kaczki - 2523 przepisów (strona:20/169)

Jak długo piec udka ? 49

mięsa. W tym rozdziale przedstawimy podstawowe wskazówki dotyczące czasu i temperatury pieczenia udka, aby uzyskać idealne rezultaty. Wybór Mięsa: Na początek wybierz jakość mięsa. Możesz wybrać udka z kurczaka, kaczki, indyka czy innego ptaka, w zależności od swoich preferencji smakowych. Przyprawy i Marynata: Przygotuj odpowiednie przyprawy lub marynatę, aby nadając mięsu wyjątkowy smak. Marynatę możesz przygotować z oliwy, ziół, przypraw(...)dodatkowe porady i wskazówki. Oczywiście, każdy z tych rozdziałów może zostać rozbudowany o dodatkowe informacje i praktyczne przykłady, aby zapewnić kompleksowy przewodnik dla początkujących kucharzy. Jak Długo Piec Udka Kaczki Pieczenie udka kaczki to wyjątkowa przyjemność, ponieważ mięso to jest bardziej tłuste i aromatyczne niż inne rodzaje drobiu. Oto dokładny przewodnik, jak długo piec udka kaczki, aby cieszyć się

Podstawy Gotowania
Co zrobić na wielkanocny obiad? Pomysły na niedzielę i poniedziałek 65

moich sprawdzonych przepisów. Co zrobić na wielkanocny obiad? Poniżej znajdziesz przepisy na: żurek tradycyjny, gotowany schab, stripsy z kurczaka (z myślą o młodszych), krem z białych warzyw, pieczoną kaczkę, polędwiczki wieprzowe z chrzanową nutą. To nie wszystko! Polecam też pozostałe przepisy, które świetnie pasują jako obiad na Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny: polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie z boczkiem , indyk(...)Krem z białych warzyw podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub odrobiną ulubionej oliwy. Takie pierwsze danie na obiad w Poniedziałek Wielkanocny będzie nie tylko smaczne, ale też niebanalne. Pieczona kaczka Na elegancki obiad wielkanocny możesz podać kaczkę pieczoną w jabłkach. Pyszne mięso o lekko owocowym smaku przygotowane razem z ziemniakami doskonale nadaje się na świąteczne spotkanie z rodziną.  kaczka

Rozdomowiona
Pasztet z kaczki 89

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu kupiliśmy ten gatunek drobiu, przy okazji jego przygotowywania otrzymaliśmy sporą ilość pysznego rosołu. Z kaczki ważącej około 2 kilogramów otrzymaliśmy dwie keksówki pysznego i wyraźnego w smaku pasztetu, dla nas to zdecydowanie za dużo(...)więc część podarowaliśmy, a część zamroziliśmy. Składniki na pasztet z kaczki 1 kaczka 250 g wątróbki kaczej lub indyczej 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 4 ziarenka pieprzu 4 bułki kajzerki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru w proszku sól, pieprz do smaku Dodatkowo

niecodziennikpary
Poniedziałek: Sałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty 106

Słodki i soczysty granat w połączeniu z orzeźwiającą miętą stanowią doskonałe tło dla treściwych pieczonych filetów z kaczki. Niecodzienne a proste danie. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak upiec filety z kaczki Kaczka to chyba najwdzięczniejszy kulinarnie drób. Mięso jest zwarte, soczyste o wiele bardziej aromatyczne niż kurczak i łatwe w obróbce. Trzeba tylko wiedzieć(...)przeciągnąć” i wtedy będą twarde jak podeszwa traperów, albo nie dopiec, co jest równie ciężkim grzechem, jak wysuszenie mięsa. Polecamy Wam prosty przepis na zrobienie idealnych filetów z kaczki, które są miękkie i soczyste. Przygotowywanie filetów przypomina nieco smażenie steka, bo mięso można zrobić mało, średnio lub dobrze wypieczone. Z pewnością znacie patent na sprawdzanie stopnia wysmażenia mięsa

