piekarnika nagrzanego do 180 º C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być też inna) i kubek barszczu czerwonego to syty i pożywny obiad. Jako dodatek może być sos, np. pieczarkowy lub grzybowy. No i oczywiście moja ulubiona wersja – na drugi
mojewypiekiinietylkoGRZANKAMI (ZUPPA di FUNGHI con CROSTINI al AGLIO) Jesienne risotto z grzybami leśnymi Jesienna zupa grzybowa Marynowane grzybki leśne Dynia, grzyby, topinmbur - risotto Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami Lazania z borowikami; scenariusz nowego filmu Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy Krokiety gryczane w sosie grzybowym Grzyby marynowane Tagliatelle
Weekendy w domu i ogrodziebrukselkę, jak prawie wszystkie warzywa, można jeść na surowo. Trzeba ją tylko poszatkować na cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny lub robota kuchennego. Tak przygotowana brukselka smakuje jak delikatna kapusta. Wystarczy już tylko dorzucić starty parmezan, posiekane orzechy włoskie i polać dressingiem z musztardą, aby otrzymać przepyszną, wprost uzależniającą sałatkę, którą będziecie wyjadać prosto z miski. Sałatka smakuje jeszcze lepiej
Chilli Czosnek i OliwaJesienią mamy bogactwo różnych sałat i kapust. Najchętniej sięgam po cykorie. To jedno z dwóch gorzkich produktów, bez których nie wyobrażam sobie moich posiłków (drugą jest kawa). Cykorię belgijską zjadam jako przekąskę, gryząc jej główkę. Często dodaję do kanapek jak sałatę. Ale podaję ją też do obiadu, który musi powstać naprędce. Składniki (na 2 osoby): 6-8 liści cykorii belgijskiej
Weekendy w domu i ogrodzieJeżeli nie jest upieczona, należy ją włożyć do piekarnika jeszcze na 20 min, na 180 st pod przykryciem. Gotową golonkę podzielić na plastry. Podawać z ziemniakami/plackami ziemniaczanymi i koniecznie kapustą kiszoną :). Smacznego! golonka-pieczona-w-piwie golonka-pieczona-w-piwie
moj przepis naserem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki
moj przepis natargowisku można było spróbować rewelacyjnych Pierożków Dim Sum, robionych przez Chinkę. Coś wspaniałego. Delikatne rozpływające w ustach. Pierożki były specjalnością kucharzy z farszem z wieprzowiną i kapustą, serwowane z 4 sosami na bazie oliwy:czosnkowy, pietruszkowy, sojowy z chilli i koperkowy.Za 4 sztuki zapłaciliśmy 2.5 f. Próbowaliśmy również Pizzę Włoską serwowaną w Kawałkach. Pizza z pieczarkami i szynką
Gotowanie Patkileczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć
Moje Kuchenne Rewelacjeziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewysiłą do pracy. Czas gna. Jutro zaczyna się mój ulubiony miesiąc w roku więc w wiewiórczej kuchni zaczyna pachnieć grudniem czyli korzennymi przyprawami, bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka
Dzieje kuchennej Wiewiórymakaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka, bakłażan a nawet ziemniaki. Algi nori, glony wakame
Karo in the KitchenKluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć ziemniaków
Kolizje Smaków