kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:49/414)

Fuczki czyli placki z kapusty kiszonej, bez mąki pszennej, keto 253

Fuczki to tradycyjne podkarpackie placki z kapusty kiszonej, tutaj w wydaniu niskowęglowodanowym bez mąki pszennej. Zwykle przyprawiane są zarówno cząbrem jak i kminkiem oraz podawane z gęstą śmietaną. Jak dla mnie idealnie pasuje do nich również majeranek i kolendra, a do podania sos tatarski. Po usmażeniu są lekko chrupiące i według mnie stanowią świetny zamiennik placków ziemniaczanych. Przepis na fuczki(...)Składniki 200 g kapusty kiszonej (po odsączeniu z zalewy) 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% (100 g) 2 łyżki mąki z łuski babki jajowatej / kokosowej / dyniowej (20 g) przyprawy łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry łyżeczka majeranku ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej ½ łyżeczki soli i pieprzu 4 łyżki oleju do smażenia (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy Czas przygotowania

WegePrzepis
Makaron à la łazanki z kapustą 53

Łazanki – sycąca potrawa z makaronu i kapusty kiszonej, którą zawdzięczamy królowej Bonie, może być ciekawą odmianą rodzinnych obiadów. Nasze dzieci kochają makaron. Ale lubią go tylko z sosem pomidorowym albo serowym. Żeby urozmaicić im obiad i pokazać polską, regionalną wersję włoskiego dania, postanowiłam przygotować makaron à la łazanki. Łazanki to danie z długą tradycją. Przybyły do ​​Rzeczypospolitej Obojga Narodów(...)pieca i piec pół godziny. A może deser? Na słodko idealny będzie austriacki cesarski omlet KAISERSCHMARRN Print Makaron à la łazanki z kapustą Łazanki – sycąca potrawa z makaronu i kapusty kiszonej, może być ciekawą odmianą rodzinnych obiadów. Danie Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 2 hours Czas gotowania 20 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 opakowanie makaronu 500 g. kiszonej

smakowitehistorie.com
Makaron à la łazanki z kapustą 62

Łazanki – sycąca potrawa z makaronu i kapusty kiszonej, którą zawdzięczamy królowej Bonie, może być ciekawą odmianą rodzinnych obiadów. Nasze dzieci kochają makaron. Ale lubią go tylko z sosem pomidorowym albo serowym. Żeby urozmaicić im obiad i pokazać polską, regionalną wersję włoskiego dania, postanowiłam przygotować makaron à la łazanki. Łazanki to danie z długą tradycją. Przybyły do ​​Rzeczypospolitej Obojga Narodów(...)pieca i piec pół godziny. A może deser? Na słodko idealny będzie austriacki cesarski omlet KAISERSCHMARRN Print Makaron à la łazanki z kapustą Łazanki – sycąca potrawa z makaronu i kapusty kiszonej, może być ciekawą odmianą rodzinnych obiadów. Danie Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 2 hours Czas gotowania 20 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 opakowanie makaronu 500 g. kiszonej

smakowitehistorie.com
PLACKIE ZIEMNIACZANE Z KASZANKĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ 110

Prosta, pyszna przekąska lub danie obiadowe 😃 Zazwyczaj robię je wtedy, kiedy mam nadmiar ugotowanej kapusty kiszonej. Wtedy szybciutko podsmażam kaszankę i zostają mi tylko do zrobienia ziemniaczane placki. Smaki bardzo fajnie w tym daniu komponują się i wg mnie idealnie do siebie pasują 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu, zwłaszacza miłośników takich podróbów jak kaszanka 😎 Przygotowanie kapusty kiszonej: Kapustę w zależności(...)pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką niewielkie placuszki z ciasta ziemniaczanego. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Na gorące placki nakładamy usmażoną kaszankę oraz kapustę kiszoną

Walijskie Pichcenie
Kapustnica czyli kapuśniak po słowacku 101

Pyszna i bardzo sycąca kapustnica czyli kapuśniak po słowacku. Żeberka, kapusta kiszona oraz swojska kiełbasa, to podstawy kapustnicy. Czym więc się różni od naszego klasycznego kapuśniaku? Przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców oraz innych przypraw, które sprawiają, że w jest niej „więcej smaków”. Kapustnica jest również bardziej treściwa. Przyprawą, która wyróżnia się w tej zupie jest bez wątpienia przesmażona(...)przepis dla wszystkich miłośników kapusty kiszonej oraz tych, którzy lubią porządne, pożywne zupy. Kapustnica to danie idealne na jesienne i zimowe dni. Najlepsza, oczywiście podgrzana następnego dnia kiedy wszystkie smaki się spotęgują. Zapraszamy na przepis. KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU Składniki: żeberka wieprzowe: 0,5 kg kiełbasa swojska wędzona: 150 -200 g kiszona kapusta: 0,5 kg cebula

Kuchnia Na Wypasie
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY 57

Kapuśniak z kiszonej kapusty to zaraz po rosole i zupie ogórkowej jedna z moich ulubionych zup. Z dodatkiem marchewki, ziemniaków i kiełbasy, na wywarze warzywnym. Zupa jest pyszna, treściwa, sycąca i lekko kwaśna. Kiszonki mają bardzo dobry wpływ na nasz układ trawienny, dlatego też warto taką zupę wprowadzić do swojej diety. Przepisów na kapuśniak jest wiele, jedni gotują(...)żeberkach, inni na wędzonce, a jeszcze inni na rosole. Mnie i mojej rodzinie bardzo smakuje wersja z kiełbasą, dlatego też taką najczęściej gotuję. Kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki: * 400 g kapusty kiszonej * 3 ziemniaki * 2 marchewki * 1 cebula * 1 kiełbasa typu Śląska * 3 kulki ziela angielskiego * 3 liście laurowe * 1 l wywaru warzywnego * 1 łyżeczka przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki kminku

Zrób to smacznie
Łazanki z grzybami i kiszoną kapustą 37

zastąpić pieczarkami. Polecam :) Składniki (dla 2 osób) - 150 g makaronu łazanki - 200 g kiszonej kapusty - 250 g grzybów mrożonych (podgrzybki, kozaki) - 2 łyżki masła - 1/2 łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku - zielona pietruszka (opcjonalnie) Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, zalewam odrobiną wody (tak aby tylko przykryła kapustę) i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Grzyby odmrażam. W rondelku rozgrzewam masło, dodaję(...)Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka przepisów na łazanki (wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis) zapraszam : Łazanki z młodą kapustą klik   Łazanki z mięsem mielonym i kapustą kwaszoną z grzybami klik   A"la łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą klik

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron żytni z gotowaną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami 36

najbliższym czasie ostatniego tchnienia :/. Składniki: 200 g słodkiej podgotowanej kapusty (ja użyłam kapusty z gotowania gołąbków) 150 g makaronu żytniego 125 g wędzonego boczku 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Kapustę, która została nam po gołąbkach drobno siekamy, odstawiamy. Boczek(...)kapustą i pieczarkami Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem Łazanki z kapustą i mięsem Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą Łazanki z młodą kapustą i boczkiem Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i pieczarkami Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami Artykuł Makaron żytni z gotowaną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 403

zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas... Zupa kwas to potrawa tradycyjna  znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd(...)charakterystyczny kwaskowaty smak. Nie jest znana we wszystkich regionach Polski ale na Kujawach spożywana jest od niepamiętnych czasów, szczególnie od jesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona.  W innych rejonach Polski  zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :)  Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi

Walijskie Pichcenie
Fish Burger 160

Składniki: bułka żytnia filet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna) surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju) sałata sos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty) panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki Przygotowanie: 1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku(...)koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania) 4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówką Kaloryczność: ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników) Smacznego! :)  Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm

Malowane smakiem
Bigos 179

kapusty kiszonej 0,6 kg poszatkowanej kapusty białej 2 duże cebule 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej 100g pikantnego chorizo 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy(...)zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy białą kapustę i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Kapustę kiszoną odciskamy, drobno siekamy i podsmażamy - dodajemy do garnka z cebulą i białą kapustą. Mięso wołowe myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Kawałki mięsa solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy.z każdej strony - dodajemy do garnka

peggiwkuchni
Karkówka po bawarsku i recenzja brytfanny Marburg 162

paście paprykowej z cebulką, wystarczy tylko lekko oprószyć papryką słodką i klasyczną przyprawą do karkówki   potem   obtoczyć w paprykowej  paście, posypać pokrojoną w piórka cebulą, obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika   i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw. Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie(...)garnkami i patelniami. Idealny zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni. . SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU: 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 350 ml  pasty paprykowej –lutenicy 2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki Słodka papryka do oprószenia 1 gałązka świeżego  rozmarynu Sól himalajska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę

Wanilia i Kardamon
Wegański bigos z fasolą 132

Wegański bigos z kapustą kiszoną i fasolą.  Jeżeli nie macie fasoli możecie użyć soczewicy. Dodatkowo do bigosu wrzucić możecie seler lub korzeń pietruszki. Ja użyłam warzyw z rosołu (seler, pietruszka, marchewka, cebula), ale w prawdziwej wegańskiej wersji to nie przejdzie - bo weganie nie jedzą rosołu :D Jednak... "Bigos wszystko przyjmie" jak mówi moja babcia więc im więcej warzyw(...)przypraw tym będzie lepszy, ale z rozsądkiem!  Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy  Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie

Czarnawisienka
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 130

się wyhodować.  Np nasza kuchnia z pozoru jest uboga w warzywa. Ale jej siłą jest bogactwo kiszonek. Bo w ten sposób nasi przdokowie nauczyli się przechowywać dary natury. Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zsiadłe mleko. Ale obecnie żyjemy w czasach, gdzie spokojnie możemy wyjść poza własny zaścianek. Zobaczyć, posmakować i porozkoszować się tym, co je się w innych krajach. Czerpiąc(...)galaktozy, co czyni ją przyswajalną nawet dla osób cierpiących na nietolerancję na laktozę. Kuchnia polska, czyli cudze chwalicie, swego nie znacie. Nasza kuchnia pełna jest wspaniałych niedocenianych potraw. Kiszona kapusta, kiszone ogorki, zsiadłe mleko (na bazie mleka nie pasteryzowanego), grzybki, buraczki, jagody, maliny. No i bezmięsny piątek (żeby  organizm sobie trochę odpoczął). Pozdrawiam serdecznie Beata Kuchnia perska versus kuchnia

MODA NA BIO
Kapuśniak z kiszonej kapusty z prażuchami 142

Danie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka)  2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera(...)skórka przyrumieni się, wrzucamy do wywaru.  Dodajemy obrane i umyte warzywa które kroimy w kostkę, por kroimy w cienkie talarki, dodajemy do wywaru. Chwilę gotujemy. Następnie dorzucamy kiszoną kapustę, liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem do zupy

kgwjanczewo