Niedzielny kucharz
PIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE 176

PIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI MŁODYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE  Zapraszam do zrobienia dania, które w pełni inspirowane jest naturą. Słodkie mięso z kaczki idealnie pasuje do kwaśnych, dzikich owoców jak leśna żurawina. Zapach sosny przenosi nas prosto do lasu. Do ideału brakuje tylko jednego, sosu. Dlatego uzupełnieniem będzie(...)bardzo gęsty, intensywny sos demi-glace, który przenosi to danie na zupełnie inny wymiar smaku. Składniki Kaczka piersi z kaczki 2 szt. sól w płatkach  czarny pieprz 1 szczypta Purée ziemniaczane ziemniaki 300 g śmietana 30% 100 ml masło 50 g sól 2 szczypty Sos żurawinowy żurawina leśna 200 g masło 50 g cukier 1 łyżeczka woda

chefintheforest
Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin 126

Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin P oniższy przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez toruńską Fabrykę Cukierniczą “Kopernik”, producenta jedynych i niepowtarzalnych pierniczków. Choć pierniki nie do końca kojarzą się z mięsem to od chwili, kiedy usłyszałam o konkursie wiedziałam, że moje kulinarne eksperymenty pójdą zdecydowanie w wytrawnym kierunku. Inspiracją była oczywiście kuchnia azjatycka, a ponieważ(...)niezwykle smaczne połączenie. Sos,  jak to przystało na Azję, łączy w sobie akcenty słodkie, słone, kwaśne i pikantne. Jest bogaty i intensywny w smaku i dlatego idealny do kaczki, która jest go w stanie unieść, a jednocześnie dopełnić. Jeśli nie jesteście wielbicielami kaczki to spróbujcie tego sosu z polędwiczką wieprzową lub wołowiną. Aha, przepis ten został w konkursie wyróżniony

olalacooking
Poniedziałek: Kaczka l’Orange, czyli filety w sosie pomarańczowym 112

Jeśli unikacie dań z kaczką, ponieważ uważacie, że są to trudne potrawy, to musicie spróbować tego przepisu. Kaczka sosie pomarańczowym to najprostsza rzecz na świecie. Czas przygotowania : 10 minut Czas smażenia : 20 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Jedenaście jest głównych składników kuchni francuskiej: cebula, czosnek, trufle, zioła prowansalskiej, pomidory, grzyby, sery, wołowina, mąka, jajka, masło i śmietana. Godziłoby(...)się dodać jeszcze jeden: kaczkę, Filety l’Orange to klasyczne danie kuchni francuskiej, niezwykle łatwe do zrobienia, a przy tym wykwitne i smaczne. Kluczowe są tu dwa elementy: zawiesisty sos pomarańczowy, słodki i aromatyczny oraz dobrze wysmażona kaczka. Z tym przepisem wyjdzie Wam i jedno i drugie. Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com Składniki: 2 filety z kaczki Pieprz

Niedzielny kucharz
Pieczona kaczka 139

Pieczona kaczka to danie wyjątkowe - jeżeli jest dobrze przygotowana i świeża . Kaczka ważąca 1,5kg po upieczeniu wystarcza na dwa spore dania. Mięso musi być świeże by po upieczeniu nie było twarde. Aby zachwycała swoim smakiem trzeba jej poświęcić czas. Żeby kaczka nie była sucha po upieczeniu należy ją położyć piersiami w dół aby wszystkie soki spłynęły do piersi, odwracamy(...)dopiero tuż przed podaniem. Składniki: • kaczka świeża 1,5-2kg • sól • majeranek lub tymianek • czosnek 1główka • papryka słodka • masło 50g Wartości odżywcze : Kalorie : 337kcal Tłuszcz : 28g Białko : 19g Węglowodany: 0,2g Przygotowanie : 1. Umyj , oczyść i osusz dokładnie kaczkę. Czosnek bez obierania przekrój na pół 2. Kaczkę natrzyj solą , papryką i posyp majerankiem (także w środku). Ułóż kaczkę (piersiami

Keto Przepisy
Pierogi z komosą ryżową w rosole 145

Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków(...)Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 15 dkg mąki

mecooks
Piersi kaczki z gruszkami 127

Danie z kuchni polskiej. Sprawdzone połączenie mięsa kaczki z gruszką.  Składniki 800 g piersi kaczki 500 g gruszek 2 cebule pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka natki pietruszki kawałek cynamonu goździk liść laurowy 4 łyżki masła cukier 1 łyżka sól pieprz(...)Przygotowanie Piersi kaczki natarłem pastą z łyżki soku cytrynowego, dwóch łyżek masła, soli i odrobiny tymianku. Gruszki obrałem, przekroiłem, wypestkowałem, skropiłem sokiem z cytryny. Na aluminiowej folii rozłożyłem skórki gruszek, a na nich piersi kaczki. Folię zawinąłem. Zapiekałem 50 minut w temp. 140 stopni C. Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem

