kanapki - 13623 przepisów (strona:575/909)

POWIDŁA ŚLIWKOWE 149

Ostatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak wolicie mniej słodkie to mniej) Śliwki wydrylowałam,podlałam szklanką wody i dusiłam co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Czas duszenia hmmm... około 3-4 godzin, aż rozgotują się. Ostudziłam i ponownie

potrawyregionalne
SMALEC DOMOWY 180

wymieszały się ze sobą, przelałam smalec do miseczki i zostawiłam do ostygnięcia. Pozostało już tylko czekać,aż zastygnie, wyjąć go z lodówki i ... zrobić sobie z nim pyszną kanapkę. Smakuje najlepiej z kiszonym ogórkiem i pokrojoną cebulką. Polecam z własnoręcznie upieczonym chlebem CHLEB WIELOZIARNISTY I co tam kalorie... raz na jakiś czas każdemu z nas należy się odrobina łakomstwa

potrawyregionalne
SAŁATKA JARZYNOWA 188

pora kukurydzę konserwową ogórek kiszony (obrany ze skórki) jajka jabłko Składniki wymieszałam. Dodałam sól,pieprz,łyżkę musztardy dijon, łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu bałkańskiego. Sałatka gotowa, idealnie pasująca do kanapek. Nie tylko od od święta a wręcz na co dzień. Smacznego

potrawyregionalne
PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 182

tłuszcz nie jest zbyt gorący. Zbyt gorący powoduje, że czosnek nabiera ostrego, palącego smaku. Postanowiłam dziś przyrządzić go w nieco innej formie. Wyjęty ze słoiczka jest wspaniały do kanapek. Dzięki temu ,że jest miękki - to bardzo łatwo się go rozsmarowuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak. Oliwkę można dodawać do sałatek,  jak również polewać nią świeże

potrawyregionalne
PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC 159

Dziś potrawa dla wielbicieli podrobów i pasztetów. Pasta z kurzych wątróbek i serc , którą proponuję jest szybszą i łatwiejszą wersją pasztetu. Idealna do kanapek. Składniki: 40 dkg kurzych wątróbek 40 dkg kurzych serc 1 cebula łyżka majeranku zielona pietruszka sól pieprz olej do smażenia Cebulę podsmażyłam na oleju. Dodałam pokrojone i oczyszczone wątróbki. Podsmażyłam je przez chwilę. Serca podgotowałam. Odkroiłam

potrawyregionalne
PIZZA Z ANCHOIS 170

skropiony oliwą z oliwek. Sardela jest bogata w żelazo i wapń.  Jest też bardzo kaloryczna - 100 gram sardeli z oleju to aż 380 kcal. Polecam również moją wersję kanapki z anchois. MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z ANCHOIS Pokroiłam dwie cebule na plasterki. Posoliłam, posypałam rozmarynem i pieprzem. Starłam ząbek czosnku, wymieszałam i smażyłam aż cebula się zeszkliła i lekko

potrawyregionalne
SAŁATKA Z KUSKUS KURCZAKIEM I AWOKADO 219

Uwielbiam awokado. Dodaję go do sałatek, past ponieważ  doskonale się rozsmarowuje i kanapek. Dziś propozycja na pyszną sałatkę z wykorzystaniem  awokado,kaszy kuskus i filetu z piersi kurczaka . Składniki: filet z piersi kurczaka szklanka kaszy kuskus firmy Kupiec bulion / woda do zalania kaszy 1 duże dojrzałe awokado 1 cebula połowa małej czerwonej papryki pół małej papryczki chilli parę

potrawyregionalne
SMAŻONA WĄTRÓBKA Z CEBULĄ I JABŁKIEM 186

doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wątróbki nie powinno się wcześniej solić bo zrobi się twarda. Smacznego! A jak lubicie wątróbkę to polecam: PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC NA KANAPKI

potrawyregionalne
DŻEM TRUSKAWKOWY 192

zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy   można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten domowy! Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie. Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany. Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej. Podczas tak długiego gotowania

potrawyregionalne
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ 152

idealnie nadaje się na dżem. Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak. Kwaskowaty i słodki zarazem. Można go dodawać do ciast,bez no i oczywiście do kanapek np. z białym serkiem. Składniki: 2 kg rabarbaru 1 kg.cukru ( można więcej ale uważam ,że jest wystarczająco słodki ) kawałek około 5 cm korzenia imbiru sok z dwóch cytryn

potrawyregionalne
NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY 178

Zero masła, tłuszczu i wyrzutów sumienia! Poniższe składniki można modyfikować. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych np.pistacjowych,ziemnych lub migdałów. Czekoladę gorzką zastąpić może mleczna. Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych) 1/2 szklanki brązowego / białego / trzcinowego cukru niecała szklanka mleka krowiego

potrawyregionalne
KETCHUP DOMOWY 222

przyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów. Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy, żeby dowiedzieć się który smakuje lepiej. Ketchup używany jest w naszych kuchniach często do kanapek, pizzy czy mięs. Miło będzie w zimowy wieczór otworzyć swój własny słoiczek  pachnących pomidorów i poczuć lato na talerzu. Moją wersję ketchupu możecie modyfikować. Należy próbować i doprawiać wedle

potrawyregionalne
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 264

wzmacnia odporność, pity w okresie jesienno- zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą.  Tyle o cudownych właściwościach buraka. Polecam dziś pyszną sałatkę z tym czerwonym warzywem. Idealna do obiadu, kanapek jak i samodzielna przystawka. Nie ukrywam, że jest przy niej trochę pracy, szczególnie jak robi się ją w dużej ilości. Ale jeśli użyjecie robota kuchennego lub malaksera który zetrze

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 174

glikozydy wykazują działanie przeciwkrzepliwe  (tj. rozrzedzające krew). Przed spożyciem quinoa powinna  zostać dokładnie umyta.  Surowe, uprażone ziarna świetnie smakują z jogurtem lub np. jako dodatek do kanapek. Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli.  Doskonale łączy się z orzechami, ziołami

potrawyregionalne
SURÓWKA Z CYKORII 195

Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal. Można ją chrupać jako dodatek do kanapek. Wzmacnia odporność organizmu,  chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami,  usprawnia metabolizm,  zmniejsza wchłanianie tłuszczów , poprawia trawienie, obniża cholesterol, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia włosy, paznokcie, łagodzi podrażnienia skóry

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania