Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość witaminy(...)oraz mnóstwo soli mineralnych. Składniki na farsz: 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki kiszonej kapusty 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula lub dwie mniejsze 2-3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy sól morska gruboziarnista lub zwykła pieprz Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Soczewicę opłukać i gotować
Apetyczna babeczkaKapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a z dodatkiem marchewki i oliwy tworzy smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Spożywanie warzyw to obowiązkowy punkt każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zawierają one mnóstwo witamin, błonnika pokarmowego i sycą swoją niewielką ilością kalorii. Lata praktyk na szczęście pokazały, w jakich formach można je spożywać, aby nawet(...)rzecz NIEZBĘDNA do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przymierzam się do napisania artykułu na temat błonnika pokarmowego, także wyczekujcie niedługo krótkiej powieści na mojej stronie. Wracając do przepisu, surówka z kapusty kiszonej jest jedną z moich ulubionych. Choć nie jem jej tak często, jakbym chciała, ze względu na to, że kupuje tylko ją na targu. A nie jestem w stanie być
zdrowo i aktywnieKapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a z dodatkiem marchewki i oliwy tworzy smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie Spożywanie warzyw to obowiązkowy punkt każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zawierają one mnóstwo witamin, błonnika pokarmowego i sycą swoją niewielką ilością kalorii. Lata praktyk na szczęście pokazały, w jakich formach można je spożywać, aby nawet(...)rzecz NIEZBĘDNA do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przymierzam się do napisania artykułu na temat błonnika pokarmowego, także wyczekujcie niedługo krótkiej powieści na mojej stronie. Wracając do przepisu, surówka z kapusty kiszonej jest jedną z moich ulubionych. Choć nie jem jej tak często, jakbym chciała, ze względu na to, że kupuje tylko ją na targu. A nie jestem w stanie być
Zdrowie i pysznie na talerzuUgotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty. Składniki: -0,5 kg kapusty białej -0,5 kg kapusty czerwonej -0,5 kg kapusty kiszonej -0,5 kg kiełbasy -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -przyprawa barbecue -sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie Białą i czerwoną kapustę szatkujemy. Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się(...)kapusty zmiękną i będą szkliste - -(ok 1 godzina). W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się nie przypalił. Czas na dodanie kiszonej kapusty. Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę. Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając pieprz, sól i ewentualnie
Maminek kulinarnyTeraz jest odpowiedni czas, żeby w słoiczkach zamknąć kolejne skarby na zimę. Tym razem mam dla Was przepis na młodą kapustę kiszoną w słoikach. Przepis dostałam od miłej pani, z którą wymieniłam kilka przepisów. Oto jeden z nich. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do smaku. A więc do dzieła... Składniki: kilka główek młodej kapusty, oczyszczonej z wierzchnich liści(...)dokręcić. Najpierw trzeba je przygotować. Każdy słoik dokładnie wytarłam do sucha, zwłaszcza górę. Na wierzchu położyłam kawałek folii spożywczej, okleiłam górę słoika i zakręciłam przykrywkę. Jeżeli chcecie kisić kapustę w słoikach z gumką, należy po wytarciu, we wgłębienia słoika założyć gumkę, przykryć wieczkiem i zacisnąć sprężynkę. Kapusta jest gotowa do kiszenia. Teraz można gotowe słoiki wynieść do spiżarni
Kuchnia u KrysiCały kurczak już kolejny raz gości na naszym blogu. Tym razem połączyliśmy go z kiszoną kapustą, która ma duży wpływ na zwiększenie naszej odporności. Przepis na kurczaka z farszem z kiszonej kapusty SKŁADNIKI DO MARYNATY: - 5 łyżek oleju - 2 łyżki wody - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżeczki ostrej papryki - sól - kminek - majeranek Wszystkie składniki łączymy ze sobą i nacieramy dokładnie całego(...)kurczaka. SKŁADNIKI DO FARSZU: - kapusta kiszona - 2 marchewki - 2 cebule - 1 suszona papryczka piri-piri - pieprz - kminek - 1 łyżka oleju Marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w piórka i razem z kapustą kiszoną oraz papryczką smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni z olejem. Całość doprawiamy do smaku. Farszem ubijamy środek kury, zawiązujemy nogi i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy
Związek na patelnikomperami – kuchnia podkarpacka Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wywar z kości baranich na kwasie z kiszonej kapusty, podawany z gotowanymi ziemniakami. War z komperami to bardzo prosta zupa, jednak dzięki wodzie z kiszonej kapusty ma mocny, charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami korzeniowymi. Danie to jest typowe dla Beskidu Niskiego i wywodzi się(...)rosołu (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula) 1-2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego szczypta majeranku, 3 ząbki czosnku około 500 ml soku z kiszonej kapusty sól, pieprz Kości baranie lub jagnięce zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem obranych jarzyn, liści laurowych i ziela angielskiego aż do powstania esencjonalnego rosołu. Przecedzamy. Do waru dodajemy
Trzeci talerzDzisiaj zapraszam wszystkich na krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i grzybami. Jest to danie trochę pracochłonne, ale dla takich efektów warto poświęcić nieco czasu. Ja przygotowuję to danie zazwyczaj, gdy zostało mi trochę rosołu i gotowanego mięsa. Na bazie rosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję(...)zostało :-) Składniki na krokiety z mięsem, kapustą i grzybami FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka
Rozpustne gotowaniewolicie jedną dużą tarte, którą potem można podzielić na kawałki dowolnej wielkości. Ciasto jest bardzo kruche i smaczne, natomiast farsz rozpływa się w ustach. Jest to najsmaczniej przygotowana kapusta kiszona z grzybami jaką jadłam a forma jej podania, uważam, jest bardzo elegancka. Składniki (składniki na 1 dużą tarte o średnicy 28 cm lub 4 małe tartaletki lub 12 malutkich babeczek(...)Farsz: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki (użyłam orkiszowej) 150 gram masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli
Mango Papajaczerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz po swojemu, a wy możecie dodać do środka zarówno ulubiony farsz mięsny jak i serowy czy grzybowy. Proporcje mięsa traktujcie czysto umownie, dodajcie takie mięsko, jakie akurat macie. Podobnie(...)/wp-content\/uploads\/2018\/10\/pierogi5.jpg","recipeIngredient":["Farsz\r","500 g mi\u0119sa z roso\u0142u (u mnie udko, ok 250 g wo\u0142owiny, 250 g wieprzowiny)\r","250 g kapusty kiszonej\r","warzywa z roso\u0142u ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawa\u0142ek selera)\r","2 cebule\r","3 \u0142y\u017cki smalcu\r","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki
Mieszam w Garnkuroku na Boże Narodzenie postanowiłam zrobić "inne" gołąbki. Przyznam się, miełam obawy co do smaku, ale wyszły naprawdę bardzo dobre. Charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, kwaśna kiszona kapusta i grzyby, a to wszystko zawinięte w kapustę i polane śmietanowo-pieczarkowym sosem. Polecam nie tylko na święta. Składniki na 30 gołąbków: 600 g kaszy gryczanej w woreczkach 1500 g kapusty kiszonej(...)kapusty wyciąć głąb. Kapustę w całości umieścić w garnku z wrzątkiem i ściągać sparzone liście. Z każdego liścia delikatnie usunąć nerw, ale tak aby nie zrobić w liściach dziur. Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić aby nie było długich włosów. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. W dużej misce umieścić kapustę kiszoną, ostudzoną
Krylowa KuchniaBamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty Kapuśniak , to świetna zupka , szczególnie ceniona przez moich domowników zimą . Gorący , sycący i kwaśniutki ..pyszniutki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta odmiana , to mój autorski przepis, po prostu odkryłam ,że przysmażona kiszona kapusta , szczególnie z odrobiną kminku i koniecznie ugotowana(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg wieprzowych żeberek , nie za tłustych ale bardzo mięsnych 1,5 kg kiszonej kapusty-im kwaśniejsza tym lepsza 1 łyżeczka nasion kminku ( można zmielić jeśli ktoś nie lubi całego ) 1 marchewka 1 korzeń pietruszki -taki sam wielkością jak marchewki 3 średnie ziemniaki
Ogrodnik w podróżyMięso plus kiszona kapusta to bardzo dobre połączenie. Jedno zawiera cenne żelazo, drugie ogromne pokłady witaminy C. Żelazo jest dużo lepiej wchłaniane przy obecności wit C, dlatego między innymi połączenie to jest tak wspaniałe. Drugi aspekt to oczywiście smak, osobiście ubóstwiam kiszoną kapustę, więc co tu dużo mówić :D Potrzebujemy: niewielki kawałek mięsa z królika, wołowego lub wieprzowego (5x5cm(...)garść odciśniętej kiszonej kapusty łyżka płatków drożdżowych pół cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta majeranku 1 kuleczka rozgniecionego czerwonego pieprzu , ja użyłam pieprzu od EkoMaja, która to sprawiając mi ogromną radość przysłała mi woreczek tych cudownych diamentów ze swojego sklepu <3 szczypta suszonej natki pietruszki, bądź łyżka posiekanej świeżej natki Mięso mielimy i dodajemy pokrojoną
MamaOskarka