kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia Placki z siekanymi jabłkami – najlepsze autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Butter chicken autorka: wysmakowane.pl | blog: Wysmakowane Stefanka autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura z róży cukrowej autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Roladki ze schabu autorka: dorotaw79 | blog
Codzienna kuchnia niecodziennasię z niej podczas jej gotowania od zawsze kojarzy mi się z Wigilią- pewnie dlatego że, przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 15 dkg suszonych grzybów 150 ml oleju lnianego 2 cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone Sól, pieprz do smaku łyżka mąki PRZYGOTOWANIE Grzyby umyć a następnie namoczyć i odstawić
RAROSSAPierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy
Bajeczna Kuchniajemy z chrzanem bądź musztardą. Przeszukałam przepisy i na ich podstawie stworzyłam własny przepis na golonkę pieczoną na kapuście:) Składniki na 3 porcje: 3 małe goloneczki 600 g kapusty kiszonej 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek Najpierw włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i czosnkiem
Zdrowa Kuchnia Sowyciastem. Składniki około 30 sztuk: Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl gorącego mleka z wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 300 g kapusty kiszonej 1/3 korzenia marchewki 6-8 grzybków suszonych 3/4 główki cebuli sól, pieprz olej Farsz 1. Grzyby namaczamy na noc w wodzie. 2. Następnego dnia gotujemy je przez około
Gotowanie...to proste !potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Wymieniane są, jako jedno z naszych dań narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej – białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni – tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu Składniki 0,5 kg boczku gotowanego wędzonego
Tajemnice Smakuzimowych zapasów jeszcze za wcześnie, przepis zamieszczam już teraz by pomyśleć o tym, warto w ogóle robić takie kiszonki. Może komuś się przyda :) Ja jestem wielbicielką kiszonek. Kiszona czerwona kapusta obok białej jest moją ulubioną. Używam jej do prostych surówek. Przepis pochodzi z książki "Kompoty, marynaty, dżemy" Zdzisławy Skrodzkiej. Składniki : ok. 5 kg poszatkowanej czerwonej kapusty, razem(...)kopru Przygotowanie : Przygotować kamienny garnek o pojemności co najmniej 8 l. Umyte jabłka pokroić w słupki, obraną cebulę w talarki Wszystkie składniki wymieszać i dalej postępować jak przy kiszeniu białej kapusty od punktu
Proste Potrawygazowanej wody mineralnej 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru szczypta sody oczyszczonej Farsz: 60 dkg pieczarek 40 dkg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka Panierka 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Suszone grzyby zalać
Moje domowe kucharzeniedodatkiem świeżego koperku. Takich dawno już nie jedliśmy ,więc nastała pora (w końcu :D ) by je podać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu 2 liście laurowe 150 ml bulionu drobiowego pieprz maggi Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenjajka 1/2 łyżeczki soli Wszystko zmiksować (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany) i smażyć na rozgrzanej patelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały. Farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2-3 cebule garść grzybów suszonych sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oliwa do smażenia 2 jajka i bułka tarta do panierowania Grzyby opłukać i namoczyć dzień
UgotujmyTo.plzaskoczę, bo kapuśniak to przecież nasza tradycyjna popularna zupa, wiec nic odkrywczego. Ale ten wyszedł idealny i sama nie wiem dlaczego tak rzadko go robię, bo na domowej kiszonej kapuście wyszedł pysznie domowy, pachnący wędzonką. Najlepsza zupa na jesień. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikżeberek wieprzowych 800 g kapusty kiszonej garść suszonych borowików 1 cebula 1 marchewka pół szkl wina czerwonego sól pieprz ziele angielskie listek laurowy kminek jałowiec majeranek tłuszcz do smażenia 1 łyżka mąki na zasmażkę ziemniaczki Moczymy grzybki wcześniej, następnie je gotujemy przez ok 10 min. Żeberka myjemy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą
Gotowanie jest łatweświęta można przygotować wersję z grzybami suszonymi. Łazanki spokojnie mogą postać 2 - 3 dni i mam wrażenie, że z każdym dniem smakują lepiej. Składniki: 250 g kapusty kiszonej 250 g łazanek 1 - 2 cebule 100 - 200 g pieczarek (lub ok 30g grzybów suszonych*) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki kopru
Sto kolorów kuchnispodziewałam się tak fajnego smaku. Zawsze myślałam, że prawdziwe łazanki muszą targać boczkiem, kiełbasą lub innym wieprzem. No nie, nie muszą, te wyszły naprawdę super. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 10 małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki wędzonej papryki 250 g makaronu łazanki sól pieprz olej rzepakowy (przepis
Kardamonovy