wiem jak wy, ale ja uwielbiam sezam i wszystko co z nim związane. Uwielbiam dodawać tahini do jogurtów, a kanapki posypywać ziarnami sezamu. Tak więc pomyślałam: A może zrobić ciasteczka z sezamem w roli głównej? I tak powstały pyszne ciasteczka sezamowe. Z podanych proporcji wyszło mi 60 ciasteczek.Uwaga są dość kruche. Chciałam wysłać kilka cioci za granicę, ale ciasteczka
Kuchenny Skrawek NiebaLombardii i stanowi dodatek to ossobuco, czyli cielęciny, która duszona jest w pomidorach oraz w białym winie. Bogata w witaminę C szybka w przygotowaniu, nadaje niepowtarzalnego smaku zupom, kanapkom, makaronom czy owocom morza. Spróbujcie posypać przygotowany makaron ze szpinakiem i serem feta taką gremolatą! Istne niebo w gębie! Włosi wiedzą co dobre! Gremolata Składniki: pęczek natki z pietruszki
Moja smaczna kuchniaOwocowe, lekkie koktajle bardzo często towarzyszą mi podczas codziennego śniadania. Bardzo szybka i prosta przekąska często może bez obaw zastąpić śniadaniowe kanapki. Koktajle możemy robić ze wszystkich owoców na jakie tylko mamy ochotę. Dziś polecam koktajl truskawkowy. Mimo, że już dawno skończył się sezon na te cudowne owoce, możemy bez obaw sięgnąć po te mrożone. Lekki
Gotowanie Patkizakręcić. W przeciwnych razie olej może nie przykryć wszystkich pomidorków i może się na nich rozwinąć pleśń. Pomidory możecie jeść już po 2-3 dniach. Są dobre na kanapkę, do sałatek, makaronów. Na końcu postu zamieściłam kilka przepisów z suszonymi pomidorami. Pamiętajcie, że również olej po suszonych pomidorach jest bardzo smaczny i warto go wykorzystać do różnych potraw
Chilli Czosnek i OliwaHummus odkryłam w tamtym roku i bardzo polubiłam ten smak. Przygotowanie zajmuje chwilkę, a jest to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek. Jednego dnia przygotowuję wersję bez dodatków, którą zjadamy na śniadanie. Gdy zostaje dodaję różne składniki: natkę pietruszki, kolendrę lub suszone pomidory. Ja używam ciecierzycy z puszki i sezamu jeśli macie surową ciecierzycę lub chcecie zrobić pastę tahini
NA MOIM TALERZUmiłośników papryki mamy dzisiaj pyszną pastę, która może być super dodatkiem do kanapek, pizzy, mięs czy innych potraw Składniki: - 5 kg czerwonej papryki - 1 główka czosnku - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka soli - 2 łyżki cukru - pieprz Składniki na 6 słoiczków po ok. 250 ml. Papryki dokładnie myjemy, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy
Kuchenne Wariacjeduże ziemniaki 3 buraki ok. 3litrów wody 2 zabki czosnku przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ostra papryka Kluseczki: 1 jajko 20 dag sera feta 20 dag serka smietankowego do kanapek ( nie topiony tylko kremowy) 10 dag mąki Dodatkowo; 2 łyzki posiekanych orzechów włoskich smietana kwasna natka pietruszki Mieso umyc,zalac woda,dodac obrana marchew i seler.Chwile pogotować, ziemniaki
Radość kipiąca uśmiechem.kojarzy mi się z goryczą i cierpkością więc nie za bardzo byłam przekonana do konfitury, ale efekt wyszedł świetny. Konfitura jest słodka i pyszna, pasuje nie tylko do zwykłych kanapek, ale i do sera, naleśników czy jako nadzienie do bułeczek. Składniki: 500 g aronii 250 g jabłek 300 g cukru 6 goździków ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie: Aronię umyć, oczyścić i osuszyć
Mama Gotujerukolą, wyłożyć szynkę, pokrojone w cienkie plastry pomidory, pokrojone w pasterki oliwki i przekrojone na pół kuleczki mozzarelli. Posypać ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę wysmarować olejem, ułożyć kanapki i zapiekać w 200 oC do lekkiego zrumienienia i rozpuszczenia sera. Wskazane , aby talerz, na którym podajemy grzanki udekorować śwież rukolą
Czerwień i błękitZOSTAWIAJĄC OD GÓRY OK 2 CM MIEJSCA-ŻEBY DOBRZE SIĘ ZAMKNĘŁY PASTERYZUJEMY PRZEZ GODZINĘ,JAK WYSTYGNĄ TO DO LODÓWKI LUB PIWNICY SZCZERZE POLECAM-PYSZNY I SUPER SIĘ ROZSMAROWUJE NA KANAPCE
Swojskie jedzonkokoniecznie muszę taką zrobić,udało się i jest genialna,a dzięki temu ,że jest bez skórki jest lżej strawna,no i smak pieczonej papryki jest zupełnie inny,rewelacyjna na kanapki,do mięs itd. spróbujcie koniecznie!! Zacznijmy od zalewy: ZALEWA: 1 LITR WODY 1/5 ŁYŻKI SOLI 1 SZKL.CUKRU 1 SZKL.OCTU 10% 1-2 LIŚCIE LAUROWE 3-ZIELA ANGIELSKIE WSZYSTKO RAZEM ZAGOTOWAĆ
Swojskie jedzonkohimalajska szczypta. Wszystkie składniki umieść w blenderze kubkowym, na koniec dolej jeszcze odrobinę wody, aby blender ruszył bez problemu. Taki koktajl to świetna alternatywa tradycyjnej kanapki na śniadanie lub drugie śniadanie. Dodatkowo to bomba witamin, białka i energii. Jak nie chcesz szukać po internecie dobrej jakości spiruliny i babki płesznik wdepnij
IzaGotujeowidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki
SzczyptaSmaQbyło dopieszczone i pyszne. Tym razem postanowiłam, że naszym niedzielnym, królewskim daniem będzie pieczona owsianka z lekką sernikową nutką. Istna pyszność, nawet mój M., który jest raczej zwolennikiem kanapki z serem i pomidorem, stwierdził że to naprawdę znakomity deser ;) Mnie bardziej pasowała na ciepło, ale już moja mama wolała ją na zimno, także można ją jeść zarówno od razu
Przepysznik - BLW i nie tylkotygodniu rozmaitych zajęć, w sobotę ze spokojem można zjeść śniadanie na balkonie, na świeżym powietrzu, bo tak smakuje najlepiej! Kilka minut i gotowe! Niedrogie, z powodzeniem zastąpi klasyczne kanapki, syte i kolorowe! Klasyczne połączenie szpinaku z czosnkiem, do tego świeża bazylia i płatki chili, które często wykorzystuje w swoich przepisach Jamie Oliver. Widzieliście już polską wersję magazynu Jamiego O.? Weekendowe
Moja smaczna kuchnia