kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:11/166)

Kapuśniak 163

Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka(...)pół godziny gotować posiekaną kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą). Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego. W oddzielny garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru. Po chwili doprawić do smaku. Całość powinna się gotować na malutki ogniu

MarciochaKucharzy
Szybki bigos z piersią z kurczaka 264

kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie:Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej).   Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem(...)miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem do miękkości kapusty i przeniknięcia się smaków.  Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Pierogi smażone z farszem z kapusty i grzybów 177

kiszonej kapusty, 1 kg cebuli, 3 pełne garści suszonych grzybów, Przyprawa typu Kucharek, pieprz, sól Oraz: 1,5 l oleju do smażenia Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, zostawiamy do namoczenia na 3 godziny. Po tym czasie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, wystudzone kroimy drobno do miski. W międzyczasie, kiedy grzyby się(...)łyżkami oleju podsmażamy cebulę pokrojoną drobno. Zimną kapustę odciskamy z wody, kroimy drobno, przekładamy na patelnię z cebulą. W czasie, kiedy gotuje się biała kapusta i grzyby, do osobnego garnka przekładamy odciśniętą kapustę kiszoną, zalewamy wodą, gotujemy, aż zmięknie, następnie odcedzamy, czekamy, aż ostygnie i kroimy drobno. Pokrojoną kiszoną kapustę przekładamy na patelnię do białej kapusty i cebuli, dodajemy

Bułka z Chlebem
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji. 194

W Polsce znane i lubiane :) Zazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie... Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego. Składniki

Tagebuch po polsku
Kapusta z piekarnika 137

Zapewne przyznacie, że znana jest Wam kapusta kiszona, surowa, gotowana i zasmażana, ale pieczona...?  Ja jadłam ją po raz pierwszy i wiem już, że będę do niej wracała. Ważną zaletą jest to, że przygotowuję się ją szybo i łatwo. Kapusta pieczona jest razem ze smalczykiem roślinnym i to on nadaje jej odpowiedni smak oraz sprawia, ze kapusta staję

Jadło i czytadło
kapuśniak z pomidorami 184

cienkiej kiełbasy 20 dag kiszonej kapusty 1/2 puszki pomidorów 5 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kiełbasę. Kapustę przelać zimną wodą, odcedzić i drobno posiekać. Kiełbasę przełożyć do garnka, zalać bulionem , dodać kapustę i gotować ok. 30-40 min (kapusta

zabawa smakiem
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja 207

Gotuję z kapusty  kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe. Dziś wykorzystałam stary pomysł  na duszenie cebuli  i kapusty na kilku łyżkach oleju przed gotowaniem . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
ZASMAŻANA KAPUSTA KISZONA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ 114

tyle, by ta pokrywała w całości kapustę. Wsypać sól, cukier, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu czarnego. całość gotować około 30 minut do miękkości (czas gotowania zależny jest od kapusty kiszonej).  Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć boczek wędzony i cebulę pokrojone w drobną kostkę. Pod koniec gotowania dodać podsmażony boczek i cebulę do kapusty kiszonej, wymieszać

Zrób to smacznie
Żeberka w kapuście kiszonej, w miodzie i ketchupie 728

każdej strony. Wyjąć żeberka i na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w piórka. W garnku zagotować 0,5 litra wody z kostkami rosołowymi, gdy się rozpuszczą dodać kapustę kiszoną i gotować ją do miękkości. Na końcu dodać usmażoną cebulę i wymieszać. Ketchup, miód, sos sojowy i sos worcester wymieszać ze sobą, w sosie wymieszać obsmażone żeberka. W naczyniu żaroodpornym

Jadło i czytadło
Bigos domowy 196

drobną kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z mięsem. Do dużego garnka przekładamy podsmażoną cebulę, poszatkowaną kapustę, mięso, boczek, pokrojone grzyby i śliwki oraz przyprawy. W osobnym garnku gotujemy posiekaną kapustę kiszoną z dodatkiem smalcu. Jak już będą ugotowane to należy je połączyć i dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwile pogotować. Na koniec

Mam apetyt na ...
Golonka bejcowana-pieczona. 191

Golonka jak dla mnie jest zawsze pyszna! Może trochę grzesznie ją jeść, ale za to jakie doznania smakowe! Ja zazwyczaj kupuję golonkę peklowaną, szybciej ja się gotuje. Z kapustą kiszoną czy modrą i ziemniaczkami pieczonymi pycha po prostu. SKŁADNIKI: 5 średnich golonek 2-3 liścia laurowe 10 ziarenek pieprzu szczypta vegety bejca: 1 szkl. piwa 1 łyżka miodu

Kuchnia Beaty
Świąteczny bigos + film 126

oraz śliwek, z dodatkiem przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia.     składniki na 4 litry bigosu 1 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 500 g kiełbasy 500 g wieprzowiny ( np. karczek, łopatka lub schab ) 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 cebule garść suszonych śliwek 3-4 łyżki(...)kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w większą kostkę. Odsączone z wody grzyby oraz suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Do gotującej się kapusty dodajemy kiszoną kapustę, kiełbasę, grzyby oraz suszone śliwki i wszystko razem dokładnie łączymy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz czarnego pieprzu, wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości

Smakowite Dania
Patent na zioła i przyprawy do potraw. 125

Zaczęło się wielkie gotowanie bigosy, kapusty kiszone a co za tym idzie używały wiele ziół, przypraw w całości. Często zdarza się, że jak na złość przyprawa np. jałowiec w całości trawi się na ząb naszemu gościu. A nie raz słyszę mamooo a co to jest ja już tego nie chce jeść .... więc postanowiłam wykorzystać na to mój patent :)Potrzebna(...)będzie tylko kawałek czystej gazy na której układam zioła i przyprawy które chcę wykorzystać do potrawy którą gotuję. - gazę zawijam wiąże- tak przygotowaną wrzucam do potrawy i gotuję, gdy już wydobędzie się cały aromat przypraw po prostu wyciągam ja i wyrzucam :)- nikt nie trafi na pieprz czy inne zioło i nie trzeba wygrzebywać ich w talerzu, jest to też dobry

Basia w kuchni
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 309

ilość. Ale nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku.Składniki:- 1-1,5kg kapusty kiszonej- 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg)- suszone grzyby ( dużo)- mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab)- 3 plastry chudego wędzonego boczku- 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska(...)kiełbasę białą oraz 2 szczypty chili, można pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością borowików), do gotującej się białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h.Mięso

Smaczne Zdrowe
Kapuśniak z kiszonej kapusty i kaszy 109

garnka wlać wodę i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Doprawić delikatnie solą. Nie za dużo, ponieważ czasami kapusta kiszona jest słona. Gotować aż mięso lekko zmięknie. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kaszę, pokrojona kapustę kiszona, Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Wszystko z patelni dodać do zupy. Gotować zupę

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania