Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut. Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało sporo farszu wiec zrobiłam nazajutrz pierogi. Jedliśmy calzone z młodą kapusta. Pasowało i smakowało
AZgotuj!pół główki czerwonej kapusty marchew pół jabłka seler bulwa fenkuł sos: szklanka jogurtu łyżka chrzanu łyżka majonezu pieprz świeżo mielony sok z cytryny i skórka otarta Warzywa obierany, szatkujemy w malakserze. Wysypujemy do misy i doprawiamy sosem
AZgotuj!jednym z niedawnych wpisów prezentowaliśmy zapiekaną kapustę przygotowaną w sposób wywodzący się z regionów górskich. Tamten przepis pochodzi wprost od osoby, która urodziła się na południu Polski. Dziś natomiast proponujemy coś zainspirowanego moją ostatnią osobistą wizytą w tamtym regionie. Nawiasem mówiąc, niektórzy z Was być może pamiętają, że już kilka miesięcy temu publikowaliśmy przepis na faszerowany filet z kurczaka
Kulinarna PokusaCzuć było bogactwo przypraw, co świadczyło o dużym doświadczeniu tamtejszego szefa kuchni. Nie wiedzieliśmy, czy czas pozwoli nam jeszcze tam wrócić, dlatego zamówiliśmy kilka potraw na wynos: Samosy z kapustą i grzybami: olbrzymich rozmiarów, przez co bardzo sycące i również pyszne: Oraz tofu z warzywami, ryżem i surówkami, które zjedliśmy już w domu. Tutaj również bogactwo orientalnych przypraw dało
Roślinna - blog wegańskitalerze. Posypać startym parmezanem i rozdrobnioną natką pietruszki. A ponieważ ktoś ;) zażyczył sobie do tego surówkę, na dokładkę była marchew z jabłkiem, coleslaw i surówka z czerwonej kapusty. Do wykonania spaghetti wykorzystałam zioła z ogródka. Mam mieszankę pietruszek naciowych o karbowanych i płaskich liściach oraz obłędny mix bazylii (chyba 12 odmian
Weekendy w domu i ogrodzieMoże to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde liście, o nieokreślonym jak dla mnie smaku, całkiem nieźle sprawdzają się w zupie. Przepis ten powstał już pod koniec maja, ale całkowicie o nim zapomniałam (ach, ta skleroza!). Niemniej zupa wyszła na tyle ciekawa, że postanowiłam
W kuchni Karmel-itkiłyżki jogurtu naturalnego Jakiś czas temu pomyślałam sobie, że temat surówek to jakaś forma zamknietej księgi i niewiele w niej się może zmieniać. Mizeria, surówka z pomidorów, z kapusty - i tyle. Ale jakie było moje zdziwienie kiedy zaczęłam się wgłębiać w przepisy na potralach internetowych! Tam po prostu - końca niewidać :) Co jedna surówka - to lepsza. Wprost nie mogę się
Świat Domowej Kuchnijedzenia rzeczy, których nie cierpimy. Pora posiłku powinna być przyjemnością, nie można sobie tego odbierać. Ja uwielbiam jeść i gotować, nie wyobrażam sobie, żebym miała przez tydzień jeść tylko kapustę czy banany. Po co się męczyć, skoro można to rozegrać w znacznie lepszy, i co ważniejsze dający TRWAŁY EFEKT , sposób? :) Rujnują organizm . Dla przykładu dieta wysokobiałkowa obciąża wątrobę i nerki
Powiedz dietom niefajna pożywna zupka jarzynowa Składniki: - 1 por - 1 średnia kalarepka - 1 marchew - 1 garść czerwonej kapusty - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - 2 ziemniaki - pęczek zieleniny ( pietruszka seler lubczyk ) - wywar rosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę. - Warzywa przełożyć do garnka
W królestwie smaków Beatymoże stać się trybowanie uda, ale że jest to tylko jedna kość, więc nikomu nie powinno sprawić to trudności. U mnie eskalopki zostały podane z pęczakiem i sałatką z kapusty pekińskiej. Składniki: około 1,2 kg udźca 2 ząbki czosnku olej do smażenia około 1/2 litra bulionu pieprz ulubione przyprawy: curry, tymianek, czosnek Sposób przygotowania Udziec z indyka myjemy
na moim stole...śmietanowym albo otoczone złocistą bułką tartą. Podaje je np. do kotleta zamiast ziemniaków, czy ryżu. Jest syta, zdrowa i przepyszna. Polecam!!! Składniki na brukselkę w bułce tartej 250 g kapusty brukselki 2 łyżki margaryny 2 łyżki bułki tartej sól Kapustki myjemy, czyścimy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy bez przykrycia około 10-15 minut (w zależności
Rozpustne gotowanieczyli około 3-4 minut na każdą stronę. Usmażone śledzie osączamy na papierowym ręczniku i podajemy z cytryną i kawałkiem masełka. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest surówka z młodej kapusty i np. młode ziemniaczki lub frytki. Pycha
Rozpustne gotowaniePyszna, aromatyczna, sycąca, zdrowa, gęsta zupa w sam raz na wiosnę. Trochę przypomina barszcz ukraiński, tyle tylko, że bez fasoli i kapusty. Chętnie ją przygotowuję, bo to jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam! Składniki na barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki
Rozpustne gotowanieDzisiaj zapraszam Was na leczo. Istnieje wiele przepisów, bardziej lub mniej urozmaiconych (ja sama dodaję czasem do niego fasolkę szparagową, kawałek kapusty, bakłażana, czy też brokuły), lecz dziś zapraszam na jego klasyczną wersję. Jest pyszne, sycące i jak dla mnie to kwintesencja lata. Polecam! Składniki na leczo 600 g cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej) 2 papryki
Rozpustne gotowanie