nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera.. Polecam też roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Muffiny drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oliwy, boczek ser żółty 1 cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomu kiedy mają wolny dzień a pora obiadu jeszcze nie nadeszła. Oczywiście najmłodsi zaangażowali się w projekt raz dwa. Otrzymałam garść informacji tj. że do szkoły to najlepiej kanapka, wrap, tortila, baton. Spytałam czy np. wzieli by ze sobą placuszki czy naleśniki - bo taki miałam pierwotny zamysł, no i klapa, bo nie. "Jak to zjeść?", "Tyle
SMYKWKUCHNIZamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami z Polski, a w którym C. się zakochał od pierwszego gryza. Chlebek wyszedł pyszny, mięciutki i wilgotny, idealny zamiast kanapek na drugie śniadanie. C. rozsmakował się w orzeszkach piniowych na wierzchu - można je pominąć, ale po co...? Polecam Wam ogromnie - przy konsumpcji z pewnością nie będziecie myśleć o Bożym Narodzeniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMarynowana papryka na zimę Czerwona papryka marynowana to standard w mojej spiżarni. Sprawdza się i jako przystawka i jako dodatek do obiadu, do sałatek, ale również i na kanapkę. Taką paprykę robię od dawna, i według mojej skromnej oceny jest najlepsza ze wszystkich, a robiłam już wiele w tym zakresie:) Składniki: papryka (kolor i ilość zależy oczywiście od waszych
na moim stole...Pieczeń z mięsa mielonego, idealna na kanapki. Dużo zdrowsza i smaczniejsza niż sklepowa, nie posiada żadnych konserwantów i ulepszaczy. Do przygotowania nie potrzebujemy dużo czasu, ani wysiłku, a efekt... sami spróbujcie. Domowy pieczony chlebek, masełko i pieczeń, a na wierzch plasterek kiszonego ogórka. Pycha! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (miałam z łopatki) 1 duży por 2 łyżki masła klarowanego
O kuchni z uczuciemgoryczy. Część przerobiłam na dżem, a część... Ach, powiem Wam innym razem! Dżem wyszedł bardzo oryginalny. Mimo sporej ilości cukru i dodatku jabłka - nadal gorzkawy. Nie nadaje się na kanapki dla dzieci, ale będzie stanowił intrygujący dodatek do deski serów. Myślę, że nawet na dystyngowanych gościach zrobiłby wrażenie. Sama jeden słoiczek już wykorzystałam, kolejne dwa czekają na moją inwencję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChutney to świetny dodatek do mięs, kanapek czy serów. Przypomina dżem i w pierwszej chwili po spróbowaniu można mięć takie wrażenie. Jednakże oprócz słodyczy przebija dość wyraźny ostry smak. Do wyjadania prosto ze słoika się nie nadaje, ale z wędliną smakuje super :) SKŁADNIKI: 1 kg brzoskwiń 1/2 kg gruszek 2 cebule 1 1/2 szklanki brązowego cukru 2 ząbki czosnku
https:KKuchniaMniamŻółty i prosty. Ten sos to podstawowy ostry sos prawie z samych papryk, który świetnie nadaje się do wzmacniania smaku kanapek, obiadów, a nawet innych sosów. Jest dość wydajny, dlatego nie trzeba robić go dużo. Z drugiej strony w lodówce może wytrzymać otwarty nawet i kilka tygodni, więc jeśli planujemy go używać regularnie to nic nie stoi na przeszkodzie żeby
Milion Smakówsię za kolejną porcję złoto - zielonego keczupu. Było doprawiane, smakowane, wyszło nieco pikantnie i naprawdę smacznie. Warzywna pasta "ala" keczup będzie świetnym dodatkiem do drobiu, makaronów, a także na kanapki, a zresztą sami zdecydujecie z czym ją zjeść!. Składniki na ok. 8-9 słoików po 200-220 ml: 2 kg zielonych pomidorów 1,2 kg cebuli 2 jabłka 4 płaskie
Apetyczna babeczkaużycie) i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. Nie trzeba go dosładzać, gdyż daktyle same w sobie są bardzo słodkie. Jemy łyżeczką, na kanapce, z plackami, na cieście, w naleśniku, z chrupkami gryczanymi (na zdjęciu) lub w inny kreatywny sposób. Po przyrządzeniu trzymamy w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Smacznego
Be Fit Be Stronglata! Oliwa z oliwek tłoczona razem z pomarańczami, skórka z cytryny, sadzone z płynnym żółtkiem i pomidorki lima, zaskakująco dobre połączenie, do szczęścia brakowało mi jedynie dobrego wina! Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego 1 lyżka masła 1 jajko 1 plasterek sera gouda 2 małe pomidorki lima 2 duże różyczki kalafiora
Moja smaczna kuchniapopularnej co burgery. Wieprzowina z wolnowaru, to jedno z moich ulubionych mięs duszonych. Nadaje się do zjedzenia na obiad z ziemniakami i warzywami, ale też na kanapce. Ostatnio zrobiłam je z nowymi przyprawami i okazało się to strzałem w 10 ! Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 1 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka kuminu ( kmin
Kuchnia na wzgórzuŚliwki i czekolada. Bardzo lubię ich połączenie. Na tyle, że już któryś rok z rzędu przygotowuję sobie te śliwowe powidła. Do kanapek, naleśników czy wyjadania prosto ze słoiczka :) Na jesienne wieczory. I zimowe śniadania :) Składniki (na 3 słoiczki jak na zdjęciu): 1 kg śliwek 100 g cukru 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody
My simple kitchensmakują nadzwyczajnie przyszła kolej na naszą ulubioną sałatkę szwedzką. Ogórki pokrojone w plastry w charakterystycznej słodkawej zalewie octowej, bez niepotrzebnych dodatków, oprócz gorczycy to smaczny dodatek nie tylko do kanapek i burgerów. Robiłam ją po raz pierwszy, kierując się raczej własną intuicją i przepisami egzystujacymi już w blogosferze, a właściwie jednym przepisem, modyfikowanym na różne sposoby. Sałatka jest tak samo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obiadu z dnia poprzedniego, jakąś sałatkę, ciastka, które upiekłam itp. Oczywiście nie wszystko na raz, ale często wyglądało to tak, że w trakcie pracy podjadałam cały czas. Nawet kanapkę potrafiłam jeść przez półtorej godziny. Mój żołądek nie miał żadnych szans na odpoczynek. Efekt był taki, że chodziłam albo wiecznie głodna albo wypchana i ciężka (w zależności od dnia
bistro mama