zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas... Zupa kwas to potrawa tradycyjna znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd(...)charakterystyczny kwaskowaty smak. Nie jest znana we wszystkich regionach Polski ale na Kujawach spożywana jest od niepamiętnych czasów, szczególnie od jesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona. W innych rejonach Polski zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi
Walijskie PichcenieSkładniki: bułka żytnia filet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna) surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju) sałata sos czosnkowy (tu: Heinz z plastikowej butelki - łyżeczka od herbaty) panierka: bułka tarta (1,5 łyżki), otręby pszenne (1 łyżka), jajko, trochę mąki Przygotowanie: 1. Filet obtaczamy cienko w mące, następnie w jajku(...)koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania) 4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówką Kaloryczność: ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników) Smacznego! :) Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm
Malowane smakiemkapusty kiszonej 0,6 kg poszatkowanej kapusty białej 2 duże cebule 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej 100g pikantnego chorizo 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy(...)zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy białą kapustę i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Kapustę kiszoną odciskamy, drobno siekamy i podsmażamy - dodajemy do garnka z cebulą i białą kapustą. Mięso wołowe myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Kawałki mięsa solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy.z każdej strony - dodajemy do garnka
peggiwkuchnipaście paprykowej z cebulką, wystarczy tylko lekko oprószyć papryką słodką i klasyczną przyprawą do karkówki potem obtoczyć w paprykowej paście, posypać pokrojoną w piórka cebulą, obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw. Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie(...)garnkami i patelniami. Idealny zestaw zarówno do klasycznej jak i nowoczesnej kuchni. Z pewnością będziecie zachwyceni. . SKŁADNIKI NA KARKÓWKĘ PO BAWARSKU: 1,5 kg chudej karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 350 ml pasty paprykowej –lutenicy 2 łyżki przyprawy klasycznej do karkówki Słodka papryka do oprószenia 1 gałązka świeżego rozmarynu Sól himalajska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Karkówkę
Wanilia i KardamonWegański bigos z kapustą kiszoną i fasolą. Jeżeli nie macie fasoli możecie użyć soczewicy. Dodatkowo do bigosu wrzucić możecie seler lub korzeń pietruszki. Ja użyłam warzyw z rosołu (seler, pietruszka, marchewka, cebula), ale w prawdziwej wegańskiej wersji to nie przejdzie - bo weganie nie jedzą rosołu :D Jednak... "Bigos wszystko przyjmie" jak mówi moja babcia więc im więcej warzyw(...)przypraw tym będzie lepszy, ale z rozsądkiem! Składniki na 4 porcje: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 1/2 jabłka 150 g fasoli białej Garść śliwek Garść suszonych grzybów 2 łyżki oliwy Pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku zmielonego 1 łyżeczka majeranku Opcjonalnie
Czarnawisienkasię wyhodować. Np nasza kuchnia z pozoru jest uboga w warzywa. Ale jej siłą jest bogactwo kiszonek. Bo w ten sposób nasi przdokowie nauczyli się przechowywać dary natury. Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zsiadłe mleko. Ale obecnie żyjemy w czasach, gdzie spokojnie możemy wyjść poza własny zaścianek. Zobaczyć, posmakować i porozkoszować się tym, co je się w innych krajach. Czerpiąc(...)galaktozy, co czyni ją przyswajalną nawet dla osób cierpiących na nietolerancję na laktozę. Kuchnia polska, czyli cudze chwalicie, swego nie znacie. Nasza kuchnia pełna jest wspaniałych niedocenianych potraw. Kiszona kapusta, kiszone ogorki, zsiadłe mleko (na bazie mleka nie pasteryzowanego), grzybki, buraczki, jagody, maliny. No i bezmięsny piątek (żeby organizm sobie trochę odpoczął). Pozdrawiam serdecznie Beata Kuchnia perska versus kuchnia
MODA NA BIODanie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka) 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera(...)skórka przyrumieni się, wrzucamy do wywaru. Dodajemy obrane i umyte warzywa które kroimy w kostkę, por kroimy w cienkie talarki, dodajemy do wywaru. Chwilę gotujemy. Następnie dorzucamy kiszoną kapustę, liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem do zupy
kgwjanczewoZupy są jednym z tych dań, podczas przygotowania których można użyć swojej wyobraźni i stworzyć bardzo ciekawe połączenia składników. Co powiecie na zupę z dodatkiem kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej? Jest naprawdę pyszna, a całość świetnie dopełniają pierożki z pysznym farszem // Składniki: Zupa: 1,5 l wody + zioła, przyprawy (u mnie majeranek, lubczyk, curry, sól) 150 g marchewki(...)cukinii 1 cebula 100 g kapusty pekińskiej 80 g kapusty kiszonej Ciasto do pierożków: 100 g mąki 1 łyżki oleju 50 ml ciepłej wody Nadzienie: 5 pieczarek 70 g kapusty pekińskiej 100 g kapusty kiszonej Sposób przygotowania: Do garnka wlej wodę i dodaj przyprawy. Całość zagotuj. W międzyczasie cebulę pokrój w kostkę, a cukinię i marchewkę zetrzyj na dużych oczkach
Via Gustosię zachować polską tradycję, czy eksperymentujecie z potrawami charakterystycznymi dla krajów w których mieszkacie? Podzielcie się swoimi doświadczeniami! Łazanki z kapustą i grzybami Składniki: 50g suszonych grzybów 500g kiszonej kapusty (użyłam z marchewką) 1 cebula 2 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki szczypta kminku kilka ziarenek pieprzu 200g łazanek sól, pieprz oliwa i masło do smażenia(...)rondlu rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim cebulę. Dodać przyprawy - listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i goździki i smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Kapustę kiszoną odcedzić (wodę można na wszelki wypadek zostawić, gdyby kapusta okazała się mało kwaśna). Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna można ją opłukać, po czym dobrze odcisnąć. Ja jednak nie płuczę
Codzienne GotowanieMoja przygoda z kapusta kiszoną zaczęła się sporo lat temu. Od dłuższego czasu robię ją samodzielnie. Nie kupuję kapusty kiszonej w sklepie i dzięki temu wszystkie potrawy z kapustą kiszoną robię na bazie własnej . Początki nie były łatwe ze względu na straty, ale dzisiaj mogę powiedzieć, że kapustę robię idealną ( przynajmniej tak twierdzi rodzina ). Strat już nie ma a ilość(...)pojawi się trochę soku. Kapustę przekładamy do naczynia w którym będziemy kisić ( wiadro, mała beczka itd . ). Ponownie nabieramy kapustę, ubijamy, przekładamy. Czynność powtarzamy. Na koniec ręką ugniatamy kapustę w naczyniu do kiszenia, przykrywamy talerzykiem i obciążamy talerzyk. Ważne jest aby cała kapusta była przykryta płynem. Począwszy od następnego dnia przekłuwamy kapustę, tzn, zdejmujemy obciążenie, wyjmujemy talerzyk i np. długą łyżką
Smaki EwyDziś na blogu kolejny przepis, który został przygotowany zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Duet pod tytułem kwaśna kapusta kiszona i słodki granat jest po prostu idelany. Oczywiście po zakończeniu diety czy postu możemy też przygotować sobie taką pyszną sałatkę. urozmaicając ją o jakieś zdrowe tłuszcze, czyli na przykład oliwę z oliwek extra virgin czy olej rzepakowy(...)kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Surówka z kiszonej kapusty z granatem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 szklanki kiszonej kapusty 1/2 średniej czerwonej cebuli 1/2 jabłka sól himalajska lub morska pieprz ocet jabłkowy
Kulinarne przygody Gatitydodam kminku, u mnie w domu to nie przejdzie. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja ważyła 1,5 kg) 1 porządna łyżka soli (około 20 g) kamiennej, niejodowanej na każdy kg kapusty Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy i drobno szatkujemy. Do kiszenia użyłam dużego, wyparzonego wcześniej, słoika z szerokim otworem (3 l). Kapustę mieszamy z solą, ugniatamy chwilę(...)tego szybciej. Jeżeli chcecie, aby kapusta była naprawdę kwaśna, trzeba ją kisić minimum 10 dni. Jeżeli chcemy zatrzymać proces fermentacji, wkładamy ją po prostu do lodówki. Ja po 10 dniach kiszenia przełożyłam ją do litrowych słoików, lekko je zakręciłam i włożyłam ją do lodówki. Artykuł Kiszona czerwona kapusta pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykiszona wigilijna kapusta smakuje tego dnia wyjątkowo. U nas jest ich niewiele, bo przecież wystarczy dobrej jakości kiszona kapusta oraz garść grzybów, aby powstało proste i bardzo apetyczne danie. Udostępnij Wigilijna kapusta z borowikami – składniki 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych borowików 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 owoce jałowca 5 ziarenek kolorowego pieprzu
niecodziennikparyBuraczki przygotowywane na ciepło bezsprzecznie pasują do kotletów mielonych. Tak samą nieodłączną surówka do pary z ryba jest u mnie kiszona kapusta. Pasuje również do wielu innych dań, ale głównie jest u mnie w domu znakiem rozpoznawczym ryby. Surówka jest prosta w wykonaniu, kwaskowata, aromatyczna i posiada wiele witamin. Jedzmy Kochani kapustę :) Składniki: 30dag kiszonej kapusty marchewka słodkie jabłko cebula(...)łyżka oleju szczypta soli + cukru świeżo zmielony pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku (nie wyciskamy całości) i przekładamy do miseczki. Jabłko, marchew i cebulę obieramy. Jabłko i marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy i lekko solimy. Wszystkie składniki mieszamy z olejem, cytryną i doprawiamy do smaku. Polecam surówkę
ChilliJemyKiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę. Dlatego surówki z niej polecam nie tylko w okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy u mnie obowiązkowo goszczą do obiadu... Nawet często sama ją kiszę - klik , choć te siekanie mnie przeraża. (W tym roku(...)pomógł mi sprzęt Bornera .) Jeśli znudzi Wam się najzwyklejsza z odrobiną marchewki i oleju to polecam wersję urozmaiconą - z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką. Jest naprawdę pyszna! Polecam. 500g kiszonej kapusty 5 kawałków papryki marynowanej 3 ogórki konserwowe 3-4 łyżki oleju 1 szczypta cukru pieprz, sól (opcjonalnie) Kapustę kiszoną należy przepłukać pod bieżącą wodą, aby nie była zbyt kwaśna
Di gotuje