kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:232/414)

Kapuśniak z kiełbaską 144

sporą zawartość witaminy C w kiszonce warto ją od czasu do czasu ugotować- szczególnie jesienią czy zimną, kiedy to nasza odpornośc jest odrobinę nadszarpnięta ;) Kapuśniak: * woda- 1,5 litra * kapusta kiszona- 500 g * ulubiona kiełbasa- 250 g * ziemniaki- 4 duże szt. * marchew- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy(...)czubata łyżka * masło- 3 łyżki Kapuśniak: Warzywa pokroić w kostkę i ugotować (mają być jędrne i nierozgotowane, takie typu 'ale dente') wraz z dodatkiem ziela i listka laurowego. Dodać kapustę (jeżeli wolicie mniej kwaśną zupę, to należy ją wcześniej odcisnąć z soku) i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna

Kraina Miodem Płynąca
Kalarepa to warzywo zdrowe i smaczne 69

pojawiła się w XVI wieku. W XIX wieku stała się popularnym warzywem w Niemczech i szybko została uznana za „niemieckie” warzywo. Niemiecka nazwa kalarepy – Kohl, to „kapusta”, Rübe – „rzepa”, w wolnym tłumaczeniu „kapusto-rzepa”. Do Polski kalarepa dotarła w XIX wieku ze Szwajcarii i Austrii. Jej smak nie zyskała jednak uznania. Największe uprawy kalarepy znajdują się w Azji Południowo – Wschodniej(...)fioletowym i żółtym kolorze. Przepisy na dania z kalarepą. Duszona kalarepa zasmażana do obiadu Zupa koperkowa z kalafiorem i kalarepą Buddha Bowl miska szczęścia pełna obfitości Koreańskie kimchi z kiszonej kapusty Kalarepa – witaminy i wartości odżywcze. Kalarepa jest warzywem niskokaloryczny, w 100 g warzywa znajduje się tylko 29 kcal. Zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia wartości, takich jak tłuszcze, cukry, węglowodany

ProstePesto.pl
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 124

lepienie zajmuje mnóstwo czasu, ale może to być wspólnie i miło spędzony czas :) I nie oszukujmy się - sklepowe uszka przy domowych mogą się schować!  Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka wody kilka łyżek oliwy z oliwek sól W przesianej mące (ze szczyptą soli) robimy dołek, do którego dodajemy stopniowo(...)Następnie odkładamy je pod przykryciem na kilka minut, ale niezbyt długo, gdyż ciasto orkiszowe lubi wysychać, co utrudnia lepienie uszek. Składniki na farsz: 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty (odciśniętej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 650 ml wrzątku przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, majeranek Grzyby zalewamy 650 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy odciśniętą kapustę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami 193

drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) Farsz: około 50 dag niekwaśnej kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do smażenia  Wykonanie Przygotować farsz :  Posiekaną  kapustę

w mojej kuchni
Zupa pomidorowa z kapustą i kluskami 166

podwawelskim grodzie i wtedy znalazła jakiś hotel. Dziś nie wie jaki to był hotel, ale pamięta, że gdy weszła do restauracji poczuła aromatyczny zapach ni pomidorów ni ...kapusty. Zamówiła to co tego dnia serwowała tamtejsza kuchnia. Podana zupa bardzo jej smakowała, choć nie była zbyt wyszukana. Kiedy odwiedziła mnie dziś, poczęstowałam ją ...zupą.  Stwierdziła, że zna już taki smak(...)minionych lat, czy rzeczywiście moja zupa była podobna do tamtej w smaku ? Składników ma niewiele, kto ugotuje poczuje dwa w jednym; pomidorową i kapuśniak :) Składniki : 15-20 dag kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej 250 g pomidorów drobno krojonych z puszki, ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki masła klarowanego 5 ząbków czosnku sól, pieprz, cukier do smaku, oregano, tymianek

Proste Potrawy
Rolada z karkówki z grzybami i kapustą 102

ambition.pl Składniki karczek b/k - 1,30 kg Kapusta : suszone grzyby - 60 g kapusta kiszona - 280 g cebula - 1 szt sól pieprz olej lniany  liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 3 ziarenka vegeta Dodatkowo : papryka słodka majeranek Przygotowanie: Grzyby przełożyć do miski, zalać wodą, tak aby grzyby były zakryte, odstawić do namoczenia na 3 godziny. Z wody wyjąć grzyby pokroić(...)przełożyć do garnka, dodać połowę wody, w której moczyły się grzyby, gotować kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Następnie do grzybów dołożyć opłukaną i odciśniętą kapustę oraz przyprawy i cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości grzybów i kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Karczek rozciąć wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż

