kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:20/166)

Kapusta po góralsku 200

kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu  liść laurowy, ziele angielskie odrobina soli i pieprz(...)składniki dodaję do kapusty razem z drobno posiekanym czosnkiem. Mieszam wszystko doprawiając odrobiną soli i pieprzem. Rada : Najlepsza jest swojska kapusta kiszona - bez dodatku octu, jeśli takiej nie mamy to trzeba szukać w sklepie woreczkowanej kwaszonej. Jeśli podczas gotowania kapusta jest nadal zbyt kwaśna to można odlać połowę wody, uzupełnić świeżą i gotować dalej

Mechanik w kuchni
Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru 203

kiszonej,  2 łyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3  - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g  kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę(...)godzin  - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć parówki i grzać jeszcze ok 1 h.   Ułożyć mięso, kiszoną kapustę, cebulę na półmisku i skropić wytworzonym  sokiem. Podawać z gotowanymi ziemniakami i musztardą. Smacznego

Stare Gary
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 156

rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Ja gotowanie bigosu rozłożyłam sobie(...)kroimy kiełbasę w półplasterki i smażymy do zrumienienia. Dodajemy ją do kapusty, razem z piwem, koncentratem, cząbrem, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, gotujemy znowu 1,5 godziny. Pod koniec gotowania spróbujcie czy wszystko gra. Jeżeli jest mało słony - dodajcie sól, za mało kwaśny - dodajcie sok z kiszonej kapusty, itd. I pilnujcie go podczas gotowania, żeby się nie spalił

Kardamonovy
Kiszona kapusta na zimę. 4497

Pora na zimową kapustę. Szatkowaną kapustę można kupić na targu czy w sklepie warzywnym-najlepiej od zaufanego sprzedawcy. SKŁADNIKI: kapusta biała szatkowana-20 kg. marchew tarta

Kuchnia Beaty
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 156

moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję w tej samek wodzie przez 30 minut. Odcedzam, wodę z grzybów pozostawiam (!), a same grzyby drobno siekam. Kapustę kiszoną odcedzam, zalewam świeżą wodą i gotuję w dużym garnku przez 45 minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję

Mango Papaja
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 142

kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już nie będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony(...)godzin. Smacznego! * kiszona główka kapusty: kupiłam młodą kapustę, wycięłam głąb, włożyłam do kamionkowego garnka i zalałam solanką ( 1 łyżka soli na 0,5 l wody) Docisnęłam talerzykiem i kamieniem. Odstawiłam. Kapusta była gotowa po 5 dniach, ale sądzę, że zależy to od temperatury. Moja solanka była zrobiona na wodzie z gotowania ziemniaków - podobno przyspiesza to proces kiszenia ;) Faktycznie ukisiło się

Stare Gary
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 193

kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już nie będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony(...)godzin. Smacznego! * kiszona główka kapusty: kupiłam młodą kapustę, wycięłam głąb, włożyłam do kamionkowego garnka i zalałam solanką ( 1 łyżka soli na 0,5 l wody) Docisnęłam talerzykiem i kamieniem. Odstawiłam. Kapusta była gotowa po 5 dniach, ale sądzę, że zależy to od temperatury. Moja solanka była zrobiona na wodzie z gotowania ziemniaków - podobno przyspiesza to proces kiszenia ;) Faktycznie ukisiło się

Stare Gary
Karkówka w kiszonej kapuście 1075

najśmielsze oczekiwania. Miał być obiad na dwa dni....był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka

Pobite gary Barbary
Bulion grzybowy z pierogami 136

Sezon grzybowy w pełni więc korzystamy ile się da. Esencjonalny grzybowy bulion podałam z pierogami nadzianymi farszem z kaszy, kapusty kiszonej i oczywiście grzybów. To połączenie okazało się mega pyszne i chyba zagości u nas na wigilijnym stole. Bulion grzybowy 2 litry wody 250 gramów grzybów leśnych 2 duże marchewki 1 spora pietruszka korzeń pól średniego selera 2 średnie cebule(...)Grzyby wyciągamy łyżką cedzakową lub można ponownie przelać przez sito, studzimy i kroimy w drobna kosteczkę. Farsz do pierogów 50 gramów ugotowanej kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 150 gramów ugotowanej kapusty kiszonej Grzyby pozostałe z ugotowanego bulionu  ok 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz. Kapustę drobno posiekać dodać resztę składników dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto

Andzia Pichci
Prosty bigos ze świeżej kapusty 209

kiszonej kapusty lub zanim nowa się ukisi robię taki bigos ze świeżej kapusty. Szybko się go robi i można dodać do niego zalegające nam w lodówce resztki wędlin czy mięsa.składniki:1 duża główka kapusty300 g boczku wędzonego300 g cienkiej kiełbasy3 łyżki posiekanego koperku1 duża cebula3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka natki pietruszki3 listki laurowe3 łyżki mąki pszennejsól pieprzwodaKapustę pokroić grubo(...)nożem i przełożyć do garnka. Zalać wodą, aby prawie pokryła kapustę i gotować nie przykrywając garnka. Kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość dodać pokrojoną kiełbasę, koncentrat pomidorowy, koperek, natkę oraz listki laurowe. Wymieszać i dalej gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Część chudszą dodać do gotującej kapusty. Część tłuściejszą wrzucić

Monia miesza i gotuje
Golonka zapiekana na kapuście 137

jeszcze pewnie Wam zostanie. No chyba, że siądziecie do niej w kilka (więcej niż dwie) osób ;-) Golonka zapiekana na kapuście GOLONKA ZAPIEKANA NA KAPUŚCIE 2 kg golonki 2 kg kapusty kiszonej 6 liści laurowych 12 ziaren pieprzu czarnego 8 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 2 duże cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz Golonki myjemy, osuszamy wkładamy do średniego garnka(...)Następnie dorzucamy 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 8 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 90 minut. Golonka się gotuje, a my sięgamy po kiszoną kapustę. Płuczemy ją i wkładamy do drugiego garnka, dolewamy około 300 ml wody oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 70 minut od czasu do czasu

peggiwkuchni
DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ 172

łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła Dodatkowo:  30 dag surowego boczku  Słoik Czerwonej Kapusty Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE:  Mięso gotuję z dodatkiem(...)warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość

Gotowanie Patki
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 233

gotować zupę. Naprawdę warto :).  Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake.    Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków(...)talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, kiszone buraki, por, kapustę pekińską, pomidory pokrojone w kostkę razem z zalewą, sos rybny i gotować kolejne 10 minut.  Zdjąć z ognia, dodać nasiona wspęgi wężowatej

SzczyptaSmaQ
Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami 157

łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. • Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać i gotować ok. 30 minut. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Dodać drobno pokrojone pieczarki, przesmażyć. Na koniec dodać ugotowaną

To co kocham
Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów 218

wywaru grzybowego  (użyj 30 g suszonych grzybów i 700 ml wody, nie dodawaj przypraw) 300 g kapusty kiszonej, drobno posiekaj 1 cebula, obierz i drobno posiekaj ok. 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Przygotowanie Suszone grzyby Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Kapusta Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania(...)Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj suszone grzyby na podstawie przepisu Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze ugotowane grzyby przecedź i bardzo drobno posiekaj, wywar zachowaj do szybkowaru włóż kapustę kiszoną dolej 250 ml wywaru grzybowego, resztę wykorzystaj do innej potrawy lub zamroź na inną okazję zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami

Szybko Szybkowar