalejemy, pieczemy, smażymy i bawimy się. Te pączusie są najpyszniejsze ze wszystkich które smażyłam dotychczas a do tego jeszcze znikają szybciej niż inne dotychczas. Błyskawicznie się je robi a potem pysznie chrupią pod zębem. Polecam smażcie. Można je posypać cukrem pudrem ale można je również polać miodem czy sosem czekoladowym. Bananowe pączusie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKarnawał w pełni a u mnie jeszcze przepisu na faworki nie ma...szybko nadrabiam zaległości.Idealnie delikatne i kruche,po prostu doskonałe.Przepisów mam mnóstwo,ale od paru lat tylko te robimy. Składniki: 40 dag mąki pszennej 12 łyżek gęstej,kwaśnej śmietany 6 żółtek 2 łyżki spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Mąkę zmieszać
Niespełnione zdolności kulinarneilością alkoholu. Faworki nacina się aby pęcherzyki powstały małe i równiutkie natomiast ja nie nacięłam ich stąd moje małe poduszeczki. Są pyszne, pachnące pomarańczą i idealnie nadają się na karnawał, tłusty czwartek czy ostatki. Zachęcam do smażenia. Cenci - włoskie faworki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieokresie karnawału , a już szczególnie w tłusty czwartek na naszych stołach pojawiają się pączki. Te tradycyjne , drożdżowe z marmoladą wymagają nieco więcej czasu i zachodu. Dlatego tez może skusicie się na te , które dziś proponuję - szybkie do zrobienia , ale też szybko znikają :) Małe , okrąglutkie kule , z ciasta twarogowego. Chrupiące na wierzchu , puszyste i delikatne wewnątrz. Dotąd piekłam mini
Malinowa KawiarenkaMamy dobry okres na jedzenie różnych pyszności - tak to zdecydowanie karnawał, kiedy możemy sobie popuścić i objeść się faworkami, chrustami i pączkami. Dzisiaj moją propozycją są faworki na jogurcie greckim, niestety nie są fit, chociaż można sobie wmówić :) porcja ok 90 kokardek Składniki: 4 żółtka 4 łyżki jogurtu greckiego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru
Niezły Młyneksmaków wszelakich w różnych wariacjach śledziowych. Tym razem trafiło na śledzie w stylu śródziemnomorskim, są bardzo aromatyczne i powiem Wam że kumin to jest super połączenie ze śledziami. Popróbujcie, karnawał sprzyja robieniu drobnych zakąsek. Śledzie w stylu śródziemnomorskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczwartek – w tym roku wypada 4 lutego, warto przetestować jakiś przepis. Ma być tłusto i słodko, czyli baaaaardzo tucząco i niezdrowo. Ale raz do roku, w dodatku w okresie karnawału, można sobie pozwolić. Korzystając z zaproszenia Bożenki na wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli
mojewypiekiinietylkolód rozbije się na drobne kryształki. Na dno dwóch wysokich szklanek wrzucamy pokrojoną galaretkę, zalewamy zblendowanym płynem. Podajemy od razu, mocno zimny. Dobry i w upalne lato, i w karnawale. UWAGA Nie dodawajcie do mieszanki ani kropli i ani kawałka świeżego soku czy owocu cytryny, bo serek się zwarzy! SKŁADNIKI 1 opakowanie (140g) serka waniliowego Danio 300ml gazowanego napoju
Karo in the Kitchensmakują obłędnie. Upieczenie takich chmurek to najlepszy sposób na wykorzystanie białek a efekt zadziwi każdego. Polecam same lub z miodem czy ulubioną konfiturą. Zabieramy się do smażenia wszak karnawał mamy. Białkowe placuszki lekkie jak pianka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMamy karnawał a ja od świąt nic słodkiego nie wyczarowałam w kuchni.Czekałam aż mój mąż zacznie się buntować..no i stało się...trzeba trochę załagodzić jego zachcianki.Zaczynam od powrotu do własnego dzieciństwa i pięknych wspomnień.Pamiętam jak dziś gdy robiłam takie gwiazdki z mamą.Są bardzo smaczne,coś podobnego do faworków...warto spróbować Składniki: 35 dag mąki pszennej
Niespełnione zdolności kulinarne