podobne składniki łączyć w różne dania. Tym razem wspólnym składnikiem trzech dań była kasza gryczana, a także sos pomidorowy (marinara), który wzbogacił dwa inne dania. Poza tym jedną połowę kalafiora upiekliśmy jako składnik spaghetti, a druga trafiła w charakterze dodatku do polędwiczek z brzoskwiniami. Gotowanie w niedzielę pięciu zestawów, a właściwie sześciu, bo zrobiliśmy też obiad na niedzielę, zajęło(...)ugotowaliśmy sos marinara – też żaden wyczyn, bo robi się on sam, wystarczy składniki wrzucić (wlać) do garnka. Cały plan posiłków na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego
Niedzielny kucharzpodobne składniki łączyć w różne dania. Tym razem wspólnym składnikiem trzech dań była kasza gryczana a także sos pomidorowy (marinara), który wzbogacił dwa inne dania. Poza tym jedną połowę kalafiora upiekliśmy jako składnik spaghetti, a druga trafiła w charakterze dodatku do polędwiczek z brzoskwiniami. Gotowanie w niedzielę pięciu zestawów, a właściwie sześciu, bo zrobiliśmy też obiad na niedzielę, zajęło(...)niedzielny poranek ugotowaliśmy sos marinara – też żaden wyczyn, bo robi się on sam, wystarczy składniki wrzucić (wlać) do garnka. Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego
Niedzielny kucharzSkładniki: 500 g wędzonych żeberek 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 garść tymianku 1 garść lubczyku 1 garść estragonu 1 mały kalafior 1 garść liści kalafiora 1 garść świeżej bazylii 2 łyżki brązowego siemienia lnianego 1/2 szklanki startego parmezanu 500 ml passaty pomidorowej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso i pokrojone warzywa (oprócz kalafiora i jego liści), zalewamy zimną wodą, dodajemy zioła, łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kwadrans, wyjmujemy mięso. Studzimy i oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy razem z kalafiorem
R'n'G KitchenSurówka z kalafiora i kukurydzy to idealny dodatek do obiadu. Pyszna i chrupiąca surówka, którą koniecznie musicie wypróbować! :) Może zasmakuje Wam również wersja z jajkiem, którą znajdziecie tutaj: Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkie The post Surówka z kalafiora i kukurydzy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepizza na spodzie z kalafiora – jest bardzo prosta i nieco szybsza w wykonaniu niż tradycyjna pizza, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdży. Pizza ta jest również lekka i pyszna. Można rzec, że pizza z kalafiora to bezglutenowa wersja The post Fit pizza na spodzie z kalafiora appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki burgery (około 11szt): - 300g kalafiora (około 1/2 średniego kalafiora) - 150g konopi siewnej nie łuskanej - 4 ząbki czosnku (15g) - cebula (100g) - 20g natki pietruszki - 30g oleju kokosowego rafinowanego - 1 jajko - 20 g mąki kokosowej - sól kłodawska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi Składniki na sos : - 300g pieczarek - 100g oleju kokosowego rafinowanego - cebula (100g(...)jabłkowy niefiltrowany - olej konopny - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie burgery : Ziarna konopi moczymy minimum 12 h w wodzie, odcedzamy i suszymy (w celu pozbycia się części lektyn) Kalafior gotujemy na parze, studzimy. Blendujemy na jednolitą masę :kalafior, natkę pietruszki, olej kokosowy (rozpuszczony w kąpieli wodnej), pieczarki i ziarna konopii. Dodajemy poszatkiwaną cebule i czosnek, jajko, mąkę kokosowa oraz
Szkrab Je SamMielone z kalafiorem, bezglutenowe. Zamiast bułki dodałam migdały. Mielone dzięki temu mają fajną chrupiąca panierkę i są zdrowsze. Wyszły, lekkie, delikatne klopsik które można jeść na ciepło, zimno. Zapakuje je do pracy, na piknik, jako przekąskę na lunch. mielone: 40 dkg filetu z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki migdałów mielonych 1/3 kalafiora sól, pieprz(...)posiekanej olej rzepakowy Panierka: 4 łyżki migdałów mielonych Mielone: Mięso z indyka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, migdały mielone, sól, pieprz, majeranek, natkę pietruszki. Kalafiora dzielę na małe różyczki i wrzucam do gotującej wody. Po zagotowaniu zostawiam dwie minuty we wodzie. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Kalafior dodaję do mięsa i mieszam. Formuję klopsy
wesoła kuchniaPyszna propozycja mięsa zarówno na ciepło jak i na zimno. Szpinak w połączeniu z kalafiorem stworzyły ciekawe połączenie smakowe. Dodatek stanowi ciągnący i spajający całość żółty ser. Polecam! 2 filety z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżka masła 100 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 7 różyczek kalafiora 1 szklanka(...)startego żółtego sera 50 g sera camembert z ziołami Kalafior gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Jeszcze ciepły gnieciemy widelcem. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu, aż ze szpinaku odparuje woda. Na końcu wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Filet z piersi kurczaka
VioletoweKucharzenierodzajów ryb: wędzonej i świeżej, uduszonych w cydrowym sosie, przykrytych warstwą zielonego groszku i kalafiorowego pure. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 mały kalafior 1 ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby(...)może być mrożona) oraz wędzonej. My zrobiliśmy zapiekankę rybną z dorsza i wędzonego pstrąga. W oryginalnym przepisie wierzchnią warstwę tworzy pure ziemniaczane. My bardzo lubimy zastępować ją pure z kalafiora, pietruszki i ziemniaka. Zapieczone smakuje pysznie i jest lżejsze od ziemniaczanej masy. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Przygotowanie: Krok 1 Umyj kalafiora, podziel na różyczki, pokrój w plastry głąb. Umyj
Niedzielny kucharzSpaghetti z kurkami i krewetkami, hawajski kurczak huli huli, ostra wieprzowina po chińsku i stir fry z indyka i boczniaków, a na koniec ryba z cydrem zapiekana pod kalafiorem – pięć dań, zrobionych w niedzielne popołudnie, kiedy przygotowywaliśmy niedzielny obiad. Który składał się z pięciu dań:) Żeby gotować jedzenie na cały tydzień w jeden dzień trzeba po prostu lubić… zjeść(...)sosem słodko-kwaśnym i dusi aż indyk wchłonie płyn i jego aromaty. Do mięsa można dodać dowolne grzyby. My użyliśmy naszych ulubionych boczniaków. Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem pod kalafiorem Niesamowity przepis na rybną zapiekankę w stylu fish pie, gdzie na spodzie jest ryba, a na wierzchu warstwa ziemniaków, lub, jak u nas, kalafiora. Niezwykłość dania polega na zasmażce
Niedzielny kucharzZdrowa, lekka, smaczna i łatwa do zrobienia zupa kalafiorowa. Idealna zupa na obiad w lecie. Latem gotuję zupy raczej lżejsze i proste do przygotowania. Kalafior jest idealnym warzywem na zupę, gdyż nie wymaga długiego gotowania, jest zdrowy, ma mało kalorii, a do tego bardzo dobrze smakuje. Kalafiorową zazwyczaj gotuję na wywarze z kurczaka, ale jeśli nie mam dużo czasu, robię(...)odpowiednia i dla dzieci i dla osób dorosłych, a nawet będących na diecie. Ilość porcji: 5 - 6 (3 litry) Czas przygotowania: 50 minut Składniki na zupę kalafiorową: 1 średni kalafior 3 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki masła lub wywar z kurczaka
Gotuj w domuWiosna w pełni. Za oknem piękna pogoda, szkoda spędzać pół dnia w kuchni, przygotowując skomplikowany obiad. Na szczęście w lodówce znalazłam kalafiora i camembert i obiad był gotowy w kilka minut. Składniki: kalafior (1 średni lub pół dużego), camembert (najlepiej ziołowy, albo z pieprzem czy papryką - jakiś bardziej wyrazisty w smaku), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sos beszamelowy(...)łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku. Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć i obgotować przez 10 minut na parze. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i mieszać trzepaczką, do połączenia składników. Nie smażyć i nie przyrumieniać, tylko od razu wlać część
Moja kraina smakówwiele takich wskazówek, ale na zupy jakby mniej. Chłopaki mają swoje ulubione, które jedzą najczęściej, więc na innych się nie skupiam. Aż do ostatniego tygodnia, kiedy kupiłam pięknego młodziutkiego kalafiora i zaryzykowałam! Do zupy dodałam ziemniaki i makaron, tak- by w razie czego, chłopaki mogli się czymś posilić gdyby jednak ten kalafior im nie spasował ;) Nie zagęszczałam dodatkowo mąką(...)kolejnego dnia poprawili resztą ;) Mogę ją śmiało wpisać na listę pożądanych :) Porcja dla ok 6 osób: 1½ litra wody 2 łyżki domowej bulionetki 2 większe młode marchewki 1 kalafior Ok 6 większych młodych ziemniaków 2 garści makaronu muszelki Sól, pieprz do smaku Pęczek koperku 1 łyżka śmietany Sposób przygotowania: Garnek z wodą, pastą warzywną oraz marchewką stawiamy na ogniu
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: średni kalafior 6 średnich marchwi korzeń pietruszki 1/2 selera 3 cebule mały por 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody do podlania warzyw 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 200 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, łyżeczka czerwonej papryki w proszku, 2 łyżeczki majeranku 1. Warzywa myjemy,obieramy i kroimy - cebulę, pora w talarki, marchewkę, selera,pietruszkę ścieramy(...)tartce. Kalafior dzielimy na różyczki. 2. Na oleju przez chwilkę smażymy cebulę, pora. Dodajemy starte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy wodą. Dusimy 10 -15 minut co chwilę mieszając. 3. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy,mieszamy i próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. 4. Połowę warzyw wykładamy na talerz, a na warzywa, które zostały w garnku wykładamy łodygą
NA MOIM TALERZUSkładniki: średni kalafior 6 średnich marchwi korzeń pietruszki 1/2 selera 3 cebule mały por 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody do podlania warzyw 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 200 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, łyżeczka czerwonej papryki w proszku, 2 łyżeczki majeranku 1. Warzywa myjemy,obieramy i kroimy - cebulę, pora w talarki, marchewkę, selera,pietruszkę ścieramy(...)tartce. Kalafior dzielimy na różyczki. 2. Na oleju przez chwilkę smażymy cebulę, pora. Dodajemy starte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy wodą. Dusimy 10 -15 minut co chwilę mieszając. 3. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy,mieszamy i próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. 4. Połowę warzyw wykładamy na talerz, a na warzywa, które zostały w garnku wykładamy łodygą
Na moim talerzu