Wspominałam Wam już, że zostałam obdarowana cukinią...? No właśnie ;) Jeśli również macie jej pod dostatkiem, to przygotujcie taką oto sałatkę. Wystarczy dodać marchew, papryki oraz cebulę
Kuchnia w czekoladziesłodzić przestała moja Siostra, gdy postanowiła się uszczuplić. W jej ślady poszła też Mama, bo wręcz nie wypadało, żeby używała cukru do herbaty jako jedyna w domu. Gdy więc przyjechałam do nich na wakacje, często stawiano przede mną gorzką herbatę, z przyzwyczajenia. A ja po jednym malutkim łyczku pędziłam do kuchni po cukier. No bo jak to tak - bez cukru(...)było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się za lody, i to była bardzo dobra decyzja. Przepis z Moich wypieków nieco zmieniłam - dałam więcej alkoholu. Robi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogerką Kasią(W Krainie Smaku), kiedy to uraczyła mnie kisielem o smaku czarnego Frugo.Właśnie z owej tapioki ten kisiel był.Dziś zapoznałam się z nią jeszcze dokładniej. Odkryłam jej zachowania podczas obróbki,sprawdziłam jak się z nią obchodzić i czymże właściwie ona jest, ta tajemnicza tapioka.No tak, tapioka to, tapioka tamto. Jednakże, z teoretycznego punktu widzenia to nicinnego(...)niej pudding. Lecz nie byle jaki!Niesamowicie lekki, kokosowy - na kokosowym mleczku, podany z musem z banana. Od tej chwili to mój ulubiony deser, a tapioka zagości w mojej kuchni na stałe. KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. (inspiracja: W Krainie Smaku pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 100 ml przegotowanej wody
W kuchni Karmel-itkiWitajcie! Od jakiegoś czasu postanowiłam zdecydowanie ograniczyć używanie w mojej kuchni mąki pszennej. Nie za bardzo wiedziałam czym ją zastąpić, gdyż mojej poprzednie eksperymenty z różnymi typami mąk kończyły się raczej kiepsko. Jednak robiąc zakupy w Lidlu wpadła mi ręce mąka żytnia pełnoziarnista - postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu
Health-Fit-Lifezupę, typową dla portugalskiej kuchni, jadłam w lipcu w Fatimie i muszę przyznać, że skutecznie rozgrzewała wieczorami, gdy temperatura spadała o kilkanaście stopni w porównaniu z tą w ciągu dnia. Portugalczycy jadają ją prawie przez cały rok. Do jej przygotowania wykorzystują specjalny rodzaj kapusty - couve gallega . Rośnie ona w niemal każdym przydomowym ogródku tamtego regionu. Wysokością przypomina trochę jarmuż, choć
Weekendy w domu i ogrodzieadżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się z kuchni kaukazkiej. Popularna w Gruzji, Turcji i Rosji. Tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o przepis i produkujemy ją w niemalże hurtowych ilosciach ;) Pasta ta jest idealna na jesień. Rozgrzewa, dostarcza witamin (polecam wykorzystać do jej przygotowania przecier z pomidorów z własnego ogrodu) i poprawia nastrój swoim pięknym kolorem. Świetnie
Zawsze głodna!BLOG w eterze jest i wszyscy się nominująwzajemnie, odpowiadają na pytania, zadają ponownie i tak w kółko.Już raz miałam okazję brać udział w tejże zabawie, aczkolwiek nie bardzo rozumiem jej sens. No, ale jak się bawić, to się bawić.W każdym razie, również mnie zaproszono, a dokładniej zrobiła to blogerka z PYSZNE KAPRYSY.Jest mi bardzo miło i dziękuję za wyróżnienie(...)przyjdzie ochota. Co znajduje się w lodówce. Ale przede wszystkim od tego, ile mam czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak
W kuchni Karmel-itkiumówić się z przyjaciółmi, a na stronie Festiwalu: www.restaurantweek.pl wybrać miasto oraz restaurację z interesującym Was menu, a następnie dokonać rezerwacji na konkretny dzień i godzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę pełną pysnzych emocji, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko(...)wiosną. Dominują tutaj świeże zioła i młode warzywa zamknięte w szklanej kuli. Z zapowiedzi składników (pomidor/kiełki/jajo przepiórcze/szpinak baby/marchew/pietruszka/mikrozioła/szczypiorek/bazylia) przystawka wydaje się dość niepozorna, jednak jej główny celem jest rozbudzanie naszych zmysłów i przygotowanie na więcej. Delikatne pomidorowe consomme wraz z dodatkami tworzy spójną całość, przyjemnie pobudzając apetyt. Danie główne Minimalistyczna przystawka spowodowała, że nabrałem ochoty
Food SquareSałatka grecka to niesamowicie pyszne wspomnienie ubiegłych wakacji na greckiej wyspie Kos. W naszym hotelu podawano ją do każdego posiłku, a jedzenie jej przez tydzień w
Życie ze smakiemNie mam pojęcia o co chodzi z tortami, ale wszyscy je uwielbiają. Gdy Miśka słyszy, że w planach mam tort to oczy jej się błyszczą i
greenscarfJakiś czas temu zmuszona byłam przejść na kilka dni na lekkostrawną i półpłynną dietę. Wtedy to aby nie być na samych kleikach ryżowych, wymyśliłam sobie taką
Kuchnia z widokiem na ogródKiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty
Karo in the KitchenJadłam już kilka razy, ale nigdy w domu. Jakoś tak wyszło. Dzisiaj trochę odmiany i chili con carne jest na moim własnym stole :D Na zimowe
Szczęśliwa kuchniaDawno szukałam przepisu na bułki, które mi na pewno wyjdą. Miałam do czynienia z różnymi przepisami i każdy miał w sobie coś, co mi totalnie nie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcieście francuskim to ciekawa alternatywa dla zwykłych gotowanych parówek. Parówki w cieście francuskim smakują doskonałe na ciepło, albo na zimno. To idealna przekąska do przygotowania na szybko. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie cienkich parówek, gotowego ciasta francuskiego i ulubionego ketchupu i majonezu. W formie mniejszych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach, również w Karnawale. Parówki w cieście francuskim(...)ciasto ładnie się zarumieni. Podajemy z keczupem, majonezem lub sosem czosnkowym, albo innym ulubionym. Smacznego 🙂 The post Parówki w cieście francuskim appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię