swój szczyt przez miesiąc. Warto wiedzieć kiedy są świeże, zdrowie, smaczne i niedrogie. Co zatem najlepiej jeść w czerwcu? Warzywa bakłażan botwinka bób fasola szparagowa groszek zielony kalafior kapusta biała kalarepa karczochy patisony rzodkiewki sałata maślana szpinak Owoce: agrest czarny bez czereśnie jagody morele porzeczki rabarbar śliwki truskawki wiśnie Pamiętaj o mrożeniu Koniec sezonu na te produkty nie oznacza
Tradycyjna Kuchnialoda w rożku pamiętajmy, że to cono , a nie często przekręcane corno, czyli róg. Jeżeli podczas zakupów na rynku jednego z uroczych, włoskich miasteczek przyjdzie Wam ochota na czarną kapustę ( cavolo nero ), nie poproście przypadkiem o czarnego konia (cavallo nero). Jeżeli na tym samym ryneczku zechcecie spróbować figi ( fico ) pamiętajcie, że fica to wulgarne określenie kobiety. Natomiast w sklepie
Bon Ton ItaliaZrobiłyśmy duuużo placków, dzięki temu mąż miał lunch do pracy. Jeśli nigdy nie robiłaś tortilli to namawiam, bo to świetny pomysł na przemycenie dziecku warzyw :) U nas tym razem: kapusta pekińska, pomidory, ogórek, kukurydza, papryka, jogurt z koperkiem i pietruszką. Podwieczorek Lody i owoce. "Mamo, ale to pyszota". Takie lody to nie grzech. Kolacja Placki z bananem i syropem
lady-och-mistrzyni.blogspot.comWlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Cukinie, paprykę umyć, osuszyć, marchew obrać. Aby uzyskać cienkie i równe plastry pociąć warzywa na szatkownicy do kapusty (jeśli jest już końcówka warzywa, założyć ręcznik bawełniany kuchenny i przesuwać w ten sposób po tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew zblanszować we wrzątku ok 4 minuty
Czerwień i błękitpomidorków koktajlowych * 1 świeży ogórek * 8 ugotowanych na twardo jajek * 1 puszka groszku konserwowego * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 paczka mix sałat u mnie była z marchewka i czerwoną kapustą (500g) * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzone oskubać ze skorupek, pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe
Zrób to smaczniePolecam wszystkim ,którzy muszą jesc dietetycznie i lekkostrawnie , ale myslę ze na wiosnę każdy ma ochotę na cos smacznego i lekkiego na obiad.Zapraszam. 2 duże ugotowane kurze udka 1 kapusta młoda 2 duże młode marchewki 1 pęczek koperku natka pietruszki 1 cukinia 25 dag.pieczarek 1 cebula oliwa Sól Pieprz Zioła ulubione np.bazylia,tymianek, oregano lub jak kto woli przyprawę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj na blogu przepis na kurczaka z delikatnymi warzywami. Powstał w ramach przeglądu zamrażalnika. Gulasz podałam z kaszą jęczmienną i surówką z kapusty. Składniki: 2 filety z kurczaka 2/3 szklanki mrożonego groszku 1 kalarepa 1 szklanka marchewki mini lub pokrojonej w kostkę szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól, pieprz, zioła do pizzy olej
Czerwień i błękitkminkówkę. Poszukałam w sieci i znalazłam prosty przepis ( klik ) Zwiększyliśmy ilość kminku z 2 łyżeczek do 4 - jesteśmy od kminku uzależnieni, w hurtowych ilościach dodajemy go do kapusty, chleba i sera. Nie dodawałam cukru, moim zdaniem jest on zbędny. Warto poczekać, bo trunek smakowity! składniki 4 łyżeczki kminku 0,5 l wódki (40%) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie
Stare Garypodania pulled pork w wersji bardzo lekkiej i wiosennej jest podanie mięsa z młodymi ziemniakami i surówką. Młode ziemniaki gotujemy w dość mocno osolonej wodzie. Surówka: 1/4 główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 5 rzodkiewek 4 ogórki gruntowe 1 ogórek małosolny feta w kostkach 1 łyżka majonezu sól, pieprz, przyprawy sałatkowe (suszona bazylia, oregano
Kocham Czekoladęsezonie na młodą kapustę bardzo często używam jej właśnie do dań z woka. Dodawana jako ostatni składnik staje się lekko miękka, ale nie traci konsystencji. Makaron chow mein sprawia, że danie jest bardziej sycące a dobór odpowiednich sosów nadaje całemu daniu wyjątkowy smak
Milion SmakówMłoda zielona kapusta to jedno z moich ulubionych wczesno-wiosennych warzyw. Przygotowanie z niej pysznej i zdrowej surówki zajmuje kilkanaście minut a sprawdzi się doskonale jako dodatek do wszelkich obiadów na bazie mięsa
Milion SmakówKurczaka można pominąć, jeśli ktoś ma chęć na danie bezmięsne. Jednak jego dodatek powoduje, że tarta sama w sobie jest pełnowartościowym obiadem; ja podałam do niej surówkę z kapusty - pycha! Curry nadaje delikatnie bliskowschodniego aromatu, a szparagi, chrupiąca rzodkiewka i świeża rzeżucha sprawiają, że danie staje się cudownie wiosenne. W dodatku wygląda pięknie; jestem pewna, że zachwyciłoby niejednego gościa
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo długo zalegają w żołądku i powodują problemy z trawieniem. Także wystrzegajmy się dań smażonych, tłustych i nienaturalnie słodkich. Niewskazane są również niektóre warzywa, przede wszystkim warzywa strączkowe, kapusta, papryka, por... Mogą powodować uczucie pełności, a nawet mocne bóle brzucha. W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza
Kuchnia Elliestyczność z bakteriami. Autorzy namawiają nas do spożywania produktów bogatych w dobre bakterie: maślanka, kefir, jogurty naturalne (nie te smakowe z dużą ilością złego cukru, barwników itd), ogórków kiszonych, kapusty kiszonej. Są to produkty, które uzupełnią nasze jelita w odpowiednie bakterie, te które chronią nas i uodparniają. Sami jak tylko zaczyna się okres jesienno - zimowi zwiększają ilość spożywania właśnie powyższych
kruche babeczki