kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:56/414)

Wegański bigos 156

moje rodzinie bez bigosu nie obędą się żadne święta. Mama gotuje zawsze olbrzymi gar tego polskiego jadła. Ja za nim nie przepadam, bo nie lubię połączenia kapusty kiszonej z mięsem. W ostatniej edycji mojej akcji " Wytrawne potrawy wigilijne " pojawił się przepis Hajduczka na wegański bigos, w którym mięso jest zastąpione zieloną soczewicą. Postanowiłam wypróbować i przepadłam. Do czasu dzisiejszej publikacji(...)Bigos jest pyszny i ładnie pachnie. Polecam wypróbować przepis. Składniki (na garnek o pojemności 4 l): 250 ml zielonej soczewicy łyżeczka cząbru 40 g suszonych grzybów cebula 800 g kapusty kiszonej 2 goździki 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 ziarna jałowca łyżeczka mielonego kminku łyżeczka suszonych płatków czosnku (lub dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki) pół łyżeczki ziaren

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa gołąbkowa z kapustą kiszoną 250

wcześniej robiłam z kapustą białą, pekińską lub włoską, z ryżem, kaszą itd [ muszę w końcu chyba pouzupełniać przepisy i dodać tu na bloga ]..a tym razem zaszalałam i dałam kapustę kiszoną..Ja swoją zupkę gotowałam [a raczej to ona sama się gotowała ]w wolnowarze.Po prostu wszystkie składniki wrzuciłam do misy wolnowaru, wymieszałam, ustawiłam wolnowar i poszłam spać, a rano zupka(...)była już gotowa. 0,5 kg kapusty kiszonej 50 dkg mięsa mielonego  10 dkg ryżu  koncentrat pomidorowy bulion lub rosół susz warzywny  1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz do smaku Do garnka wolnowaru  wlać rosół, dodać kapustę kiszoną, mięso mielone, ryż , koncentrat pomidorowy, susz warzywny i przyprawy.Wymieszać, ustawić wolnowar

Moje domowe kucharzenie
Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. 175

Kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami to pozycja, która gościła w kuchni mojej Mamy, odkąd sięgam pamięcią. Każdej jesieni (i jest tak też w tym roku), Mama kisi najlepszą kapustę, jaką można zjeść. Cieszymy się nią w Boże Narodzenie albo przygotowując bigos. Jednak nigdy nie może zabraknąć przepysznej zupy z jej udziałem. Bo to nie tylko wspaniały smak(...)chodzi o smaki wyniesione z domu. Wędzonka naprawdę daje bardzo dużo, chociaż nie wszędzie pasuje. Tutaj zdecydowanie podnosi smak potrawy. Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. Przepis na 6 porcji Składniki: 3 litry wody 70 dag wędzonych żeberek 3 duże ziemniaki 3 marchewki nieduża pietruszka plaster korzenia selera 1 cebula liść laurowy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka z kiszonej kapusty 141

Przedstawiam Wam hit ostatnich dni na naszym stole obiadowym: prosta, szybka surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem bez dodatku cukru. Pyszna, zdrowa i wzmacniająca naszą odporność. Idealna na chłodniejsza aurę za oknem (i nie tylko)! Ilość porcji: 3-4 Składniki: 300g kiszonej kapusty 1 małe jabłko 1 mała marchewka Łyżeczka octu jabłkowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)sól Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Marchewkę i jabłko myjemy, następnie obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o dużych oczach i dodajemy do kapusty. Doprawiamy przyprawami oraz octem i mieszamy. Odstawiamy na pół godzinki do przegryzienia i podajemy. Smacznego

Kolizje Smaków
Grillowana kaszanka z kiszoną kapustą i ziemniaczki. 120

pierwsze spadające liście, przycinam krzaczki. A jak powszechnie wiadomo, praca na świeżym powietrzu wzmaga głód. A skoro na świeżym powietrzu, to najlepszym sposobem na zabicie głoda jest grill. Kaszanka, kapusta kiszona i ziemniaczki. Prosto i smacznie i nic już więcej nie potrzeba :) Składniki ( na dwie porcje ) - 4 kaszanki - 0.5 kg kapusty kiszonej - 0.5 kg ziemniaków - domowa wegeta , lub inna ulubiona(...)papryka - sól ( opcjonalnie ) - olej Dodatkowo - 3 foremki aluminiowe Wykonanie Foremki aluminiowe smaruję przy pomocy pędzelka delikatnie olejem. Na dno dwóch z nich nakładam 2-3 łyżki odciśniętej z soku kapusty kiszonej, na kapustę układam kaszanki, na kaszanki znów kapustę. W trzeciej foremce będą ziemniaki ( ja liczę jedną foremkę ziemniaków na dwie osoby ). Ziemniaki dokładnie myję, osuszam, kroję w większe kawałki