R'n'G Kitchen
Wontony z pieczoną kaczką i warzywami 200

inaczej niż ta z osiedla na osiedle! Trwało to sporo, ale jesteśmy już na miejscu i mamy dla Was sporo dobrego! Zaczynamy od pysznych i chrupiących wontonów z pieczoną kaczką i warzywami! Jeśli nie jesteście fanami smażonego zróbcie normalne ciasto na pierożki - ugotujcie na parze lub w wodzie - będzie super! Choć polecamy Wam też upieczenie z tego przepisu samej kaczki(...)jest absolutnie przepyszna! Mocno się powstrzymywaliśmy od wyjadania mięsa kiedy szykowaliśmy farsz! Palce lizać! Składniki: ok. 1,6 kg kaczka, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk płatków chili, 1 łyżeczka tajskiej pasty chili dodatkowo: opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu, 3 marchewki, szczypiorek z dymką

Plate of Joy
Pierś z kaczki w sosie żurawinowym 213

czerwonego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu Rozmaryn (3 świeże gałązki lub garść suszonego) Sól, pieprz KROK 1: Skórę nakroić w poprzek, uważając aby nie naciąć włókien mięsa. Pierś z kaczki posolić, popieprzyć oraz obficie posypać rozmarynem. Odstawić na ok. 15 minut. KROK 2: Na rozgrzaną patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu. Smażyć dopóki nie wytopimy całości(...)tłuszczu ze skóry. Odwrócić kaczkę skórą do góry i podsmażyć mięso ok 1 minutę. KROK 3: Podsmażone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do naczynia wyłożonego folią. Polać delikatnie odrobiną tłuszczu mięso, zakryć naczynie i piec w temperaturze 180 stopni ok 15 minut. Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika. Odstawić jeszcze pod przykryciem ok 5 minut. KROK 4: SOS ŻURAWINOWY

smacznieinatemat
Kaczka w pomarańczach 141

cały korpus został przeznaczony na rosół. Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych  buraczkach (przepis)  . A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą 2 łyżki masła klarowanego 2 pomarańcze 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka masła sól,pieprz rozmaryn(...)Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę. Oprószyć solą,pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego  i ułożyć piersi kacze skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, a następnie obrócić pierś i smażyć 2 minuty. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego  posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

O kuchni z uczuciem
Pierogi z kaczką 160

stwierdziliśmy, że na drugie danie idealnie będą pasować pierożki i tak naszą gotowaną kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi Składniki na ciasto: - 350 g mąki - 1 jajko - szczypta soli - 140 ml ciepłej wody - 20 g oleju Składniki na nadzienie: - połówka małej kapusty włoskiej - mięso kaczki z rosołu (ok. 300 g) - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz(...)wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu. Kapustę, mięso z kaczki oraz cebulę wrzucamy do blendera i chwilkę miksujemy. Należy uważać żeby z farszu nie zrobić papki. Z farszu robimy kuleczki

Kuchenne Wariacje
Pieczona pierś z kaczki w 30 minut! :) 197

Czas na pyszny obiad ze szlachetną piersią z kaczki! Bardzo prosty, szybki a zarazem przepyszny pomysł na podanie kaczki! Polecam :)  Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem -> 1 pierś z kaczki -> 1 jabłko -> Garść orzechów -> 1 łyżka miodu -> ¾ łyżki octu jabłkowego   Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet(...)pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Posiekane orzechy wsypujemy do powstałego gniazda i zalewamy mieszanką miodu i octu. Wkładamy do piekarnika około na 7-8 minut. Po upływie czasu filet z kaczki obwijamy folią aluminiową i odstawiamy na około 5-8 minut dzięki czemu mięso zatrzyma soki. Kroimy i delektujemy się przepysznym smakiem

Jedz zdrowo żyj zdrowo!