kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:23/166)

Kotlety po prowansalsku 199

Kotlety po prowansalsku Delikatne, kruche, soczyste i aromatyczne kotlety schabowe w nowym wydaniu. Wspaniale smakują z duszonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami, surówką lub kapustą kiszoną jako dodatkiem do obiadu. Dla mnie to ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów.     Składniki: 4-5 plastrów schabu 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 /2 szklanki mąki 200g gęstego jogurtu naturalnego 10dkg żółtego

Blog z Apetytem
Placki rolnika z kapustą kiszoną 751

Bardzo szybkie placki z gotowanych ziemniaków i szatkowanej, kiszonej kapusty. Czas przygotowywania:  25 minut Ilość placów:  10 sztuk

AniaGotuje.pl
Bigos z pomidorami, dobrze doprawiony 273

kochamy miłością wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze

Smaczna Pyza
Domowa kiszona kapusta 163

Składniki: około 10 kg kapusty białej 18 dag soli ziele angielskie 4-5 marchewek 20 ząbków czosnku 20 liści laurowych ziarna kopru (może być suszony koper

Qchnia po prostu
Kurczak pieczony w sosie madziarów 190

naczyniu z powrotem wstawić do piekarnika . Zapiekać 1 0-20 minut aż na mięsie utworzy się apetyczna, chrupiąca skórka.     Serwowałam z brązowym ryżem u gotowanym na sypko i kiszoną kapustą

Grunt to przepis!
Zakwaszenie organizmu – jak z nim walczyć? 166

zakwaszające niż mieso i ryby. Możemy starać sie również zmniejszyć ilość przyjmowanych produktów kwaśnych: kwaśnych owoców: owoców cytrusowych, niedojrzałych owoców, szczawiu, rabarbaru, baklażanów, rzerzuchy, szpinaku, kapusty kiszonej, kiszonek, pomidorów (zwłaszcza gotowanych), jogurtu, sfermentowanego mleka, octu, ogorków kiszonych. A z drugiej strony wskazane było by spożywanie codziennie dużej ilosci różnorodnych warzyw ( z danego sezonu) i innych produktów alkalizujacych

MODA NA BIO
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 172

patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia. Po ugotowaniu odlewamy wodę, dodajemy pieprz i oliwę. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy, po czym wrzucamy do rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy

Smakowy Raj
Krokiety z kapustą i pieczarkami 180

szklanki mleka Szczypta sody oczyszczanej Sól Olej do smażenia Panierka 2 jajka 1 łyżka stołowa mleka Bułka tarta Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie Farsz Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki kroimy w drobne plasterki i wszystko razem podsmażamy na patelni

Programista w kuchni
Ciapkapusta z gotowanym żeberkiem 187

już moja babcia, a przed nią podobno nawet prababcia. W moim domu najczęściej przygotowuje się ją z gotowanym żeberkiem, jednak można zamiast niego dać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek (bądź kiełbasę) oraz podsmażoną cebulę. Składniki 1 kg kiszonej kapusty ( u mnie domowej roboty ze słoika) 1 kg ziemniaków 1 kg żeberek (udało mi się dostać z naprawdę dużą ilością(...)pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak aby przykryła żeberka. Po zszumowaniu posolić, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liść laurowy. Gotować do miękkości. W tym czasie kiszoną kapustę przełożyć na duże sito, przelać wodą i odcisnąć jej nadmiar. Z gotowego wywaru wyjąc żeberka, włożyć kapustę, ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości

Kuchenne aromaty
Bigos z młodej kapusty 153

łyżka soli 1 łyżka masła 250 ml pomidorów z puszki Jak przygotować bigos z młodej kapusty . Do dużego garnka włożyć niepłukaną, odsączoną z kwasu i poszatkowaną kapustę kiszoną. Wlać 500 ml wody i gotować na małym ogniu do momentu, w którym kapusta lekko zmięknie. U mnie zajęło to 1 godzinę i 10 minut. Na patelnie włożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę

mecooks
groch z kapustą... 164

Składniki: groch łuskany połówki 50 dag, woda do gotowania grochu 2,5 litra, kapusta kiszona 60 dag, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 1 łyżka groch łuskany połówki namoczyć w zimnej wodzie na całą noc kapustę kiszoną drobniej pokroić, dodać do garnka, wlać

W Mojej Kuchni Lubię
kiszona kapusta z grzybami,kiełbasą... 152

pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, przyprawa wpłynie 2 łyżeczki Kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami (suszone grzyby mielę w młynku do kawy i przechowuję w zamkniętym słoiku z 2-3 liściem laurowym-nie ma robaków ewentualnych) zalać 2 szklankami wody i w szybkowarze gotować 30 minut. W większym garnku na smalcu grzybowym (jest u mnie(...)podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z cukrem, dodać obraną z flaka pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć co jakiś czas wymieszać. Do kiełbasy włożyć kiszoną kapustę z szybkowara, wsypać ostrą paprykę, pieprz mielony, cukier i gotować z 5 minut, można dodać przyprawę w płynie lub sól do smaku. - kapusta kiszona z grzybami, kiełbasą jest bardzo smaczna i do obiadu

W Mojej Kuchni Lubię
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 165

grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku na sitku i drobno kroimy. Przygotowujemy ciasto – mąkę siekamy razem z masłem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy, owijamy

codojedzenia
Pierogi z kapustą kiszoną, słodką białą i pieczarkami. Doskonałe również jako delikatna wersja pierogów na danie wigilijne 195

pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200 - 250 ml zimnej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Kapustę kiszoną zalałam w garnku zimną wodą i wstawiłam do gotowania. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna można odlać wodę i ponownie zalać kapustę czystą wodą. Kapustę białą, słodką poszatkowałam, przełożyłam(...)garnka i zalałam zimną wodą, posoliłam łyżeczką soli i wstawiłam do gotowania. Obie kapusty po ugotowaniu do miękkości odcedziłam z nadmiaru wody i odstawiłam do wystudzenia. Cebulę bardzo drobno posiekałam. Pieczarki po oczyszczeniu również drobno posiekałam. Można to zrobić za pomocą noża lub w blenderze. Kapustę kiszoną i białą odcisnęłam z wody w dłoniach, tworząc kulki. Położyłam na deskę

Kuchnia u Krysi
Bigos z młodą kapustą i żurawiną 158

smacznie. Składniki: 1 mała młoda kapusta Kiszona kapusta – słoik około 720 gram 2 marchewki Ok. 200   gram szynki wędzonej ( można dodać różne ) Pomidory krojone z puszki Pieprz Bulion ½ l Wykonanie: Kapustę szatkujemy ( w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce ). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy(...)bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół nie potrzeba soli ). Na koniec dodajemy garść suszonej żurawiny. Gotujemy wolno. Jak wiadomo bigos im dłużej gotowany tym lepszy, ale godzina gotowania też wystarczy. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy. Gdy zbyt bardzo odparuje

Smaki Ewy