dania wigilijne niż teściowa. Ja postanowiłam zrobić wszystko po swojemu czerpiąc z obu stron to, co wydaje mi się najlepsze. I tak - z przepisu mojej mamy będą pierogi z kapustą i grzybami, fasolka z masłem, kompot z suszu i makowiec. Nie podejmę się zrobienia tradycyjnego dla naszej rodziny barszczu grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony przyprawami i zagęszczony
Kulinarne Inspiracjepasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną. Bigos wigilijny
Przepysznik - BLW i nie tylkoSmaczna surówka do obiadu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 cebula 10 dag suszonych śliwek 3 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku majonez natka pietruszki Wykonanie: Owoce i warzywa umyć, odsączyć i pokroić. Następnie starannie wymieszać, przyprawić do smaku, połączyć z majonezem według uznania, posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniazlać sos do garnuszka i zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Powoli wlać do gotującego się sosu. Ponownie zalać tym sosem zrazy. Podawać z ziemniakami w towarzystwie kapusty zasmażanej białej lub czerwonej. Niebo w gębie, mniam Smacznego
Kuchnia PokoleńWielka Sobota to dzień ozdabiania jajek. Do malowania możemy użyć kolorowych barwników ze sklepu, albo skorzystać z naturalnych tzw. "zabarwiaczy". Użyłam dwóch naturalnych barwników: kurkumy i czerwonej kapusty. Pokażę Wam także jak ozdobić jajka woskiem - wbrew pozorom nie jest to takie trudne!). Czytaj więcej
Ana Mari's worldjednej dużej formie, ale w takich małych każdy można sobie przyrządzić-poukładać warstwy jak chce, a nawet warzywa można wymieszać z sosem. pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa kapusta pekińska ogórek cebula pomidory ser żółty sosy (ketchup, sos czosnkowy itp.) ziemniaki na frytki Ziemniaki obrać, pokroić w paski i usmażyć frytki.Pierś z kurczaka pokroić , wymieszać
Moje domowe kucharzenieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym :) Uszka z grzybami – Składniki: Na farsz: 100g suszonych grzybów 2 małe cebule (140 g) olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) szczypta soli
Kulinarne PrzebojeCzekoladowe serduszka Cranberry Noël Lebkuchen Orzechowe rożki Sernik dyniowo-fistaszkowy Sernik kawowy Sernik teściowej Pierogi ruskie Pierogi z kapustą i grzybami
Przepysznik - BLW i nie tylkoktórą z doskonałym rezultatem zaszczepiono w Italii, przede wszystkim w Lazio i Kampanii. Składniki: 200 gr brokułów 200 gr endywii 300 gr szpinaku cebula, 2 średnie marchewki 500 gr kapusty włoskiej dowolne mięso na bulion 300 gr polędwiczek wieprzowych 300 gr boczku 100 gr salami bazylia, ostra papryczka 100 gr tartego sera sól, pieprz Smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę
Bon Ton ItaliaOdłożyć najładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym, na końcu wmieszać zimne masło pierś przed podaniem pokroić w ukośne plastry. Podałam z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą duszona z pigwą i kawałkami pigwy z pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zwykły kotlet drobiowy a dla urozmaicenia pierzynka z pieczarek i sera. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z surówką z czerownej kapusty, marchewki i jabłka . składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania
Monia miesza i gotujepleśni. Naturalny kwas mlekowy występujący w procesie kiszenia pobudza pracę jelit, działając odtruwająco –wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią. Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym lub w dużym słoju
Karo in the Kitchenszklanki gorącej wody 1 jabłko 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz sok z 1/2 cytryny* 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą i odstawiam na 12 godzin, natomiast pół kilograma buraków owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym
Mango Papaja