kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:228/414)

Piekielny karczek 190

cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili (u mnie zielone bez pestek) zioła: świeży tymianek i rozmaryn sól pieprz Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty. Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu(...)usmażone karczki i dusimy około 20  minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwa opiekany karczek z chili kluski śląskie przed kąpielą we wrzątku

Bon Appetit Małgorzaty
Wytrawne bułeczki drożdżowe 244

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki(...)mąki 50 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru sól 1 cebula 50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek) 100 g kiszonej kapusty 1 jajko siemię lniane lub sezam Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól i mąkę, zarabiamy ciasto i zostawiamy

Ciastkozercy
Sałatka Imprezowa 102

mięso z dodatkiem ciekawych składników i pysznego sosu może smakować naprawdę świetnie. Tym razem na naszym stole zagościła pyszna sałatka imprezowa z dodatkiem kurczaka, fasoli, kukurydzy, papryki, ogórków kiszonych i kapusty pekińskiej. Połączenie tych wszystkich składników daje bardzo ciekawą kompozycję smakową. Ważne jest to, że składniki na sałatkę imprezową są ogólne dostępne i można je zakupić w każdym sklepie. Sałatka(...)dość, że świetnie smakują, to dodatkowo stanowią ciekawą dekorację stołu. PRZEPIS NA SAŁATKĘ IMPREZOWĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 400 g kurczaka  1/2 puszki kukurydzy  3 ogórki kiszone  1/3 kapusty pekińskiej  puszka fasoli czerwonej  papryka czerwona  Sos 200 g jogurtu greckiego  6 łyżek majonezu  1-2 ząbki czosnku  pieprz, sól  Wykonanie

Przepiski.pl
Sztuka fermentacji 185

Kiszone ogórki i kiszona kapusta, choć są świetne, to jednak małe piwo przy tym, co można zrobić w temacie z warzywami, mlekiem, nasionami, ziarnami, owocami, a nawet jajkami i mięsem! Część tej ogromnej wiedzy przekazała nam Agata Bielska na warsztatach w bielańskim CookUp Studio , które zostały zorganizowane z okazji pojawienia się na polskim rynku książki „Sztuka fermentacji” Sandora(...)Katza. Szacun dla Wydawnictwa Vivante ! Katz na blisko sześciuset stronach podaje sprawdzone przepisy na potrawy z całego świata, wyjaśnia procesy związane z fermentacją, pisze, jakich błędów należy unikać podczas kiszenia i dlaczego trzeba jeść kiszonki. Jeden wątek ciekawszy od drugiego! O tym, że każdy z nas ma w sobie dobre bakterie, wszyscy wiemy mniej więcej od szkoły podstawowej. Chyba

GRUBY WAŁEK
Wegetariański kapuśniak 135

Składniki: (6 porcji) 500-550 g. kapusty kiszonej 1,5 szkl.  ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę 1/2 szkl. grubo startej marchewki 1/3 szkl. grubo startej pietruszki 2/3 szkl. grubo startego selera 2 listki laurowe po 4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła po 1/2 łyżeczki: mielonego kminku, kminku całego(...)kolendry 2 łyżeczki soli 1/2 - 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta 1 łyżka sosu sojowego świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka cukru Zasmażka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Kapustę odciśnij z soku i przesiekaj na desce. Możesz wcześniej kapustę przepłukać w czystej letniej wodzie, jeśli kapusta jest mocno kwaśna lub gdy nie lubisz dość kwaśnego kapuśniaku. Ja ten etap

Delicious Place
wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami 750

farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem z cebulką. składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 300 g grzybów 100 g cebuli 50 g masła 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz dodatkowo: ok. 50 g cebuli na okrasę(...)której się moczyły (na dnie może być piasek) Przekładamy do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 min. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę drobno kroimy. Grzyby również drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty

Domowy Smak Jedzenia
Rybny kapuśniak 160

nadzieję, że i Wam posmakuje.  Składniki: 2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso) 200 g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie) 2 ząbki czosnku skórka z jednej cytryny łyżeczka startego imbiru

