Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpani jadane w sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie są najbardziej oblegane. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się
Kulinarne przygody GatityKarnawał to czas słodkości, czyli przeróżnych pączków i faworków. Ja też dzisiaj zrobiłam pączki na mleczku kokosowym, bo zostało mi z przygotowania obiadu. W sieci znalazłam fajny przepis , który wam poniżej prezentuje. Pączki są inne niż nasze oponki, jak stwierdziła córka przypominają jej tempurę do krewetek ale słodką. Polecam jako ciekawostkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMięciutkie puszyste rozpływające się w ustach pączki , karnawał w pełni, podczas jego trwania nie może ich zabraknąć. Przepis na te pączki pochodzi z książki "Domowe Ciasta i Ciasteczka" SKŁADNIKI 50 dag mąki 8-10 dag cukru, 2 łyżki oleju, 4-5 żółtek, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 1/2 słoika powideł lub dżemu, 1 łyżka spirytusu lub octu, szczypta soli
RAROSSAKarnawał trwa, czas na imprezy, spotkania ze znajomymi przy stole zastawionym przekąskami. Na taką okazje polecam zrobić roladę serową, kolorową przekąskę idealną na tego typu okazje. Co prawda wydaje się być trochę pracochłonna, ale to nie prawda, za to dobrze smakuje i stanowić może ciekawą alternatywę dla tradycyjnego talerza wędlin. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKarnawał trwa, więc proponuję bardzo odchudzony zarówno w składnikach, jak i procesie pieczenia słodki wypiek bez którego, sporo osób nie wyobraża sobie tego okresu: Faworki vel chrusty. Ostatnio z tego samego przepisu przygotowałam pyszne Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe z piekarnika . Odpada stanie przy garnku z tłuszczem i odsączanie faworków na ręczniku papierowym z jego nadmiaru. Wszystkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału. Składniki: 500 g mąki 35-40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste) 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła (można go rozpuścić) 2 jajka szczypta soli nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania
Kuchnia domowa Anibardzo oszczędny przepis. Składniki są prawie zawsze w waszych domach i możecie je robić kiedy tylko zachcecie. Chociaż i tak sezon chrustów, faworków i pączków jest w karnawale, a większość z was je je w tłusty czwartek stąd moja propozycja :) Składnik: ciasto 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 2,5 łyżki śmietany 2 łyżki cukru pudru
Niezły MłynekMałej Cukierence karnawał w pełni i następny przysmak, któremu trudno się oprzeć – róże karnawałowe. Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu, pycha:). Róże wyglądają fantastycznie, takie pofalowane i puchate. Ozdobią każdy karnawałowy stół, bardzo polecam… Jeśli nie mamy wiśni w syropie, możemy użyć wiśni kandyzowanych lub dżemu (przepis z książki „Kuchnia polska
Mała Cukierenkakarnawał w pełni więc tłusto, słodko, syto i zabawnie :) a u nas dzisiaj pączusie puszyste. Są tak mięciutkie, że można je jeść bez końca. Polecam, szczególnie, że baza jest wręcz idealna, środek może być dowolny - co Wam w duszy za gra, a jak nie macie pomysłu to tradycyjna marmolada albo bez środka też, są ok. Porcja 20 pączków Składniki
Niezły Młyneksmarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto nie wymaga wyrastania, więc samo przygotowanie (jeżeli mamy już gotowy farsz
mojewypiekiinietylkoMinęły Święta ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego .Możemy pozwolić sobie na troszkę więcej słodyczy :)Karnawałowe wypieki nierozłącznie kojarzą się z pączkami .Na początek małe pączuszki na bazie serka mascarpone.Z delikatną nutką pomarańczy i cynamonową posypką.Delikatne i wilgotne .Składniki :250 g serka
Malinowa KawiarenkaKarnawał trwa, a z nim tańce, imprezy, spotkania. W tym czasie nie może zabraknąć dobrej muzyki, jedzenia no i oczywiście ciekawych drinków. I takiego drinka dzisiaj proponuje, klasykę Białego Rosjanina. Wystarczy trochę wódki, likieru kawowego, śmietanki i mamy "kawę" w całkiem innym wymiarze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknazywane są faworki.Jak zwał tak zwał – nie ważne.Ważne jest to, że chyba każdy za nimi przepada!Przepyszne, chrupiące „ciasteczka„, które najczęściej smażone są w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek.Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi.Zwłaszcza wtedy, kiedy jest szansa spalić wszystko na dyskotekowym parkiecie
Ostra na SłodkoMimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!"Składniki:2 jajka1,2 szklanki
Słodkie Przyjemnościjest zbyt popularny, a smak ma wyjątkowy, lekko kwaśny, z dodatkami staję się idealny jako zagryzka. Choć na blogu nie mam wielu wytrawnych przepisów, uznałam, że w czasie karnawału może Wam się przydać taka propozycja. Mi ten tatar bardzo przypadł do gustu (mięsnego nie tykam, więc jest to dla mnie fajna alternatywa), a jak będzie z Wami? :)Składniki:4 filety
Słodkie Przyjemności