Jesienią uwielbiamy zupy kremy. Świetnie rozgrzewają i pysznie smakują. Dzisiaj przedstawiamy Wam bardzo gęsty krem z kalafiora i czosnku. Dzięki temu, że składniki zostały upieczone, krem zyskuje niezwykłego smaku. Dodane ziemniaki sprawiają, że całość jest bardzo delikatna i dosłownie rozpływa się w ustach. Czego potrzebujemy? 1 główka kalafiora, 3 ziemniaki, 1 główka czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 szklanki(...)wody, sól, pieprz, ostra papryka, opcjonalnie płatki drożdżowe , oliwa z oliwek, koperek do podania. Przygotowanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki. Główkę czosnku obieramy, odkrajamy górę. Wszystko to układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami - solą, pieprzem i ostrą papryką. Pieczemy około 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni
two broke sistersPysznie rozgrzewający krem z kalafiora, połączony z wyrazistym serem...podany ze świeżym pieczywem i sałatą, chrupiącą, zniewalającą <3 Składniki kalafior (ok 1 kg) 4 łyżki oliwy z oliwek 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 800 ml bulionu drobiowego 60 g startego parmezanu świeże pieczywo sałata (ulubiona) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafior dzielimy na różyczki, mieszamy z oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Zapiekamy 35 min w temperaturze 200°C. Posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek, podsmażamy na maśle przez kilka minut, aż aromaty się uwolnią. Następnie dodajemy kalafior i zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około kwadransa. Lekko studzimy
R'n'G KitchenSkładniki: kalafior 1/2 sztuki/fioletowy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg, cebula 1 sztuka, mozzarella 10 dag/starta, jajka 2 sztuki, mąka kukurydziana 1/2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba do miski dodać ugotowany kalafior fioletowy, ugotowane tłuczone ziemniaki, przyprawy, mozzarellę startą, jajka, natkę pietruszki, ręką(...)wszystko dobrze połączyć i rozdrobnić kalafior w trakcie wyrabiania, kalafior jest lepszy nie całkiem rozdrobniony wsypać bułkę tartą, obie mąki i dobrze wymieszać na mocno gorącym smalcu smażyć nie za grube kotlety na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są smaczne i można je podawać z sosami zimnymi lub na ciepło...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięobiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju/oliwy - 1 łyżeczka syropu(...)łyżka suszonego lubczyku - 1-2 łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić
CookYourselfSkładniki: makaron 10 gniazdek, sos 2 opakowania/carbonara, woda 400 ml, śmietana gęsta 6 łyżek, jajka 4 sztuki "XL", masło - ile potrzeba, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, kalafior 1 sztuka/fioletowy kalafior Di Sicilia violetto, kalafior fioletowy ma bardziej pikantny smak niż odmiany o białych różach, to także cenne warzywo w diecie odchudzającej tak jak i kapusta, ma niską(...)wartość energetyczną a przy tym dużo witamin, magnezu i potasu = makaron gniazdka średniej grubości ugotować na "al dente" w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą kalafior fioletowy ugotwać w osolonej wodzie do miękkości ale nie rozgotować, wylać na durszlak do zimnej wody ze śmietaną wsypać sos carbonara, mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając, gotować
W Mojej Kuchni Lubięobiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju/oliwy - 1 łyżeczka syropu(...)łyżka suszonego lubczyku - 1-2 łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić
CookYourselfZawsze gdy kupuję jakieś nowe kulinarne zjawisko, zastanawiam się jak najlepiej skomponować je z quinoą. Tym razem na swej drodze spotkałam fioletowy kalafior i tak oto powstało to proste połączenie, które może być daniem samo w sobie, lub elementem większego zestawu. Domownik zjadł z kotletami i obiad z głowy ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 mały fioletowy kalafior(...)dyni piżmowej natka pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta słodkiej mielonej wędzonej papryki szczypta ostrej mielonej wędzonej papryki sól Wykonanie: Kalafior dzielimy na pojedyncze różyczki i gotujemy na parze. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, solimy, obsypujemy papryką i pieczemy w 180 stopniach, aż zmięknie. Kalafior, dynię i siekaną natkę pietruszki mieszamy z quinoą, doprawiamy solą, polewamy oliwą, jeszcze
Quinoa Raz!ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :) Curry, które powstało okazało się chyba najsmaczniejszym warzywnym curry jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pełne smaku, sycące, wspaniałe! Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem po 500 g obranych ziemniaków i różyczek kalafiora łyżeczka oliwy, sól, pieprz pół łyżeczki kurkumy 1 cebula 1 ząbek czosnku po łyżeczce masła i oliwy (w wersji wegan można użyć tylko(...)mielonej kolendry i startego, świeżego imbiru pół łyżeczki płatków chili 3 łyżki przecieru pomidorowego po 200 ml mleczka kokosowego i wywaru warzywnego listek laurowy Ziemniaki kroimy w spora kostkę, kalafiora na niezbyt duże różyczki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i kurkumą. Mieszamy. Pieczemy ok 15 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. W tym samym czasie na maśle z oliwa
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki: 450 g różyczek kalafiora 450 g różyczek brokuła 100 g sera żółtego 200 ml śmietany kremówki 3 żółtka sól, pieprz, gałka muszkatołowa wykonanie: W osobnych naczyniach gotujemy al dente kalafiora i brokuła, w osolonej wodzie. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z żółtkami oraz kremówką, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Ugotowane różyczki kalafiora
Domowy Smak Jedzeniaktóra będzie pasować do tego dania i smakować domownikom. Ale czasami wystarczy zebrać w całość składniki, jakie mamy w lodówce i mamy gotową surówkę. Tak jak ja. Miałam kawałek kalafiora jedną kukurydzę i paprykę. Surówkę kalafiorową ożywiłam kolorami i powstała smaczna kolorowa surówka kalafiorowa Składniki: pół główki kalafiora kolba kukurydzy (można dać z puszki) kilka sztuk(...)pęczek koperku sól świeżo zmielony pieprz po ¼ strąka papryki czerwone i żółtej Wykonanie: Kolbę kukurydzy ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzoną kolbę obrałam z ziarenek. Kalafior po opłukaniu podzieliłam na różyczki i zmieliłam w blenderze na drobne ziarenka. Do miski, do kalafiora wsypałam drobno posiekany czosnek i większą część koperku. Dodałam oliwę, posoliłam i dobrze
Kuchnia u KrysiPodaję obiad dzieciom, które nie lubią jaj i kalafiora. W tej wersji zjedzą, testowałam ją właśnie. Zanim im ciekawość przeszła, obiad był zjedzony. Składniki kalafior ćwikła i czosnek PROECO forma SOWA + 2 jaja sól pieprz do smaku sałata lodowa lub maślana pomidorki czereśniowe czarny sezam bazylia ogórek możecie zrobić kotlety mielone Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Ugotuj(...)osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj oleju kokosowego, czosnku i ćwikły , tak aby kalafior zabarwił się na różowo. Dodatkowo zyska ciekawy smak. Usmaż jaja. Skomponuj danie i patrz jak się dzieciakom podwoi apetyt! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniChociaż lubimy kalafiora to z tego obiadu Żarłoczek nie był za bardzo zadowolony. Gdyby na talerzu wylądował jeszcze słuszny kawałek mięsa wszystko byłoby w porządku, ale same warzywa?! Nie martwcie się jednak, przeżył i ma się doskonale. Stwierdził nawet, że taki smażony kalafior jest bardzo smaczny i mogę robić go częściej. Łaskawca! Nie trzeba bawić się w krojenie dużych plastrów(...)całego kalafiora co często wcale nie jest łatwe bo różyczki z bocznych części odpadają. Można po prostu oddzielić poszczególne różyczki od twardszego głąba, poprzekrawać je na połówki i usmażyć w takiej formie. Danie będzie równie pyszne! A z kawałków kalafiora, które zostaną można ugotować pyszną zupę kalafiorową . Ja ją uwielbiam więc może i Wam zasmakuje? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazapiekanka z boczkiem i kalafiorem Zapieczone warzywa, pod kołderką z sera, połączone z przesmażonym boczkiem. To propozycja posiłku, który świetnie się sprawdzi w te deszczowe dni. składniki dla czterech osób 200 g podwędzanego boczku 1 papryka żółta 1 kalafior 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g miękkiego żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)łyżki oliwy sól, pieprz sposób wykonania Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kalafiora gotujemy na parze ( na pół miękko). Boczek kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażany go na patelni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem Ugotowane ziemniaki obieramy z łupin, dzielimy na ćwiartki i wkładamy do żaroodpornego naczynia, dokładany cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekamy czosnek
Miód i pieprzSkładniki: kalafior 1 duży, cukinia 1 połowa, papryka żółta 1 połowa, papryka czerwona 1 połowa, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 2 sztuka "M", natka pietruszki 1 pęczek, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS JOGURTOWY: sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, rzodkiewki 1 pęczek(...)ogórek zielony 1 średni, cukier 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, jogurt naturalny 400 ml kalafior większy ugotować w nieosolonej wodzie na "al dente", nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak, bez dużego głąba włożyć kalafior do miski i gorący tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, wystudzić rzodkiewki, ogórek zielony bez skórki zetrzeć na tarce duże oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier
W Mojej Kuchni Lubięserowy, który na ogół kojarzy się z czymś niezdrowym, czego należy unikać. Jednak naszym warzywnym sosie serowym nie ma ani grama sera, są za to pyszne letnie warzywa - kalafior, marchewka, rzepa. Kalafior znany jest ze swojego lekko serowego smaku, dlatego tak często używany jest przez wegan do różnego rodzaju przepisów. Marchewka nadaje naszemu dipowi pięknego koloru, a jednocześnie dodaje słodyczy(...)Rzepa wyostrza smak sosu. Wszystkie razem, odpowiednio doprawione, mogą być zdrową alternatywą dla sosu serowego. Czego potrzebujemy? (na około 8 porcji sosu) - 1,5 szklanki różyczek kalafiora (poza sezonem można użyć mrożonych) - 1 szklanka pokrojonych w talarki marchewek - 1/2 szklanki pokrojonej rzepy - 1/3 szklanki namoczonych nerkowców - woda - 1 szklanka mleka (najlepiej migdałowego) - 1/4 szklanki płatków drożdżowych - 1 łyżka czosnku granulowanego
two broke sisters