aromaty. Wymykaja sie z kuchni i powolutku napelniaja swa wonia kazdy zakatek naszego M. Dzialaja bardzo kojaco na nas wszystkich, ale tez sprawiaja, ze moja Mala Ksiezniczka jest troche rozczarowana. Za kazdym razem gdy poczuje w powietrzu cynamon, kardamon czy gozdziki przybiega z pytaniem czy to juz sa Swieta? I za kazdym razem gdy mowie Jej, ze jeszcze
Przysmaki KarolkiUwielbiam ryby! Smażone, duszone, wędzone, grillowane a nawet zapuszkowane:)Poniższa propozycja stanowi smaczne i aromatyczne danie zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno,
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzepis na te ciasteczka znalazłam w internecie. Byłam ciekawa ich smaku, więc upiekłam. Ciasteczka te są bardzo znane w Szwecji. W trakcie pieczenia ciasteczka się zlepiają
Ewa w kuchniSkładniki: 60 dag mielone z łopatki, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżeczki kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka kurkuma, 1,5 łyżki śmietana
W Mojej Kuchni LubięMałe smakołyki, co podjadać da się tu i ówdzie. Niewielkie przyjemności, niekoniecznie słodkie. Kuszące swą prostotą,a powalające smakiem. Znasz to? Na pewno. Chodzą za Tobą
W kuchni Karmel-itkimnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty w smaku i nie mniej ciekawy jeśli chodzi o jego wnętrze. W lodówce zalegała mi jeszcze ricotta, którą kupiłam przy okazji tygodnia włoskiego w jednym z popularnych marketów. Co prawda miałam inny pomysł na jej wykorzystanie
vaniliowoczekoladowakuchni… w kuchni robi się pigwówka. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z owocami pigwy. I nieoczekiwanie dwa tygodnie temu zostałam obdarowana złocistymi jabłuszkami o niezwykłym aromacie. Przygotowałam z nich zalążek nalewki, na którą trochę trzeba będzie poczekać. Nie szkodzi, nie wolno się w tym przypadku spieszyć. Nalewka robi się powoli, ale wtedy dojrzewa jej cały smak. Jeśli gdzieś
W mojej kuchnizabrudzenia w kuchni i nie tylko. Przykładowo zmieszanie łyżki sody z płynem do mycia naczyń znacznie poprawi skuteczność detergentu. Odtąd będzie on sobie radził z niemal wszystkimi zabrudzeniami – nawet tymi, które wydają się stanowić jedność z powierzchnią, którą szpecą. Czasami po sprzątaniu zostaje nam butelka od płynu do mycia szyb. Warto powstrzymać się od jej wyrzucania i uzupełnić ją samodzielnie
WojnaNaSmaki.plogórki, jajko na twardo czy rzodkiewki, znalazły się w nim również szyjki rakowe oraz pokrojona w cieniutkie paseczki cielęcina. Najpopularniejsze europejskie chłodniki Podróżując po kulinarnej mapie Europy w każdym jej zakątku natrafimy na doskonały chłodnik, który przygotowywany jest z lokalnych składników. Może być w wersji wytrawnej i na słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania(...)Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej i różowej (z botwiną). Przygotowuje się go z drobno poszatkowanych ogórków, rzodkiewki, dużej ilości kopru oraz szczypioru. W wersji różowej
Moja smaczna kuchniaOkres Świąt kojarzy się z cudownymi zapachami, pysznymi potrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków Żywności
Tradycyjna KuchniaSzybki obiad, pyszny obiad, mój ulubiony obiad. Niekoniecznie dla mnie. Dla dzieciaków przygotowałam coś co zjedza nawet przy chorym na anginę gardle. Jedyna rzecz, którą przełkną
Z Kuchni Do KuchniPrzepis powstał z potrzeby żołądka :) i spełnia wymogi przygotowania czegoś szybko, z cukinią i przy minimum nakładu pracy. Stąd też wygodne zawsze ciasto francuskie. Niestety tuczące
W kuchni wieczoremPomysł na szybki, wysokobiałkowy posiłek? Kluseczki kładzione z twarogu polane masełkiem. Mniammm... Danie smaczne, pożywne i lubiane nie tylko przez dzieci :)Składniki:około 70 dkg twarogu2
Codzienna kuchnia niecodziennapomysł prasowania jej na rozgrzanej patelni. Tak powstała pierwsza kubańska kanapka . Pomysł na kanapkę tak się spodobał mieszkańcom Florydy, że zaczęto ją serwować nie tylko z foodtrucków, ale też w restauracjach. Przepis teraz rozchodzi się po całym świecie i dociera także na mojego bloga. To wspaniałe szybkie w przygotowaniu danie. Nie wymaga wielkich umiejętności w kuchni. W oryginale obowiązkowym składem
Kuchennyviral.pl