dolewamy nieco świeżego. W wilgotnych dłoniach formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron do zrumienienia. Świetnie smakują z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty. Smacznego
Maminek kulinarnyKiszone liście winogron wykorzystuję do przygotowania sarmali - rumuńskiego dania, które można też przyrządzić z kiszonych liści kapusty. Sarmale są miniaturkami naszych gołąbków. Liście do zawijania farszu mięsno-ryżowego nie muszą być duże, bo nakładamy na nie łyżeczką niewielką ilość nadzienia. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarneugotowała z tej ksiązki? Na pewno smakowicie wygląda słodka polenta z brzoskwinią i czekoladą, polenta na słono z boczniakami, paprykarz jaglany, sałatka ze szczawiu, jaglanka z cykorią, czerwona kapusta z mango, pęczak z ostrą truskawką. Poza klasycznymi lodami jaglanymi, większość przepisów to naprawdę nowe, ciekawe połączenie. Doskonała inspiracja na jesienne chłody! Qmam kasze, czyli powrót do korzeni Autorka: Maia Sobczak
Ugotowane pozamiatanepieczemy dość wolno około 2 ,2,5 godziny aby mięso i ziemniaki spokojnie dochodziły do miękkości ,kiedy mięso i ziemniaki będą już miękkie podaje z surówką z kapusty pekińskiej i gotowe
Mój Smakpozostawiam Państwu i zapraszam do zrobienia w domku . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 kapusta lodowa 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy
Mój Smakkiszony 2 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz czarny 1 mała cebula Wykonanie Kapustę szatkujemy bardzo cienko , pomidora i cebulę kroję w drobną kostkę ,ogórka zielonego kroję w połówki ,a ogórka małosolnego ścieram na tarce o grubych oczkach , kiedy mamy wszystkie warzywa już
Mój Smakpora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki. A teraz przepis na rosół. Oczywiście każda gospodyni ma swój przepis. Niektórzy lubią dodawać lubczyk, niektórzy dodają kawałek kapusty. Ale podstawowy przepis jest ten sam i tak właśnie ja przygotowuję rosół w swoim domu. Rosół drobiowo – wołowy pół wiejskiej kury 500 g szpondra wołowego 3 marchewki 2 pietruszki pół
Posadzone i zjedzoneposmarowałam olejem i wysypałam tartą bułką. Przełożyłam do niej pasztet. Piekłam przez około godzinę w 180 stopniach. Smacznego! Polecam również inne pasztety: PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ KISZONĄ KAPUSTĄ GRZYBAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI DOMOWY PASZTET
potrawyregionalnedodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem, gotowałem na małym ogniu. Pomidory pokroiłem, poddusiłem na maśle ( 1 łyżeczka ). Przetarłem na sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba koncentraty. Śmietanę wymieszaną z mąką zaprawiłem kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałem do zupy, zagotowałem, mieszając. Dodałem roztarty czosnek
R'n'G Kitchenwarto było pojawić się w Strzelcach, przyjrzeć się procesowi smażenia powideł, starym maszynom rolniczym, sposobom wyrabiania wikliny. Ale też skosztować miodu, wędlin, chleba ze smalcem, czy tradycyjnych "kluchów" z kapustą. :) Strzelce Dolne istnieją na mapie od XIII wieku. Jest to wieś położona w pradolinie Wisły, przy mieście wojewódzkim Bydgoszcz. Leży w paśmie Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej Wisły. Strzelce Dolne
Garniec Magaliemiodem i papryką czy medaliony z pora. Wśród koktajli odnajdziemy m.in. ogórkowy szprycer, borówkowe olśnienie czy chai grog. Wśród sałatek mamy do wyboru chociażby dyniowe caprese, sałatkę z kapusty i pomarańczy czy wreszcie sałatkę z awokado i pomarańczy a nawet sałatkę persymony. Tu znajdziemy również rady jak przygotować dressingi robione w słoiku czy dipy robione przy pomocy blendera. Dania
Krzywa Prostagoździkami czy nawet chili lub pieprzem. Warto również wzbogacać koktajle o chociaż jeden dodatek warzywny. Może to być tytułowy jarmuż, ale również szpinak, marchewka, burak, seler naciowy, ogórek, pomidor, kapusta, brokuły czy dowolne kiełki. Tak naprawdę wszystko, co nadaje się do spożywania na surowo. 2. Płynna baza Oczywistym dodatkiem rozrzedzającym koktajle jest woda. I chociaż nie ma ona dodatkowych kalorii
Ratunku obiadmoich przepisów, które pozwolą trochę oswoić się z warzywami: Pizza fit na cukiniowym spodzie = 4 porcje warzyw/całość Frytki z dyni = 6 porcji/całość Kotlety z czerwonej kapusty = 1 porcja/szt Papryka faszerowana soczewicą = 2 porcje/szt Placki z buraków i cukinii = 1 porcja/szt Pasta kanapkowa z bobu = 5 porcji/całość
Powiedz dietom nieIdealny, szybki obiad – kurczak w chrupiącej maślankowej panierce. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczy dodać ulubioną surówkę, np. z czerwonej kapusty lub marchewki , do tego ziemniaczki lub frytki, a nawet zwykłe pieczywo i pyszne danie mamy gotowe. Polecam Składniki: 5 ugotowanych kawałków kurczaka – u mnie z rosołu * 4 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 4 łyżki mąki
Słodkie okruszkinaturalne i od magii trzymam się z daleka, wiem że Śląsk kocha magii w każdej zupie, ale może w restauracjach darujmy to sobie. Na drugie rolada z kluskami i kapustą solidne, konkretne, pyszne danie. Jak na prawdziwą roladę w środku kawałki ogórka i kiełbasy a nie jak sie zdarza w wielu knajpach wszystko zmielone na papkę. Karbinadle z panaczkrautem też
Bernika - moj kulinarny pamietnik