kaszą i sosem na drugim. Nastawiamy parowar na 25 minut. Gotowe mięso podajemy z ugotowaną kaszą, sosem i surówkami, np. z porów i marchwi oraz z czerwonej kapusty Jeżeli nie posiadamy parowaru, takie polędwiczki możemy grillować na patelni, a kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Sos wystarczy tylko zagotować w rondelku
Kulinarne przemysleniaminut. Po tym czasie dodajemy musztardę i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec lekko solimy i pieprzymy. Podawać z kluskami śląskimi kluski śląskie i surówką z kiszonej kapusty
Kulinarne przemysleniajarzyn. Przygotowane w ten sposób zachowują większość składników odżywczych i mają niesamowity smak, który pieczenie wydobywa z nich ze zwiększoną mocą. Do tej pory piekłam różne warzywa ( pieczona kapusta , jesienne pieczone warzywa , pieczony kalafior , pieczone kolorowe buraki , pieczony bakłażan z zata'arem , pieczone frytki z batatów pieczone młode warzywa , pieczona dynia
Kulinarne przygody GatityKalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji. Składniki 1 nieduży kalafior oliwa sól
R'n'G KitchenIdzie wiosna, zbliża się do nas wielkimi krokami. A jeśli nadejdzie to stragany będą uginały się pod ciężarem sezonowych warzyw. Już nie mogę doczekać się młodej kapusty, naszych rzodkiewek czy sałaty. Do tego czasu trzeba przygotowywać sobie potrawy z tzw. "warzyw z serii zimowej". Przepis na sałatkę z burakami dostałam od koleżanki z pracy. Już po przeczytaniu składników wiedziałam
Pobite gary Barbarypióra cebulę, podsmażamy dajemy wino, deglasujemy patelnię, zawartość wlewamy do garnka. Ognień zmniejszamy do minimum. Mięso dusimy ok. 1-1,5 godziny. Wskazówki : Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kluskami, czerwoną kapustą, surówką z białej lub buraczkami
Kopystką po garachJarmuż,odmiana kapusty, która ostatnio wraca do łask na całym świecie.Zwłaszcza w Polsce, jarmuż,stał się hitem. Próbowaliście już dań z jarmużem? Zasmakowały czy raczej nie? Dziś przesyłam przepis na jarmuż z czosnkiem, dobrym dodatkiem jest jajko w koszulce i odrobina startego sera gruyere. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 2 garście jarmużu 3 ząbki czosnku 1/2 dużej cebuli oliwa
Kopystką po garachBrokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze, niż ich kuzyn kalafior, a co za tym idzie - są zdecydowanie smaczniejsze i można je komponować z wieloma potrawami.Jest jedna zasada-absolutnie nie wolno ich gotować. Stracą wartości odżywcze i smak
Kopystką po garachpiekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca. DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy
Kopystką po garachkroimy w drobną kostkę, wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę. Kluski wybieramy łyżka cedzakową, łączymy z okrasą-wskazane dodanie wody po ugotowanych kluskach,żeby nie były suche. DO PODANIA: kapusta zasmażana lub puree z marchwi
Kopystką po garachSchabowy-typowe, polskie danie, najczęściej podawany z kapustą. Wszystko pięknie i smacznie ale ile można jeść schabowego-czasem mam już dość i wtedy eksperymentuję. Może Ameryki nie odkryłam ale ten schaboszczak z pomidorami bardzo przypadł mi do gustu:) SKŁADNIKI:4 porcje 4 ładne, duże kawałki schabu bez kości cebula sól pieprz jajko mąka tarta bułka NA SOS: 1,5 puszki
Kopystką po garachrozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe Modra kapusta Ziemniak pieczony
Kopystką po garachpół). Na patelni z nieprzywieranym dnem rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy krótko, na gorącym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem tatarskim i np. surówką z białej kapusty
Kopystką po garachSery Korycińskie to wieloletnia tradycja rodziny i najlepsza jakość produktów. Piersi zapiekałam w pomidorach. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Wyśmienicie smakują pokrojone na kanapkach z dodatkiem kiszonej kapusty. Zapraszam :) Składniki: 4/5 ładnych piersi z kurczaka 1 słoiczek pomidorów w oleju około 200 g sera Korycińskiego lub mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku suszona bazylia
Sama słodycz i szczypta chilipierwsze, jest jedną z najzdrowszych sałatek, po drugie za to, że jest przepyszna, a po trzecie, że nie więdnie, tak jak podobne sałatki np. z sałaty czy kapusty pekińskiej, gdzie po paru godzinach robi się nieestetyczna breja. Sałatka szpinakowa nawet na drugi dzień zachowuje swoja świeżość. Jednak aby pozostała na drugi dzień, trzeba jej zrobić naprawdę bardzo dużo
Jadło i czytadło