kapusta kiszona gotowana - 2486 przepisów (strona:5/166)

Najlepszy bigos 134

ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu vegeta (najlepiej domowa). PRZYGOTOWANIE  Przygotowanie kapusty kiszonej Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki). Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie(...)gotować można dodać słodką paprykę. Przygotowanie grzybów Namoczone grzyby zagotowujemy i  odcedzamy (nie wylewamy wywaru!) i drobno kroimy. Przygotowanie kapusty białej Po ścięciu kapusty na szatkownicy (ok 1,8 kg) podlewamy niewielką ilością wody i 150 ml wywaru z grzybów. Po zagotowaniu kapusty dodajemy pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek oraz przyprawy jak do kapusty kiszonej. Gotujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Żeberka z kiszoną kapustą (z szybkowara) 192

Klasyka polskiej kuchni - pieczone żeberka podane z gotowaną, kiszoną kapustą. Danie smakuje idealnie podane z kromką świeżego pieczywa. Poniższe żeberka przygotowałam w szybkowarze i dzięki temu, całość była już gotowa po 30 minutach duszenia. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 4 porcje: 1 kg kiszonej kapusty wraz z dodatkiem marchewki 1 kg mięsistych żeberek (tzw. pasek) 1 średniej wielkości cebula

Ugotować
Bigos z grzybami i kiełbasą 154

Cześć!   Bigos można robić na wiele sposobów. Ten zrobiłam z suszonymi grzybami. Pycha!     Składniki:   * 1 kg kapusty kiszonej * 60 dkg łopatki bądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela(...)angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula * 5 dkg pokrojonej słoniny * 1 łyżka mąki (opcjonalnie)   Łopatkę pokroiłam w mniejsze kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie.   Kapustę kiszoną w tym czasie przelałam wodą. Nie lubimy bardzo kwaśniej, dlatego też odrobinę przelewam - nie płuczę.   Grzyby namoczyłam i opłukałam.   Kiedy mięso już się ugotowało, wyciągnęłam

Pieprzyć z Fantazją
paszteciki fińskie 127

startego żółtego sera ząbek czosnku sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Mąkę, masło, śmietanę, sól i jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 176

było... nie być dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona: 1 litr,- cebula: 0,75 do 1 kg,- przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej

Wypisz Wymaluj
Gołąbki z kiszoną kapustą i grzybami 166

dania: - 1 główka czerwonej kapusty - 3 łyżki octu 10% spirytusowego Farsz: - 1 litrowy słoik kiszonej kapusty - 1 szklanka suszonych grzybów ( można dać więcej ), borowiki, podgrzybki, kozaki - 2 cebule - olej Wielkopolski  www.olejkonwenanse.pl - suszony majeranek, tymianek, kminek wg. znania - sól - pieprz 1. W dużym rondlu gotujemy wodę z octem, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie(...)liści. 2. Gotuje kapustę kiszoną z grzybami i ziołami. Na patelni rozgrzewam olej i blanszuje cebule. Gdy kapusta nieco zmięknie wszystko razem mieszam, przyprawiając do smaku solą, pieprzem. Chwilę razem smażymy żeby odparować nadmiar wody. 3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły

Apetyczna babeczka
Zasmażana kapusta słodka z kwaśną 130

zasmażanej kapustki polecamy tę jej wersję ... Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 mała  główka kapusty białej 3 łyżki smalcu ze skwarkami 2 łyżki masła 200 g pieczarek 2 łyżki mąki po szczypcie tymianku papryki ostrej kminku i cząbru sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Główkę kapusty szatkujemy, następnie gotujemy. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Do garnka wkładamy ugotowane

kgwjanczewo
Sarma - gołąbki z kiszonej kapusty 200

kiszoną kapustą i zalać przegotowaną schłodzoną wodą. Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski, dodać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i wyrobić na jednolitą masę.  Z lici kapusty powycinać(...)położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki i sparzonego, obranego ze skórki pomidora.  Posypać po wierzchu solą, pieprzem i bazylią, obłożyć kawałeczkami masła, dodać koncentrat i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez

Gosia gotuje
Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną 132

pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Jeśli jest za kwaśna, przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, kminek, koncentrat pomidorowy i wlać bulion. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) około 15 minut. Liście laurowe wyjąć. Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić posiekaną cebulę, lekko posolić i zrumienić. Następnie dodać do garnka z kapustą, wymieszać i doprawić(...)przez około 45 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa chrzanowa → Lane kluski z boczkiem i gotowana kiszoną kapustą z kminkiem → Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem → Szegediner (gulasz segedyński

Oryginalny smak
Biała kiełbasa zapiekana z kiszoną kapustą i cebulą 115

oraz wsypać sól i pieprz. Całość zalać wodą (do wysokości kiszonej kapusty). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości kapusty (około 30 minut). Ugotowaną kapustę odcedzić. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć białą kiełbasę (z obu stron). Na kiszoną kapustę przełożyć kiełbasę, którą należy posypać majerankiem. Ewentualnie białą kiełbasę lekko naciąć

Ugotować
Szegediner (gulasz segedyński) – test garnka próżniowego Vacuum Pot Happycall 103

będzie idealnym pomysłem na prezent dla najbliższych lub… dla siebie Zainteresowanych zapraszam do sklepu puregreen.pl Szegediner (gulasz segedyński) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (lub szynki) 800 g kapusty kiszonej 100 g boczku parzonego 2,5 – 3 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki kminku 3 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 liście(...)window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym → Placek po węgiersku → Leczo z kiełbasą i cukinią → Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem → Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem

Oryginalny smak
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 201

ziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę(...)białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki pokrojone na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek. Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie

Kubki smaku
Krokiety z kapustą i grzybami 143

pieczarek pieprz, sól, magii, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek 1 cebula Bułka tarta 2 jajka plus 5 łyżek mleka olej do smażenia dodatkowo: Przepis na naleśniki Wykonanie : Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dwoma liśćmi laurowymi i z trzema kulkami ziela angielskiego. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka.  Pieczarki myjemy, obieramy kroimy w paski. Podsmażamy

W Moim Magicznym Domu
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 134

cebuli 150 ml wywaru grzybowego   Nadzienie Kapustę kiszoną gotuję w wodzie przez 1 i 1/2 godziny do miękkości, odcedzam. W tym czasie przez godzinę moczę suszone grzyby we wrzątku, następnie gotuję je w tej samej wodzie przez godzinę. Odcedzam, pozostawiam 150 ml wywaru a resztę wylewam. Grzyby i kapustę drobno kroję, jabłko ścieram. Cebulkę drobno siekam i smażę

Mango Papaja
Paszteciki z kapustą i grzybami 127

Dodajemy zioła na sam koniec. Smażymy naleśniki. W między czasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek. Na koniec dodajemy farsz grzybowy. Smażymy razem ok. 15 minut. W garnku gotujemy kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem.  Studzimy. Mieszamy farsz czyli podsmażone grzyby i wystudzoną kapustę kiszoną. W naleśnika zawijamy 2 łyżki farszu, zawijamy tak jak gołąbki, zakładając najpierw

Życie zaczyna się w kuchni