Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad. Składniki: • 1 duża kaczka – u mnie 3 kg • pieprz, majeranek • 8 jabłek(...)litra wody z przyprawami, pogotować 5 minut i dosypać sól. Gotować, aż się rozpuści. • Wymieszać wywar z pozostałymi 3,5 litrami zimnej wody mineralnej niegazowanej. • Kaczkę namoczyć w solance i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. Pieczenie kaczki • Kaczkę osuszyć z solanki i natrzeć w środku
To co kochamMięso z kaczki nie należy do nisko kalorycznych, ale za to jaki wspaniały ma smak! Bardzo popularnym sposobem jest pieczenie kaczki z owocami: jabłkami, pomarańczami czy też z żurawiną. Ja tym razem proponuje przepis na kaczkę po staropolsku pieczoną z ziemniakami i cebulą. Składniki: - wypatroszona kaczka ( u mnie waga wynosiła 1,5 kg ) -ziemniaki, ilość wg.uznania -kilka cebul -majeranek -rozmaryn(...)łyżka masła -sól, pieprz Kaczkę dokładnie myjemy, usuwamy dokładnie ewentualne pozostałości piór. Końcówki skrzydeł odcinamy.Wycinamy kuper i szyję, pozostawiając nienaruszoną skórę. Wnętrze kaczki nacieramy dokładnie solą i majerankiem, a zewnątrz tylko solą. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, a przynajmniej na godzinę przed pieczeniem. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z rozmarynem, pieprzem, solą i wraz
Kulinarne przemysleniaminiony weekend zaszaleliśmy: na stół wjechała pieczona kaczka wypchana aromatycznymi jabłkami. Przyzwyczajeni do kurczaka lub indyka nie bardzo wiedzieliśmy czego spodziewać się po upieczeniu kaczki - czy będzie nam smakowało kacze mięso, czy w ogóle pomysł napychania jej jabłkami jest dobry, czy ptak za bardzo się nie wysuszy w piekarniku. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Po prostu orgazm(...)podniebieniu :) A najlepszy z tego wszystkiego był sos. Po wyjęciu kaczki z blachy i przełożeniu jej na półmisek zlaliśmy tłuszcz i sok z blachy do małego rondelka. I na małym ogniu odparowaliśmy nadmiar płynu - powstał gęsty sos, którego nawet nie trzeba było doprawiać. Po prostu niebo w gębie! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. świeża kaczka, wypatroszona (około
W kuchni KatiePierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi(...)kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy 3 drobne cebulki dymki (białe i zielone części) 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula
Poezja smakuKanapki są nudne? Nic podobnego! Przygotuj pyszne przekąski z mięsem kaczki. Do przygotowania kanapek z kaczką potrzebujemy: Piersi z kaczki Rozmaryn Majeranek Tymianek Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Rukola Bagietka Sos balsamiczny Sól Pieprz Przygotowujemy kaczkę. Zioła drobno siekamy, lub używamy suszonych, Dodajemy dwie, trzy łyżki oliwy i sprasowany ząbek czosnku. Piersi z kaczki dokładnie nacieramy i odstawiamy na pewien(...)czas do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą. Po 40-45 minutach rozcinamy na górze rękaw lub odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia
MarcinChefprzygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić(...)pierś kacza suszona to wspaniała przekąska, która wybornie smakuje, ma intensywny smak i soczystą teksturę.Według mnie dojrzewająca kaczka jest smaczniejsza od suszonej wieprzowiny! Suszona pierś z kaczki. Dried duck Brest. Homemade Duck Prosciutto robi się w zasadzie sama tylko potrzebuje czasu na marynowanie i suszenie. Składniki: 1 świeża pierś z kaczki wraz ze skórą (nie może być mrożona!) ½ szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaczka, 10 goździków, 1 torebka kardamonu, 12 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, 2 jabłka, 3 goździki, 200 ml miodu pitnego czwórniaka, 2 łyżki masła Przyprawy zemleć, wymieszać z solą. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny. Jabłka pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć(...)gniazda nasienne. Jabłka i 3 goździki włożyć do środka kaczki. Ułożyć kaczkę na blasze i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie do 120 stopni. Po dwóch godzinach odlać wytopiony tłuszcz. Polać kaczkę miodem i dalej piec. Po 20 minutach kaczkę polać wodą (około 150 ml) i piec dalej do miękkości, co jakiś czas polewając kaczkę wytworzonym sosem. Gdy kaczka będzie
królestwo garówDzisiaj coś odrobinę bardziej wykwintnego. Pyszny, soczysty filet z kaczki podany z rewelacyjnym sosem wiśniowym i pysznym kremowym puree selerowym. Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru(...)mleka 3,2%, świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowania dania rozpocząłem od mięsa. Piersi kaczki ponacinałem od strony skóry ostrym nożem tworząc kratkę. Uważałem przy tym, aby nacinając skórę nie przeciąć mięsa, dzięki czemu tłuszcz znajdujący się pod skórą mógł łatwo się wytopić, natomiast mięso pozostało soczyste
Wyprawy kulinarnePieczona kaczka z nadzieniem z modrej kapusty, którą wcześniej poddusiłam w czerwonym winie. Mięso jest miękkie, soczyste, z przypieczoną skórką, a co za tym idzie baardzo smaczne :) Kapusta nie tylko wypełnia kaczuchę, ale jest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki. W ten sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe(...)łyżki majeranku 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku NADZIENIE: 1 mała kapusta czerwona 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny sól pieprz czarny Kaczkę oczyścić z piór i pałek. Zagotować wodę w dużym garnku, tak aby weszła cała kaczka i woda ją całkowicie zakryła. Zdjąć z ognia i włożyć kaczkę do wrzątku na 3minuty. Wyjąć
https:KKuchniaMniammięsa, aby było soczyste i rozpływające się w ustach. Zrobiłam dwie wersje-jedną z kaczką, drugą wegetariańską z samymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć(...)łyżka sosu sojowego ciemnego 5-6 łyżek sosu ostrygowego świeża kolendra lub natka pietruszki ocet ryżowy sól Warzywa rozmrażamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Piersi kaczki myjemy, osuszamy, pozbywamy się wewntualnych chrząstek, błonek itp. Obcinamy skórę wystającą poza mięso (ale jej nie wyrzucamy), a tę na piersi nacinamy ukośnie w 2-3 miejscach uważając
Zawsze głodna!Dziś zapraszam na pyszną smażoną kaczkę podaną z pieczonymi buraczkami, świeżą rukolą i tymiankiem :) Zainspirował mnie przepis ze strony " O kuchni z uczuciem ". Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kaczki 4 średniej wielkości buraki pieprz świeżo mielony i sól morska 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Składniki na sos: 75 ml soku(...)świeżego soku pomarańczowego 1 łyżka płynnego miodu 2-3 łyżki tłuszczyku ze smażenia kaczki Dodatkowo: świeża rukola świeży tymianek sos balsamico CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Kaczkę wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzała się do temperatury pokojowej. 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i zawijamy folią aluminiową (błyszczącą
My Culinary Artapetytem, natomiast P. miał do niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam. Składniki: – 1 kaczka (ok. 1,7 kg)* – 4 marchewki – 1 średnia pietruszka – 1 średni seler – 1 por – 1 cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem(...)plasterków świeżego imbiru – szczypta suszonej trawy cytrynowej + – makaron soba lub makaron ryżowy – szczypiorek – sezam – 2-3 liście kapusty pekińskiej Wykonanie rosołu z kaczki : Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i na średnim ogniu zagotować. Zmniejszyć ogień, dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez
dom-agi.plPrzemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu, 80g masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy z jarmużu: 150 g jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta(...)gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi glas, 50 ml porto, szalotka, tymianek, czosnek Sposób wykonania: 1.Pierś z kaczki doprawić solą i pieprzem. Kaczkę smażyć od zimnej suchej patelni, powoli wytapiać tłuszcz i ciągle go zbierać. Piekarnik nastawić na 160°C. Kiedy skóra będzie złota a tłuszcz wystarczająco wytopiony
Plate of Joyzostać około połowy jabłek. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Kaczkę posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Po 1,5 godziny zlać wytworzony tłuszcz. Do pozostałych jabłek wlać dwie łyżki tłuszczu, wymieszać. Ułożyć jabłka wokół kaczki. Piec kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć jabłka, można przygotować(...)nich pierogi lub po prostu podać je z kaczką (przygotowałam ciasto na pierogi z żółtkami , do jednego pieroga wkładałam cząstkę jabłka), podnieść temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piec 30 minut. Podałam kaczkę z pierogami z jabłkami i z galaretką z jabłek z trawą żubrową (500 ml soku z jabłek, garść trawy żubrowe, 3 g agaru – zagotować
królestwo garów