Kuchnia Danusi
Kapuśniak na żeberkach - z kaszą 154

jako cały obiad. By zupa była pożywna, dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku sól(...)laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem

Gotowanie i blogowanie
KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI I ŚLIWKAMI 137

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 50 d ag kapusty kiszonej, średnia cebula, 1/3 jabłka, łyżka masła, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku całego, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka cukru, 20 g suszonych grzybów, 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki), 100 g suszonych śliwek, pęczek natki(...)przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Śliwki siekam. Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem

JejKuchnia
Golonka z zapiekaną kapustą 182

Składniki: golonki wieprzowe każda po 600 g szpinak mrożony 300 g ser kozi ( z  biedronki kupiłam) 200 g czosnek 3 ząbki ( sprasowane) sól i pieprz do smaku kapusta kiszona z marchewką Ogródek Dziadunia 1 słoik  liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt bulion drobiowy 500 ml olej do smażenia    Wykonanie farszu: Szpinak zamrożony kładziemy(...)zostawiamy do ostygnięcia.Golonki myjemy i wycinamy kość, w miejsce po kości wkładamy farsz szpinak- owy i smażymy golonkę na rumiano z obu stron na patelni.Do wolno-wara wkładamy kapustę ze słoika i zalewamy ją bulionem drobiowym., dodajemy listek laurowy i ziele angielskie . Przekładamy podsmażone golonki do wolno-wara z kapustą. Golonki wkładamy w kapustę tak aby zakrywała

Różowa kuchnia
Kapuśniak na ostro 132

Pożywna i smaczna odmiana kapuśniaku. Tym razem w wersji na ostro.  Składniki 600 g kapusty kiszonej (razem z kwasem) 1 l bulionu warzywnego 200 g wędzonego boczku 50 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki płaskie ostrej mielonej papryki 1 papryka czerwona 2 cebule 4 ziemniaki 2 łyżki octu jabłkowego pomidory w puszce (z zalewą) cayenne sól i pieprz Przygotowanie Normal(...)cebule kroimy w cienkie paski. Na niewielkiej ilości oleju smażymy warzywa   razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem

R'n'G Kitchen
Placki kapuściane (fuczki) 148

szybkiego dania,  szczególnie dla zapracowanych są genialne. Składniki na ok. 12 szt: 200 g mąki pszennej, 250 ml mleka 2%, 1 wiejskie jajko, ok. 250 g delikatnie odciśniętej kapusty kiszonej,  1 płaska łyżeczka kminku mielonego, 1 płaska łyżeczka kminku całego, 2 łyżeczki pietruszki suszonej, nać, 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, sól himalajska do smaku, ponadto: olej rzepakowy(...)Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten, ciasto zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka).  Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Odciśniętą kapustę drobno kroimy. Cały kminek kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby był wyczuwalny. Do ciasta dodajemy kapustę, kminek mielony i pokrojony, pieprz, całość mieszamy. Na samym końcu doprawiamy solą do smaku

Moniki Smakołyki
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 489

mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko  mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy(...)Dodajemy wyrośnięte drożdże . W yrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Farsz: w osobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kulebiak z kapustą i grzybami 184

przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży   25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża cebula 20 g grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól(...)przez całą noc) i ugotować (około 15 minut). Wywar (czysty) zlać a grzyby przełożyć na durszlak, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać i zarumienić. Dodać kapustę (opłukaną max 3 razy, w zależności czy mocno jest kwaśna). Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.  Wsypać kminek, przyprawy smaku i dusić do miękkości

Di gotuje
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 341

Zapraszam więc na pyszne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami… Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami Składniki: ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka) 2 cebule 1/2 kg kapusty kiszonej garść grzybów suszonych sól, pieprz, majeranek olej rzepakowy Ciasto (na 80 pierogów) 600 g mąki pszennej szczypta soli 400 ml gorącej wody 60 g masła 1. Dzień wcześniej opłukać(...)się miękkie. Odcedzić i ostudzić. 2. Cebule pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju. Jak zmięknie, dodać odcedzone grzyby i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać odciśniętą kapustę i dusić 5-10 minut. Dodać ugotowane i pokrojone mięso, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie się rozpadać. Przestudzić farsz. Jeśli jest zbyt

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania