kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:46/414)

Paluszki z królika i kiszonej kapusty dla dzieci 168

Mięso plus kiszona kapusta to bardzo dobre połączenie. Jedno zawiera cenne żelazo, drugie ogromne pokłady witaminy C. Żelazo jest dużo lepiej wchłaniane przy obecności wit C, dlatego między innymi połączenie to jest tak wspaniałe. Drugi aspekt to oczywiście smak, osobiście ubóstwiam kiszoną kapustę, więc co tu dużo mówić :D Potrzebujemy: niewielki kawałek mięsa z królika,  wołowego lub wieprzowego (5x5cm(...)garść odciśniętej kiszonej kapusty łyżka płatków drożdżowych  pół cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej  szczypta majeranku 1 kuleczka rozgniecionego czerwonego pieprzu , ja użyłam pieprzu od EkoMaja, która to sprawiając mi ogromną radość przysłała mi woreczek tych cudownych diamentów ze swojego sklepu <3 szczypta suszonej natki pietruszki, bądź łyżka posiekanej świeżej natki Mięso mielimy i dodajemy pokrojoną

MamaOskarka
Surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki 86

Szybki przepis na pyszna surówkę z kapusty kiszonej z jabłkiem i marchewką. Tak przygotowana surówka do obiadu zasmakuje wszystkim członkom rodziny. Czas przygotowania : 10 minut Ilość porcji: 4-5 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 500 g kapusty kiszonej 1 średnia marchewka 1 średnie jabłko(...)łyżek oleju roślinnego 1.5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki kminku 1. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy. Jabłko i marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy resztę składników, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Gotowe.. Smacznego!!! Artykuł Surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki pochodzi z serwisu

karolgotuje
Drohiczyn - Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski 152

również wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonaej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą(...)kapustę przetartą z solą, powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Z liści kapusty kiszonej w główkach można zrobić na przykład gołąbki . Oranżada z Kąkolewnicy – produkowana od 1957 roku, w niezmienionym smaku i w niezmienionej recepturze. Tak jak dawniej gości na stołach mieszkańców Kąkolewnicy i okolic. Kiedyś nie obyła się bez niej żadna uroczystość rodzinna, odpust, zabawa wiejska... Niestety

królestwo garów
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 145

Wczoraj na obiad znów postanowiłam dogodzić mężusiowi i nalepiłam całą michę pierogów. Tym razem były to pierogi z mięskiem, kapustą kiszoną i grzybami. Uwielbiam te pierogi na równi z ruskimi! Nie dość, że są pyszne, to wspaniale się je lepi. Ciasto swą cudowną miękkością spowija mięsne kulki farszu,  który w trakcie lepienia jest zbity, nie kruszy się(...)poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz      Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy

Rozpustne gotowanie
Kapusta po Dębowsku – kuchnia podkarpacka 165

dobra, zebrane i zabezpieczone na okres zimowego wyżywienia rodziny, powoli znikały z „kumory”. Jeśli poprzedni rok był urodzajny, jeszcze w marcu i kwietniu gospodynie wykorzystywały resztki zapasów, głównie ziemniaki, kiszoną kapustę oraz suchy groch i fasolę. Z tych kilku prostych składników przygotowywały wiele różnorodnych dań. Gotowana kiszona kapusta to danie typowo zimowe. Nie tylko syci i rozgrzewa, ale dzięki właściwościom(...)został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia ”Pro Carpathia”. Kapusta po Dębowsku - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 500 g grochu łuskanego 1 duża cebula 1 duża marchew liść laurowy ziele angielskie kminek ziarna kopru 2 łyżki oleju lub masła 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej Suchy

Trzeci talerz
Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami 35

Roladki wołowe są dość pracochłone, ale czasami można poświęcić cenny czas i przygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? 3 łyżki oleju ? 200 g pieczarek ? 200 g kapusty kiszonej(...)pomidorowego ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oleju Wykonanie: ? Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. ? Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać i gotować ok. 30 minut. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. ? Dodać drobno pokrojone pieczarki, przesmażyć. Na koniec dodać ugotowaną i odcedzoną

To co kocham
Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami 116

Roladki wołowe są dość pracochłone, ale czasami można poświęcić cenny czas i przygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju(...)pieczarek • 200 g kapusty kiszonej • sól, pieprz do smaku Sos • 300 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. • Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać i gotować

To co kocham
szybkowar- kapuśniak na żeberkach... 61

Składniki: żeberka przednie wieprzowe 1 kg, woda 1 litr, kiszona kapusta 50 dag, woda 4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki Żeberka włożyć do szybkowara(...)wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać do miski, do szybkowara włożyć kiszoną kapustę, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 20 minut. Do dużego garnka wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojone drobno ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków. Dodać z wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz szegedyński 624

stwierdziłam, że koniecznie muszę je przygotować. No i jest. Pyszny wieprzowy (lub wołowy) gulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie to nie jest u nas popularniejsze. Gulasz szegedyński to kuchnia austro-węgierska, a więc galicyjska. Kuchnia północnego(...)Czesi. BTW książkę też polecam, choć bynajmniej nie jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam się

Trzeci talerz
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 97

Kapuśniak na żeberkach z kiszoną kapustą to zupa, którą ugotujesz przez cały rok. Dobrze doprawiona, z dużą ilością mięsa stanowi idealny pomysł na obiad w tygodniu. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na kapuśniak, kwaśny i pyszny. Kapuśniak na żeberkach SKŁADNIKI: 2 l wody 650 g żeberek 500 g kiszonej kapusty 4 ziemniaki – 380 g 1 seler(...)kostkę. Przesmażam ją na 3 łyżkach oleju i 1 łyżce masła. Kapustę lekko odciskam, kroję drobno. Dodaję ją do smażonej cebuli na patelni oraz wlewam 6 łyżek soku z kiszonej kapusty. Smażę ok. 15 minut na średnim ogniu często mieszając. Tak przesmażoną kapustę z cebulą dodaję do zupy wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotuję do miękkości ziemniaków

Zasmakuj Kuchni
Smażony mintaj na obiad... 85

Składniki: surówka: kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka średnia, papryka 1 sztuka średnia, cukier 2-3 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kminek mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki filety z mintaja świeże 5 sztuk, mąka pszenna 4 łyżki, mąka krupczatka 4 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki w łupinie gotowane(...)Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wsypać do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, wsypać cukier, pieprz mielony, kminek mielony i wlać olej rzepakowy, wymieszać.   Filety mintaja opłukać pod zimną wodą, duże przeciąć na połowę, osuszyć ręcznikiem papierowym, mąkę pszenną, krupczatkę wymieszać z z solą, pieprzem, na gorący olej rzepakowy kłaść filety i smażyć na średnim ogniu na rumiano

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z kapusty 56

Bigos z kapusty Bigos z kiszonej kapusty, przepis na danie z kapusty, mięsa, wędlin. Jak zrobić bigos z kapusty? Jakie mięso najlepsze do bigosu? To podstawowe zagadnienia jeśli chodzi o bigos z kiszonej kapusty. Bigos świąteczny z kiszonej i białej kapusty to przepis łatwy, wymaga tylko cierpliwości. Jeśli ktoś zapyta jak gotować bigos? Odpowiedź jest jedno bigos z kapusty gotuje(...)wspólnego z kapustą. Były to siekane, odpowiednio przyprawiane potrawy z mięsa lub ryb. I z bigosem jest podobnie jak z sałatką mistrza Oliviera vel stoliczna , z pańskich stołów przeszedł transformację i zagościł u biedoty. Gdzie bogaty skład zastąpiono skrawkami mięsa i dużą ilością kapusty. W zależności od sezonu gotowano bigos z białej kapusty lub kiszonej. Dlatego jeżeli ktoś chce być

Dieta moja pasja
Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne) 262

Sztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść laurowy łyżka masła(...)ogniu . Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule. W garnku roztopić masło klarowane i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę, a następnie kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut. Kluski serwować polane skwarkami

Pyry na Gaz
Bigos z wieprzowiną 151

SKŁADNIKI:  ( 12 porcji po ok 200 g )                        1 porcja = 332 kcal 1 kg kiszonej kapusty 130 g pieczarek 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 500 g golonki wieprzowej 200 g boczku wędzonego 4 łyżki oliwy z oliwek ok 1 l zimnej wody  5 ziaren ziela(...)angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe WYKONANIE: 1. Kiszoną kapustę posiekać. 2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule drobno pokroić. 3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki. 4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać. 5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek

Atlas Smaków
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego 256

zrób No to zrobiłam : Składniki: 60 dag w miarę nietłustych żeberek wieprzowych z kostką 30 dag boczku wędzonego surowego 2 – 3 marchewki 1-2 pietruszki Kawałeczek selera 500 g kiszonej kapusty – ja użyłam kapusty charsznickiej Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego sól/dodatkowa porcja pieprzu mielonego do smaku 1-2 łyżeczki lubczyku 1-2 łyżeczki(...)kminku (właściwie wg uznania – wiem, że nie wszyscy za nim przepadają) 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Dodatkowa porcja soku z kiszonej kapusty (opcjonalnie) 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę Koperek do posypania Przygotowanie: Ponieważ na kapuśniak naszło mnie podczas pobytu na mojej „Wsi”, to postanowiłam do jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa

Kate's Kitchen