Niezły Młynek
Krokiety z kapustą i pieczarkami 180

Dzisiaj zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami.  Składniki farszu: 2 duże cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 400 g pieczarek 750 g kapusty kiszonej oliwa Składniki ciasta na naleśniki: 250 g mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 300 ml mleka 50 ml wody Pozostałe składniki: 2 jajka około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu(...)garnka, solimy i pieprzymy do smaku.  Dolewamy 2 łyżki oliwy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i drobno kroimy. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno

Smak mojego domu
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku. 266

Składniki: Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 50g masła 200g mleka   Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz   Mąkę przesiej do miski, podgrzej mleko ( około 35 stopni).   W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma(...)sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia.   W tym czasie zrób farsz. Kapustę wypłucz, jeśli jest zbyt kwaśna, posiekaj i gotuj ok. 20-30 minut aż zmięknie.   Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone drobno pieczarki i podsmaż kilka minut

kuron.com.pl
domowe krucho drożdżowe kapuśniaczki 366

smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Pieczemy w 190 st. przez ok. 15-20 min., aż się zrumienią. Gotowe podajemy z barszczem. składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 300 g grzybów 100 g cebuli 50 g masła 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz dodatkowo: ok. 50 g cebuli na okrasę(...)moczyły (na dnie może być piasek)banner code Przekładamy do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 min. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę drobno kroimy. Grzyby również drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty

Domowy Smak Jedzenia
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 220

woli to. Ja patrząc obiektywnie muszę powiedzieć, że jest to dla bigosu jakaś alternatywa, gdyż w przeciwieństwie do niego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.Polecam serdecznie :) Składniki: 0,7 kg kiszonej kapusty 0,5 kg surowej białej kiełbasy 1 średnie jabłko  pół garści suszonych  podgrzybków 1 łyżka miodu 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki

Gosia gotuje
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 215

szczypta soli Farsz 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag grzybów suszonych 1 cebula liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE Farsz Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie  gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.  Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.    Ciasto

RAROSSA
Kapuśniak 115

wysokimi temperaturami, dlatego ciągle mam ochotę na potrawy, które dodają mi energii. Mimo szczerych chęci za zimno na odchudzanie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kapuśniak Składniki 30-40 dag kapusty kiszonej 15-20 dag chudego boczku wędzonego 1 marchewka 1 mała pietruszka 5-6 średnich ziemniaków 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 liście laurowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mąki(...)litrów wody dodajemy startą marchew i pietruszkę, liść ziele gotujemy. W tym samym czasie na patelni najpierw podsmażamy, a potem dolewając odrobinę wody dusimy odciśnięta i drobno pokrojoną kapustę. Do warzyw dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, a kiedy będą już prawie miękkie przekładamy podsmażoną kapustę, która powinna w tym czasie na patelni zmięknąć. Całość gotujemy. Na patelni wlewamy olej i dodajemy

To co lubię - gotuję i polecam
Kapuśniak z pomidorami 135

przy tym setki różnych twarzy, tak w zależności od własnych potrzeb... Też takich znacie? Ręce opadają... Lepiej coś ugotujmy :-) np. szybki i smaczny kapuśniak :-) SKŁADNIKI ok. 400 g kapusty kiszonej 300 - 400 g różnych wędlin 4 - 5 ziemniaków duża marchewka duża pietruszka 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka gęstego soku pomidorowego lub przecieru sól, pieprz woda(...)patelnię, a kiedy lekko się wytopią dodajemy pokrojone w kostkę cebule i smażymy aż cebula nabierze złotego koloru. Gdy warzywa w garnku zmiękną dodajemy pokrojoną w drobniejsze kawałki kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną wodą) i wędliny z cebulą. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka. Dolewamy sok lub przecier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i już

Czary - gary w kuchni
Bułki drożdżowe z kapustą 159

kapustą. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 5 dag masła 4 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 75 dag kapusty kiszonej 25 dag ziemniaków 2 cebule ¼ kostki masła 1 jajko do smarowania bułek 1 kostka grzybowa sól do smaku pieprz ziołowy do smaku tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć(...)roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wykonanie nadzienia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Cebule drobno posiekać i usmażyć na chrupiąco. Kapustę przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić , odcisnąć, wymieszać z ostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia