idealna na jesień. Rozgrzewa, dostarcza witamin (polecam wykorzystać do jej przygotowania przecier z pomidorów z własnego ogrodu) i poprawia nastrój swoim pięknym kolorem. Świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, tortilli, nachosów, ale też do mięs i makaronów. Przepis podłączam pod Wyzwanie Kulinarne-domowy ketchup :) Składniki na ok 4-5 słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów
Zawsze głodna!Proste połączenie składników, a jakie smaczne - wędzona makrela i cebula – pycha. Poniższa pasta idealnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Składniki: 1 wędzona makrela (wagowo
Ugotowaćmielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie je poziomo wzdłuż foremki). Pieczeń
Pociąg Do Kuchnichleb, czyli prosty chleb pszenny, który robi się bardzo łatwo. Wielką zaletą tego chlebka jest to, że nie potrzebuje długiego zagniatania. Bardzo lubię taki chlebek z rana do kanapek, najlepiej z domową wędliną (przepisy na domowe wędliny tu ). Jest bardzo puszysty, pachnący, mięciutki i co najważniejsze bardzo smaczny! Prosty chleb pszenny - składniki: 850 g mąki pszennej
Kuchnia ŁukaszaUwielbiamy takie śniadania. Lekkie, zwiewne (pomimo majonezu)...idealny serek na kanapki. No może troszkę przechodzimy na "fit"...głównie chodzi o smaki. Składniki 200 g serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewek 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka siemienia lnianego przyprawa do sałatek (wg uznania) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce do jarzyn
R'n'G Kitchenjuż na pewno doczeka się w przyszłym roku powideł! Schab, który kojarzy się z mięsem suchym, dzięki niemałej ilości boczku, wyszedł wyśmienicie. Mieliśmy dwa obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie rzeczy. Kupiłam schab bez kości i do nadzienia - na życzenie męża - dodałam śliwki zamiast żurawiny
bistro mamaczasu niż ziemniaki. Tak upieczone mięso i ziemniaki podawaj z ulubionymi dodatkami. Zimne mięso przechowuj w lodówce, przez kilka dni zużyjesz je śmiało krojąc w plastry i jedząc na kanapkach. Jest pyszne
Z Kuchni Do Kuchniprzestygnie, wkładamy do blendera razem z kawałkami czosnku, suszonymi pomdorami i orzechami włoskimi, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy jako pastę do kanapek, posypaną nasionami chia , ale i jako dip do przekąsek, nadzienie do pieczonych pierożków. Dla wzmocnienia smaku, jeśli lubimy, można dodać płatki chili
Moja smaczna kuchniaNigdy nie wiadomo, czy mijany właśnie dziadek o przymilnym uśmiechu nie skrywa tajemniczych, vampirzych mocy. A laseczka, którą się podpiera, nie jest tylko zbędnym rekwizytem. Na wszelki wypadek kanapka z czosnkiem przed wyjściem na miasto nie zaszkodzi, a wręcz może uratować życie. Wyjątkiem są osoby , które marzą o sztyletowych ząbkach i drinkach typu „bloody” co noc, one czosnek mogą
Grunt to przepis!jednej strony łezkę. Układamy na chlebie. W wąską część wkładamy ziarenka pieprzu - na nosek i oczy. Z plastrów rzodkiewki robimy uszy, a ze szczypiorku wąsiki i ogonek. Dookoła kanapki układami kiełki i pomidorki, można dodać także inne warzywa, które lubi dziecko
Kulinarne InspiracjeSkończyły się Wam pomysły na śniadania lub kolacje dla dzieci? A one mają już dość jajecznicy i kanapek? Oto pomysł na szybkie tosty hawajskie! Proste w wykonaniu z łatwo dostępnych składników. Dzieciaki będą zachwycone :) Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego 4 plasterki żółtego sera 4 krążki ananasa z puszki 4 plasterki szynki masło Wykonanie: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 150 stopni. Każdą
MyCookBook.plbójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina na kanapki (podana z żurawiną, czy np. chrzanem) lub też na ciepło jako danie główne. Tak przyrządzony filet z indyka może także zagościć w Waszych domach na co dzień, a nie tylko
MyCookBook.plsmaku do złudzenia przypominające popularną śliwkę w czekoladzie :) Kto lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego
MyCookBook.pltemperaturze 180 stopni. Jeśli lubimy połączenie masła orzechowego z dżemem polecam przekroić sobie muffinkę (można też zrobić otwór specjalnym urządzeniem) i przełożyć ją kwaśnym dżemem. Ja osobiście uwielbiam kanapki z masłem orzechowym i żurawiną, czy dżemem porzeczkowym. Te muffinki są świetne saute, ale z kwaśnym dżemem też są rewelacyjne. Spróbujcie! Takie muffinki będą się pięknie prezentowały
Mania Wypiekaniapozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica jest substytutem białka dla osób nie jedzących mięsa. WARTOŚĆ ODŻYWCZA SOCZEWICY : źródło przyswajalnego białka
pieprzny smaczek