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos 215

każdym domu, w każdym regionie Polski przygotowuje się go inaczej. Ja podaję dziś Wam mój sposób na to fantastyczne polskie danie. Bigos robię wyłącznie z kiszonej kapusty, w domu lubimy jak jest taki charakterny. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina ! Najlepszy bigos(...)taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 250 g pieczarek 800 g schabu 300 g cienkiej kiełbasy 1/2 butelki czerwonego wina 1/2 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki   przyprawy do dań z kapustą 2 łyżki smalcu sól pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy

Kulinarne przygody Gatity
Kapuśniak (z kiszonej kapusty) 160

zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek.  Znana w kuchni polskiej, góralskiej - kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej - kapustnica (z kiszonej kapusty), ukraińskiej - капусняк . (Wikipedia) żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar 1/2 kg kiszonej kapusty 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała

Di gotuje
Golonka pieczona z kapustą kiszoną 181

Pyszna, baaardzo sycąca i tłuściutka golonka zapiekana z kapustą kiszoną. Pyszności <3 Dwiema takimi golonkami jesteście wstanie nakarmić 4-6 osób i wszyscy będą najedzeni do syta :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Talerz Pokus . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 golonki (4-6 porcji): 2 golonki tylne o wadze około 1- 1,5kg jedna 3 liście laurowe kilka(...)ziarenek ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju 1 kg kapusty kiszonej 4 ząbki czosnku w łupinach Składniki na marynatę: 2 cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie POZIOM

My Culinary Art
Tradycyjne smaki województwa Podkarpackiego 110

czyli ziemniaki faszerowane po rzeszowsku. Kolejna potrawa o bardzo silnym lokalnym rodowodzie, poniżej dowiecie się jak przygotować to danie. Ziemniaki faszerowane po Rzeszowsku Składniki: 4 duże ziemniaki 250 g kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów np. maślak lub podgrzybek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Sposób przygotowania: Krok 1: Ziemniaki ugotuj w mundurkach do poziomu „al dente”. Wystudź(...)które mogą być charakterystyczne dla diety górnika z początku XX wieku. Zdecydowałem się na Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty z dodatkiem świeżo zerwanej pokrzywy. Jak je przygotować? Tego dowiecie się poniżej: Fuczki z pokrzywą Składniki: 300 g kapusty kiszonej garść pokrzywy 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 jajka olej roślinny lub smalec sól, pieprz Sposób przygotowania

kuron.com.pl
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście 127

Bardzo prosty przepis na żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Podaję z czeskimi knedliczkami. Proste składniki bez udziwnień. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi.   użyłam 600 gramowy  bardzo mięsisty pasek żeberek Marynata do mięsa ok. 8 łyżek oleju sól  pieprz majeranek słodka papryka w proszku  średniej wielkości cebula  600/700 gramów kiszonej(...)Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka.  Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni. Na tej samej patelni krótko przesmażamy cebulę.  Kapustę kiszoną jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy, odcedzamy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, wegetę, wodę lub bulion. Na kapustę przekładamy przesmażoną cebulę i żeberka ( kośćmi do góry

Andzia Pichci
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 86

Mięciutkie, delikatne placki z ugotowanych ziemniaków to niezbyt oczywiste ale przepyszne połączenie z kapustą kiszoną. Wyśmienicie smakują podane same jak i również z sosem grzybowym czy pieczeniowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg ziemniaków 300 gram kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki(...)gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia, kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na patelni do dużej miski przeciskamy przez prasę/mielimy ziemniaki, dodajemy posiekaną kapustę, usmażoną cebulkę, mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem, do powstałej masy wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną

Blog kulinarny S9.PL
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem 97

jest kwintesencja zimowego, prostego jedzenia. Ziemniaki, boczek, śmietana i kapusta kiszona. Ciężko i kalorycznie to prawda, ale zima ma swoje prawa i potrzebuje kalorii. Danie można uzupełnić lekką sałatą w sosie vinegraitte i od razu zrobi się lżej. Jeżeli lubicie klasyczne smaki będzie Wam smakowało. Sprawdzi się też podsmażona następnego dnia na patelni(...)Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pory (białe części) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka oliwy 100 g wędzonego boczku 200 ml śmietany kwaśnej 18% 200 ml mleka 250 g kapusty kiszonej  150 g sera żółtego dobrze rozpuszczającego się (np cheddar)  sól, pieprz masło do smarowania formy  Wykonanie: Ziemniaki

Smaczny zeszyt
Klasyczne żeberka z młodą kapustą 107

Klasyczne żeberka z młodą kapustą to klasyczne danie polskiej kuchni. Żeberka w aromatycznym ciemnym sosie i delikatna w smaku młoda kapusta. Przepis na to danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki 58

smakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji: – 800-1000g kiszonej kapusty – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g karkówki – 200g kruchej kiełbasy – 2 cebule – 1 marchewka – 40g suszonych grzybów – 2 łyżki powideł śliwkowych – 2 łyżki koncentratu(...)majeranek, powidła i mieszamy. Następnie dorzucamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę oraz pozostały bulion, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy. Smacznego! Artykuł Bigos z kiszonej kapusty i karkówki pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong