kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:17/166)

Gołąbki z kapusty kiszonej 156

mielonej wołowiny 2 cebule 2 woreczki po 100 g ryżu Sól, pieprz i majeranek do smaku Olej rzepakowy do skropienia bulion warzywny Jak przygotować gołąbki z kiszonej kapusty? Na początku gotujemy ryż w osolonej wodzie, studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Do miski wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę i surowe mielone mięso. Wszystko doprawiamy pieprzem, solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiosenny detox na diecie dr Ewy Dąbrowskiej 207

cynamonem   Dzień 3 Jabłka Sok marchew - jabłko (500 ml) Kapusta gotowana (krojona) z marchewką, cebulą, ziołami, solą Brokuł gotowany na parze (0,5 kg) z duszoną cebulką Jabłka gotowane z cynamonem   Dzień 4 Jabłka Warzywa: 1 papryka, 1 ogórek zielony, 1 cykoria, 2 ogórki kiszone, 4 pałki selera naciowego Kapusta gotowana (wczorajsza) Rosół (przepis wkrótce

Co na wege obiad?
Wigilijna zupa z kapustą i grzybami 147

grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą odstawiamy na 2-3 godziny. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurku w osolonej wodzie do miękkości.  Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kapustę kiszoną wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości, możemy dodać starte na tarce na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę.Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy grzyby

Życie zaczyna się w kuchni
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 345

marchewki i pietruszką.   Rosołek z vegetti marchwiowym Gotować rosołek jak poprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką do warzyw i z natką pietruszki.   Dynia duszona z ogórkiem kiszonym Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 5 ogórków kiszonych Wykonanie: – Dynię pokroić w grubszą kostkę i poddusić(...)angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut.   Gulasz z zielonych warzyw Składniki: – 2 cebule – 2 cukinie – 1/2 kalarepki – 2 łodygi selera naciowego

To co kocham
Bigos hultajski. 165

wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 2 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego przyprawa do bigosu olej      Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem pokrojonego boczku. W sporym garnku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy pokrojoną wieprzowinę, kiełbasę, cebulę i wszystko rumienimy, dodajemy poszatkowana kapustę słodką, przyprawy, podlewamy wodą

Rozpustne gotowanie
Dorsz gotowany na parze 311

jakiegoś czasu miałam ochotę na surówkę z kiszonej kapusty, a do niej najlepiej pasuje ryba. Żeby było zdrowiej to taka gotowana na parze i młode ziemniaczki prosto z przydomowego ogródka. Pycha :)Dorsz gotowany na parze:Składniki:duży filet z dorszacytrynakoperekWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków.2. Kawałki dorsza(...)zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i gotujemy do miękkości.Surówka z kiszonej kapusty:Składniki:woreczek kiszonej kapustyduża marchewkaszczypiorek2 łyżki oliwy/olejułyżeczka cukrupieprzWykonanie:1. Kapustę odcisnąć i pokroić.2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek pokroić

Pasja Smaku
KARTOFLE Z KAPUSTĄ w odsłonie wegańskiej 175

Baaardzo na czasie, bardzo sezonowe danie - ziemniaki z kapustą kiszoną! Przepis dla Piotra, który w Szwajcarii tęskni za rodzinnymi smakami a do tego od pół roku weganizuje swoje jedzenie i czasem brak Mu weny... My mieliśmy dziś a Ty - kiedy gotujesz? :) Tak szczerze mówiąc, nie znam nikogo, kto nie lubi kartofli z kapustą a jeśli ktoś jeszcze tej potrawy(...)karminadle ani żeberka ani golonka ani inne takie ale nie o to chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy tak: - poszatkowaną z lekka (żeby nie ciągnęła się za bardzo przy jedzeniu) wrzucamy do garnka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Łężnie z kiszoną kapustą 2118

którego nazwa zaczyna się na „b”, wpadła mi w ręce książka z kresowymi przepisami. Na biegu ją przekartkowałam i... Artykuł Łężnie z kiszoną kapustą pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 250

litry wody 1 kg poszatkowanej kiszonej kapusty wraz z sokiem 1 łyżeczka kminku sól pieprz 400 g ziemniaków jako dodatek Żeberka/ golonkę umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (3 litrami), dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Doprawić jedynie płaską łyżeczką soli. Całość gotować na wolnym ogniu około 40 minut aż mięso zmięknie. Marchewkę(...)pokroić na pół i przypiec na piecu, po czym dodać do gotującej się zupy - cebula taka podkreśli smak kwaśnicy. Jak już mięso zmięknie, dodać do garnka poszatkowaną kiszoną kapustę razem z sokiem. Gotować kolejne 15 minut aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawić kwaśnicę jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną kminku. Podawać na gorąco z ugotowanymi ziemniakami, kawałkami mięsa

Calzonella.com
Kwaśnica 167

pieprz  Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem ok 30 min do miękkości mięsa. Żeberka wyciągnąć z wywaru, przestudzić i oddzielić mięso od kości. 2. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby poszatkować. Przełożyć do garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować do miękkości(...)koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć. 4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do wywaru z żeberek. Ugotować do miękkości. 5. Dodajemy kiszoną kapustę oraz majeranek i gotujemy do połączenia smaków. 6. Doprawiamy sola i pieprzem

Atlas Smaków
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 204

Zimą do kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę),  majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta(...)Domowe  masło orzechowe 14. Domowa  tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1.  Twarożek ryżowy 2.  Pasta twarogowo-jajeczna z suszoną miętą Oczywiście nie zawsze jest czas na gotowanie i pieczenie, więc wtedy polegam na sprawdzonych gotowcach : 1. Pasztety Primaviki, np. meksykański, orientalny , paprykowy z soczewicą, z oliwkami, z pieprzem ziołowym, warzywny z cieciorką 2. Pasta słonecznikowa  Zwergenwiese

Qlinarnie i Qlinarnie
gotowana kiszona kapusta 123

się mógł obejść bez dodatku z kiszonej kapusty..Nie dość ze to samo zdrowie to jeszcze jej walory smakowe są super..Polecam dzisiaj w wersji gotowanej.. składniki: 0.5 kg kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub smalcu Wykonanie: Kapustę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 50 minut/jeżeli lubicie mniej kwaśną kapustę

Ugotujmy Coś
FRYKADELKI Z KAPUSTY KISZONEJ I KASZY JAGLANEJ 163

smażenia Wykonanie: Kasze jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy wodą w proporcji na szklankę kaszy - 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Kapustę kiszoną szatkujemy, jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulkę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W misce

Walijskie Pichcenie
Kapuśniak 174

dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :)      Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już charakteru wegetariańskiego ani wegańskiego... :) Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora (ok. 10cm) kawałek selera 1/4 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki ziarenek kminku(...)kostkę, por pokroić w plasterki. Do garnka włożyć warzywa, dodać listek laurowy, ziele angielskie i wlać wody z 3-4cm nad warzywa. Postawić na kuchni i gotować na wolnym ogniu. Kapustę kiszoną jeśli jest zbyt kwaśna to należy przepłukać w zimnej wodzie (jak ktoś lubi bardzo kwaśny kapuśniak, to nie musi tego robić), włożyć do osobnego garnka, zalać wodą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Surówka z selera i kiszonej kapusty. 111

cennych właściwościach i polecał selera do leczenia wielu chorób. Tak więc to warzywo powinno gościć jak najczęściej na naszych stołach ! Składniki : 1 średni korzeń selera 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg gotowanych lub upieczonych w piekarniku ziemniaków 5 dkg świeżej papryki słodkiej najlepiej czerwonej oliwka z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno sól nieoczyszczona np. kłodawska ( opcjonalnie ) Sposób wykonania

Przepisy i porady kulinarne
Kapuśniak wigilijny, postny 155

Krok 2. W garnku rozgrzać olej i poddusić cebulę. Następnie wlać rosół, dodać ziemniaki, grzyby i zioła - podgotować. Krok 3. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać kiszoną kapustę, groch i gotować do miękkości. Krok 4. Mąkę uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, dodać do gotującego się kapuśniaku . Zupę gotować jeszcze kilka minut, zdjąć z ognia i doprawić solą

Moja Książka Kucharska
Naleśniki z mięsem 162

Zapraszam po moje ulubione i zdecydowanie najlepsze naleśniki z mięsem gotowanym , warzywami i kapustą kiszoną. Wbrew pozorom zrobienie tych naleśników jest niezwykle proste. Są super i na obiad i na kolację! Bardzo lubię podpiec je lekko na patelni z odrobiną oleju. Ciasto naleśnikowe robi się wtedy przyjemnie chrupiące. Do tego jeszcze odrobina cebulki podsmażonej na rumiano i mamy bardzo

AniaGotuje.pl
Krokiety z kapustą i grzybami 172

Po świętach mam niedosyt krokietów więc musiałam ponownie zrobić. Tym razem do farszu wykorzystałam grzyby, których mam spory zapas w zamrażarce. Do panierki z bułki tartej

Monia miesza i gotuje
BIGOS MYŚLIWSKI 211

osuszyć ,pokroić kostkę , usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku.Dodać do niego pokrojony w plasterki czosnek.Białą kapustę umyć ,wyciąć głąb.Liście poszatkować i przełożyć do mięsa.Gotować chwilę , dodać kapustę kiszoną ,starte marchewki na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę ,pokruszyć grzyby oraz dodać całe śliwki .   Przyprawić rozgniecionym jałowcem , listkami laurowymi , zielem angielskim , solą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapuśniak – dieta dr Dąbrowskiej 357

Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut

To co kocham
Paszteciki z kapustą i grzybami. 189

Właściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione

zadanie-gotowanie
Kiszona kapusta 170

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok

Ania i Marcin gotują
Kulebiak z kiszoną kapustą 171

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc

Mama Gotuje
Bigos domowy 206

porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce  sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania