pomysł na piersi, smażone w głębokim tłuszczu. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, miękkie i bardzo soczyste. Podaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki
Smak mojego domukurcze one naprawdę są dobre! gdzie one są ziemiste?" no ale rozumiem o gustach się nie dyskutuje :) Poniżej przedstawiam zestawienie naprawdę pysznych bomb witaminowych na bazie tej niedocenionej kapusty. Sezon na jarmuż trwa, więc korzystajmy. Przy każdym koktajlu znalazłam dla Was kilka powodów dlaczego powinniście go pić, po więcej argumentów zapraszam do fachowej literatury :) Dlaczego Jarmuż ? Silne działanie antynowotworowe
Wylizany Rondelrondla wlewamy większą ilość oleju i rozgrzewamy, smażymy mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z sosem Madziarów, ketchupem lub sosem czosnkowym. Do tego proponuję surówkę z kiszonej kapusty i ziemniaczki, taki zestaw smakuje wybornie. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 1 godzinę i 40 minut w 200 st. C Upieczone żeberka są mięciutkie i bardzo smaczne. Podałam je z ziemniakami i duszoną, młodą kapustą. Zapach roznosił się po całym domu
Takie tam pichceniepieczarki dodajemy jeszcze troszkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, jak się nam zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy, dodajemy sól, pieprz, paprykę. Po usmażeniu studzimy. Sałatę lub kapustę pekińską myjemy, dajemy posiekaną na dno dużej miski, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone
kruche babeczkimajeranek, pieprz mieszamy z olejem. Do rękawa przekładamy, cebulę pokrojoną w piórka, mięso i ziemniaki, łączymy z sosem i zamykamy. Całość zapiekamy 40 min w 180°C. Podajemy z kapustą kiszoną zasmażaną
R'n'G Kitchenzapewne zauważyliście przeważają u mnie zielone smoothie :) Dziś główną rolę w naszym koktajlu gra JARMUŻ :) a jakie wląściwości ma? Co Nam daje zdrowotnego dla organizmu? Przeczytajcie sami:) Jarmuż-- odmiana kapusty warzywnej ZAWIERA: witaminę B, betakaroten, kwas foliowy, błonnik, wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne zawiera sulforafan, związek o silnych właściwościach
Gotowanie Patkiwęgiersku polecam mięso wołowe, ja wykorzystałam łopatkę, która wyszła bardzo krucha. Gulasz wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka u mnie z czerwonej kapusty. Przepis z 1910 roku, który dostałam od Lenki z bloga Przepisy Tradycyjne Składniki: 600 g mięsa wołowego 2 cebule 1 łyżka masła 700 ml bulionu
Kukuleczkispokoju na 20 minut . Po tym czasie , skrzep kruszymy palcami na kawałki , przesypujemy solą i wkładamy do wyłożonej chustą ( świeżą ) formy serowarskiej ( ja używam podziurkowanych wiaderek po kiszonej kapuście – świetne formy ) . Krok 6 Prasować pod obciążeniem 7,5 kg – ja używam do tego deski i paczki kafli ( wyjmuję lub dokładam tyle,żeby waga się zgadzała ) przez 30 minut
Ogrodnik w podróżyklik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak
kruche babeczkimaczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa) i dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy
Dobra karmaDziś zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z warzywem, który został przez Nas Polaków dawno zapomniany. Warzywem tym jest BRUKIEW :) a może coś więcej o Brukwi?:) Brukiew lub karpiel – odmiana kapusty rzepak, roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej część jadalną stanowi zgrubienie korzenia, które może mieć kształt kulisty lub wydłużony i barwę jasnożółtą z fioletowym nalotem. Obecnie uprawia się
Gotowanie Patkiprostu pycha! Kapuśniak to u nas zawsze mile widziana zupa. Ja jestem kapuściana od dziecka a Chłopaki też lubią takie wyraźne smaki. Mając w lodówce słoik z kiszoną kapustą, czy jak w tym wypadku kalerosse, ugotowanie takiej zupy nie nastręcza żadnych trudności a parująca zawartość miseczki dobrze rozgrzeje i ugasi głód. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadużego pola do popisu. W przeciwieństwie do arkusza z pomysłami na przepisy, gdzie zapisuje skrótowo, co bym chciała ugotować. Ten plik ma 20 stron i jest tam groch z kapustą (dosłownie) – ciężko jest pracować z tym plikiem i zdarza mi się przegapić jakiś doskonały przepis sezonowy np. na Boże Narodzenie, bo nie znalazłam tego zapisanego kiedyś pomysłu. a potem
Ugotowane pozamiatane