soku. Pamiętajcie, że ser feta jest dość słony, dlatego kurczaka i sos czosnkowy solimy delikatnie. Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta 1/2 główki kapusty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu ząbek czosnku kilka gałązek koperku 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz 2 łyżki oleju Kurczaka pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamieszania klasycznej sałatki jarzynowej. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo komplet łyżek możemy kupić już od 20zł. Szatkownica ręczna Szybka i poręczna tarka. Genialnie ściera kawałki kapusty czy ogórki do sałatki. Świetnie radzi sobie również z innymi warzywami - ziemniaki na talarki, cukinia czy bakłażan do grillowania. Dużo szybciej pokroimy całą cukinię niż używając noża, a przy tym plasterki
Gotowanie i blogowaniehurtowo. Raz a dobrze :) I najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem. To moja wersja, mąż zajada z keczupem. Też pysznie. Dowolność nadzienia oczywiście dozwolona. Mogą być krokiety z kapustą i grzybami albo z mięsem, ja robię zawsze z podsmażonymi pieczarkami i cebulką i cudownie ciągnącym się żółtym serem. Składniki: około 10 placków naleśnikowych 500 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki
na moim stole...bardzo delikatne, pyszne mięso dlatego nie warto przytłaczać jego smaku nadmiarem przypraw czy dodatków. Ja podałam go bardzo klasycznie - z sosem koperkowym, ziemniakami z wody i surówką z kapusty
Milion SmakówWitajcie :) Uwielbiam placki ziemniaczane i często je robię ale za każdym razem dodaję do nich inne dodatki. Robiłam już z kapustą kiszoną, batatami a dzisiaj miałam chęć na suszone pomidory, uwielbiam je :) Placki podałam z sosem do kanapek Roleski , smakowały wybornie :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 6 ziemniaków 1 cebula 1/2 szklanki posiekanych pomidorów suszonych w oleju 2 jajka sól
Sama słodycz i szczypta chiliosoba. Jest elastyczne, mięciutkie i po ugotowaniu pierogi się nie sklejają. Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Uwielbiam z owocami! Truskawki, wiśnie, śliwki, jabłka - to wszystko można upchać w cieście pierogowym. Nie przepadam za pierogami ze szpinakiem, ale chyba na dobre jeszcze nie trafiłam
bistro mamajajka, pyszne i chrupiące, przepis: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/chrupiace-weganskie-placki-ziemniaczane.html . Bonus we wpisie - dip czosnkowy słonecznikowy. 5. Wegański placek po węgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami i cebulą, przepis
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBigos po jałowsku to niesamowite danie kuchni podkarpackiej, pochodzące z Jałowego, bieszczadzkiej wioski z okolic Ustrzyk Dolnych. Co w nim takiego szczególnego? A czy jedliście kiedyś bigos bez kapusty? Taki właśnie jest bigos po jałowsku. Jego główny składnik to cebula, a do tego papryka i czerwona fasola. Polecam to danie jako alternatywę dla klasycznego bigosu. Dla mnie jest ono kolejnym
Trzeci talerzDomowe chlebki uwielbiam za ich zapach, smak i chrupiącą skórkę. Pamiętam przepyszny chleb mojej babci pieczony w chlebowym piecu na liściach kapusty.... ten smak i aromat do tej pory wspominam z utęsknieniem.... Sama do tej pory upiekłam zaledwie może 2-3 chlebki więc jestem początkująca w tej dziedzinie. Jednak ten wyszedł doskonały, chrupiący i pięknie pachniał. Do wypieku tego pysznego
Smakołyki Asijeść solo lub podawać z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora , 3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej lub zielonej soczewicy 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki kukurydzianej mielony kminek, majeranek, czarny
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki : 1/4 główki młodej kapusty 2 pomidory pęczek szczypiorku 3-4 łyżki oleju czosnkowego lub oliwy łyżka musztardy sól i pieprz do smaku Sposób wykonania : K apustę poszatkuj, posól, wymieszaj i odstaw , by puściła sok, a następnie odciśnij. Pomidory opłucz, pokrój w kostkę lub cienkie ćwiartki. Szczypiorek opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. Przygotowane składniki wsyp
Przepisy i porady kulinarneZimową porą kapusta króluje wśród warzyw w naszej kuchni. Najprostsza forma jej podania to klasyczna surówka z dodatkiem marchewki i jabłka
Milion Smakówkcal Maliny , szklanka - 150 gram - 43.5 kcal Porzeczki Czarne , szklanka - 150 gram - 52.5 kcal Dżem niskosłodzony, łyżeczka - 20 gram - 31 kcal Groszek konserwowy , 0.5 szklanki - 70 gram - 44 kcal Kapusta Pekińska , ćwierć główki - 125 gram - 12.5 kcal Marchew , sztuka - 50 gram - 10 kcal Ogórek , sztuka - 10 gram - 10 kcal Pomidor , sztuka - 150 gram - 21 kcal Rzodkiewka , sztuka - 10 gram
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki