jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:39/100)

Zupa gulaszowa: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 167

Misja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 790

Pieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez

Kuchnia z widokiem na ogród
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 210

prawie nic, dlatego wydaje mi się bardzo tajemnicza. Od pewnego czasu myślałam o przedstawieniu na blogu przepisu reprezentującego tę kuchnię, więc gdy przeglądając jedną z moich ulubionych książek, Łatwą kuchnię śródziemnomorską Claudii Roden, natrafiłam na korzenną zupę z soczewicy, po prostu musiałam ją dla Was (i dla siebie) przygotować. Zupa z soczewicy to potrawa popularna w Egipcie. Claudia Roden(...)zupy, chyba że lubicie gładką konsystencję. Mi podobało się, że zupa jest gęsta i grudkowata, a kawałki soczewicy były wyczuwalne. Dużym atutem czerwonej soczewicy jest fakt, że nie trzeba jej wcześniej namaczać, a i gotuje się stosunkowo szybko w stosunku do innych warzyw strączkowych. Zatem z jej udziałem możecie szybko przygotować pokrzepiający posiłek - w sam raz, gdy chcecie się rozgrzać

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffinki z białą czekoladą, kremem mlecznym i gorzkimi guziczkami 169

spędzony z z dzieckiem w kuchni to bezcenne chwile, które dodają skrzydeł. Od rana moja Nikola nagadywała by zrobić jakieś pyszne babeczki z kremem. Przyznam szczerze, że rzadko je przygotowuję, bo zawsze jest ich za mało, to też wszystkie inne ciasta mają przewagę na nimi, głównie ze względu na ilość. Uległam jednak po jej wielogodzinnych namowach i oto są pyszne

vaniliowoczekoladowa
Sałatka ananasowa „salsa” 174

powstaje sałatka ananasowa salsa. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Jeśli mamy w planach niejedną domową imprezę z bliskimi, warto zapamiętać ten przepis. Gwarantuje ona przyjemną podróż nad Morze Śródziemne, które przez pół roku jest skąpane słońce. Stąd też i ten dodatek „salsa” w tytule. Salsa była znana od dawna w kuchni polskiej. Definicję salsy w swoim

Kuchennyviral.pl
Kałamarnica duszona w czerwonym winie z pomidorami 239

Danie pyszne i pożywne mam dziś do pokazania. Jest to kałamarnica podana według pomysłu Portugalczyków. Kałamarnica jest jędrna i soczysta a aromat wina i pomidorów podkreśla

Moje Małe Czarowanie
Ciasto z cukinią 152

smak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych,  a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo

Bon appetit mon amie
Urodzinowe ciasto z serem i jabłkami 183

Nie wiem dlaczego, ale im smaczniejsze ciasto tym gorzej mi na zdjęciach wychodzi ;-). W każdym bądź razie, zrobiłyśmy je z Miśką specjalnie dla mojej mamy z

greenscarf
Sałatka nicejska 326

Sałatka nicejska (Salade niçoise) to jedno z najbardziej znanych na świecie dań tego rodzaju. Dlatego wielu z Was zapewne już o niej przynajmniej słyszało. Jej znakami

Kulinarna Pokusa
Pałki po cygańsku 453

kiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść. Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej a inne mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego

Smaczna Pyza
Deska do krojenia - jak zapewnić jej czystość. 112

 Trzeba pamiętać, aby czosnek, cebulę , szczypiorek, pory kroić tylko na jednej stronie deski.   Plastikowa deska do krojenia szybciej tępi noże, warto więc używać

Przepisy i porady kulinarne
Doskonała niedoskonałość. Papierówki i kompot. 192

Widzę je codziennie.  Patrzę na nie przez okno w kuchni. Są dwie. Niebyt wysokie, raczej krępe. Coraz bardziej przygarbione.  Razem od lat... Sama nie wiem ilu... Stały tak, gdy byłam małą dziewczynką.  Chciałabym patrzeć na nie, gdy będę już staruszką. Splecione korony rzucają na łąkę rozłożysty cień. By skryć się na jego dywanie, trzeba pochylić głowę(...)wiedzą, że patrząc na nie za każdym razem oglądam film? Kadry są różne, nie zawsze te same, ale za każdym razem widać na nich małą dziewczynkę z warkoczami i jej ukochaną Prababcię.  Dziewczynka chodzi za Babcią krok w krok. Patrzy, słucha, wypytuje i kocha najmocniej jak można.  Babcia odpowiada. Zawsze cierpliwie, zawsze mądrze.  Idą pod jabłonie. Dziewczynka

KUCHARNIA
Zupa gulaszowa węgierska 344

ósmej (wg TripAdvisora) najlepszej restauracji w Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością mięsca – lekka (my smalec zastąpiliśmy oliwą i jest jej niewiele), z chudej wołowiny, pełna warzyw, papryki. Można się od niej uzależnić :) Składniki: ok. 0,5-0,7 mięsa wołowego (ja używam karku i pręgi) 1,5 – 2 l bulionu(...)ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Zupa gulaszowa węgierska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 225

Zima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki

Szefowa kuchni
Święta Wielkanocne 236

będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam

NA MOIM TALERZU