mieliście problem co zrobić z resztą farszu, która została po napełnianiu jajek na świąteczny stół. Zawsze można zjeść od razu, ale można także troszkę pokombinować i podać ją na kanapkach :) Tak właśnie zrobiłam z moim farszem wątróbkowym. Składniki: 4 żółtka (z ugotowanych na twardo jajek) 4 wątróbki drobiowe 2 łyżki majonezu 1 cebula 2 łyżki margaryny lub oleju 1 łyżka
Kuchnia w czekoladzieśmiało zmieścić nawet w kopertówce (przynajmniej mojej). Są doskonałym uzupełnieniem śniadań- zarówno tych w domu jak i zabieranych do szkoły i pracy. Dietetyczna przekąska, z udziałem której możemy stworzyć kanapki czy desery. Ja przegryzałam nimi owocowe gazpacho, przygotowałam śniadaniowe kanapeczki z twarożkiem, sałatą, pomidorem i rzodkiewką oraz z pastą z wątróbki, a także użyłam zamiast chlebka do jajek po hiszpańsku
Kuchnia w czekoladzietroszkę zmodyfikować i przekonać się czy posmakuje równie mocno z dodatkiem posiekanego szczawiu. I posmakowało! U nas był to dodatek do obiadu, ale śmiało można go użyć również na kanapki. Składniki: 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 30 liści szczawiu sól, pieprz i kilka kropel maggi do smaku Sposób przygotowania: Majonez z jogurtem łączymy tworząc
Kuchnia w czekoladziejogurtem. Sól i pieprz dodaję do smaku. Są to moje ulubione "polewki" do sałat, sałatek, na kanapki, przede wszystkim na ukochane pomidory. Zapraszam do wybróbowania
Pause Gotowanie!danie dla osób, które nie mają czasu siedzieć w kuchni. Dla tych, którzy (tak jak ja) cały tydzień spędzili żywiąc się jogurtami i zbożowymi batonikami, przeplatanymi czasem przez poczciwą kanapkę. Potrzebne nam (dla 2 osób): - pół opakowania makaronu razowego (spaghetti) - małe opakowanie śmietany 12% - cały brokuł - 15-20 dag szynki konserwowej dobrej jakości - 100 g serka topionego o wyrazistym smaku
W poszukiwaniu inspiracjiPierwszy raz jadłam ajvar od znajomej kilka lat temu. Nie wiedziałam wtedy co to jest, ale od razu mi posmakował. Jest idealny do mięsa, na kanapki, czy zapiekanki. Spisuje się też doskonale jako dodatek do warzyw. W tym roku przywiozłam sobie słoiczek ostrego ajvaru z Chorwacji, przyznam, że wersja słodka nie do końca do mnie przemówiła
Sto kolorów kuchnipyszny i szybki obiadek lub kolację. Jeśli mamy kilka minut więcej możemy dodać mięsko i mamy wersję bardziej „męską”. Wspomniane przetwory są również świetną bazą do szybkich kanapek. Ja wprost uwielbiam wersję z kozim serem :) Dzięki takim przetworom, w zimie mogliśmy rozkoszować się smakiem prawdziwych pomidorów, których próżno szukać w tym okresie (zimowe pomidory są po prostu
Moja Delicjakoniec dodać ryż preparowany (najlepiej dodawać partiami; masa musi być gęsta). Przygotowaną masą nadziewać wafelki (jeden wafelek posmarować masą, a drugim <suchym> przykryć masę czekoladową, formułując "kanapkę". Przygotowane wafelki schłodzić przez kilkanaście godzin w lodówce (najlepiej na całą noc, ponieważ masa czekoladowa powinna stwardnieć). Pomysł na przepis z bloga rodzinkawkuchni
Ugotowaćkilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. Zima nieodzowne, kto ich nie robi niech żałuje, bo nie ma nic lepszego jak domowy, chrupiący kiszony ogórek na zimowej kanapce czy do schabowego z ziemniakami. Nie podaję wam dokładnych proporcji, bo każdy z nas zaprawia różną ilość ogórków, ma różne wielkości słoików. Ważna jest proporcja wody do soli oraz
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiększa niż kaszy (na 1/2 szklanki surowej kaszy 1 szklanka mleka). Gotować, aż wchłonie cały płyn. Kaszę przełożyć do miseczki, polać jogurtem i miodem. Posypać owocami i ziarenkami. 5. Kanapki z twarogiem (mój osobisty faworyt śniadaniowy) Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego pszenno-żytniego (przepis: klik ) 1/2 kostki chudego lub półtłustego twarogu 1 łyżka miodu kilka malin pokrojony banan Przygotowanie: Twaróg
Cakes By Kejtwyłóż je papierem od pieczenia. Przygotuj paprykę do pieczenia: Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek lub sałatki (tych fragmentów nie piekę, wole je spożyć na świeżo). Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą
Moja Delicjaserniki na zimno, gwarancją sukcesu jest jednak dobry serek na sernik. Ja używam serka ulubionego z Wielunia - szczerze polecam do serników na zimno, pieczonych i na kanapki!:) S kładniki na tortownicę o średnicy 24 cm : 650 gramów sera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia) 400 ml śmietany krem
cucinareporcję domowego pesto jak się domyślacie, z jarmużu. Pesto z jarmużu należy do moich ulubionych. Jest delikatne w smaku, można dodawać je do makaronu, używać jako sosu lub na kanapki czy pizzę…you name it. Polecam pesto z jarmużu i orzechów cashew. Słodki smak orzechów świetnie harmonizuje z jarmużem. Użyłam też pieczonego czosnku, który jest delikatniejszy w smaku
codojedzeniaszafce choć pewna byłam, że jest! Zużyłam albo wywaliłam bo jakiś czas temu miałam mole spożywcze. Odbyłam wieczorny rajd po okolicznych sklepach. Nic. Małżon musiał zadowolić się kanapkami na kolację. Następnego dnia ani Biedrona, ani inne okoliczne sklepy nie sprostały mym wymaganiom, pęczaku w asortymencie brak... Całkowicie przypadkowo weszłam do czegoś o pięknej nazwie Delikatesy, takie
Dzieje kuchennej Wiewióry