Super na zimno jak i na ciepło. Na zimno idealnie smakuje z sosem tatarskim lub czosnkowym. Pomysł na taki schabik mam od mojej bratowej Moniki, ona
Kuchnia Pokoleńmojprzepisna.pl | Kokosowo-owsiane ciasteczka Niby zwykłe ciastka owsiane, a jednak bez cukru, bez mleka, bez mąki, z dużą ilością błonnika i tych dobrych wartościowych węglowodanów. Nie
moj przepis natylko delektuję się smakiem delikatnego mięsa w aromatycznej galarecie. Zazwyczaj używam ryb słodkowodnych i nie bardzo tłustych dlatego dodaję nieco słoninki lub boczku do masy rybnej co znacznie poprawia jej walory smakowe. Jakoś ostatnio rybnie się u mnie zrobiło na blogu :). Ryba w galarecie Składniki 500 g odfiletowanej ryby bez skóry ( u mnie szczupak i sandacz ) 1 cebula 1 jajko(...)ponownie wkładam do lodówki do zastygnięcia. Wyciągam rybkę z filiżanek tuż przed podaniem na stół. Smacznego Artykuł Ryba w galarecie pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniamąki - płaska szczypta soli Składniki na zaczyn dobrze wymieszać w średniej misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce - u mnie zaczyn leżakował w kuchni na stole, w temperaturze pokojowej . Do dużej miski wsypać obydwie mąki, kakao oraz sól. Dodać zaczyn, miód, melasę oraz olej. Dolać napar z kawy. Stopniowo dolewać ciepłą wodę wyrabiając ciasto(...)minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i uformuje w zwartą kulę - ciasto z mąki żytniej będzie zawsze mocniej klejące, niż przy użyciu innych rodzajów mąk, taka jej "uroda" :) Jeśli masa chlebowa jest zbyt sucha, można dolać 1-2 łyżki wody; gdy jest z kolei zbyt wilgotna, należy dosypać maki. Niestety trzeba to robić "na oko"i wyczucie, bo mąka
Grunt to przepis!Jako, że dorastałam w domu leżącym dwa kilometry od przejścia granicznego z Czechami, to kuchnia czeska jest mi wyjątkowo bliska. Często w niedziele chodziliśmy na spacer do przygranicznych, czeskich restauracji na pyszny obiad. Oczywiście moim ulubionym daniem był Knedlik z pysznym sosem, więc tradycyjnie zamawiałam go bardzo często. I tak też zostało. Pyszna, puszysta buła z aksamitnym, mięsnym sosem(...)kapusta marynowana z buraczkami to klasyczna pozycja czeskiego menu. Czasami kopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był
Rozpustne gotowanieherbatek o smaku wiśni i czarnej porzeczki, w stu procentach naturalna, zawierająca również hibiskus, jabłko, dziką różę. Pachnie zabójczo. Najbardziej smakiem zaskoczyła mnie zielona herbata z jaśminem. Spróbowałam jej jako ostatniej, bo byłam przekonana, że nie będzie mi smakować. Jakoś tak ten aromat jaśminu mi nie pasował ale kiedy spróbowałam zmieniłam zdanie. Posmak jaśminu był bardzo delikatny(...)faworytem jest herbatka pomarańczowa, osłodzona odrobiną miodu. W sumie to nie mogę powiedzieć, żeby któraś mi nie smakowała. Na pewno niektóre z nich na stałe zagoszczą w mojej kuchni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawole słone niż słodkie. I jak mam coś spalać to niech będzie to boska domowa pizza 😉 Po jakże długiej przerwie w poprzedni weekend znów opanowało naszą kuchnię pizzowe szaleństwo. Troszkę pracy ale moc smaku. Mówcie co chcecie, a ja będę powtarzać przy każdej okazji - zamawiana pizza nie umywa się do takiej domowej. No chyba, zże taka z pieca(...)przed nami, więc wróćmy do wersji, że..... nie ma jak to domowa pizzunia. Tym bardziej, że ostatki za pasem. Myślę, że to będzie bardzo dobra okazja do jej przyrządzenia. Tym razem było tradycyjnie, bez żadnych nowych kompozycji, więc wrzucam tylko parę fotek, a po przepis na ciasto i nie tylko zapraszam do wcześniejszych wpisów pizzowych , których akurat
Kuchnia po mojemuSkładniki: 160g mąki pszennej tortowej ( 1szklanka), 200g mąki krupczatki (1szklanka), 4 żółtka, 215g
W kuchni u MonikiŚwieża, bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub
Moja DelicjaOtwieram więc na blogu Tydzień Kuchni Bliskiego Wschodu! Będę dzielić się z Wami przepisami inspirowanymi Jerozolimą i nie tylko. Jeśli macie jakieś propozycje na godne uwagi potrawy z kuchni tego regionu to piszcie. Chętnie je wypróbuję. Zaczynam więc od za'ataru. Ottolerighi tak o nim pisze: "Jeśli w ogóle istnieje jeden zapach pasujący do symbolicznego wizerunku starej Jerozolimy(...)ataru." Jerozolima, Y. Ottolenghi, S. Tamimi Za'atar to mieszanka przypraw używana w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to mieszanka prażonego sezamu, tymianku, sumaku oraz soli. Używa się jej do... wszystkiego! Do przyprawiania mięsa, ryb, jogurtu, pieczywa, warzyw, a nawet deserów! Składniki: 4 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki sumaku 2 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Rozgrzewamy suchą patelnię, wsypujemy
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam wszystkich na chwile relaksu. Na magiczne chwile spedzone ze wspaniala herbatka Sante. Z Herbata czarna Yunnan Fruit Essence. Zapraszam do Sri Lanki! Sri
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowałam dwanaście świątecznych dań. Cześć z nich zawiera wymieniane wyżej produkty sponsora. Wszystkie dania utrzymane są w klimacie nadchodzących Świąt, niektóre bardzo tradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć o zupie. W moim rodzinnym domu od zawsze był to barszcz czerwony - czysty, bez zbędnych dodatków. W domu mojego męża tradycyjnie(...)połączeniu tych dwóch światów tworząc własną, zupełnie nową tradycję. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy grzybowej i gdy pewnego dnia stanęłam przed tym zadaniem czułam lekkie poddenerwowanie. Martwiłam się o jej smak, o konsystencję, zastanawiałam się nad przepisem. Ostatecznie okazało się, że strach ma wielkie oczy. Przepis dostałam od koleżanki, która szybko przyszła mi z pomocą. Na własny użytek trochę zmodyfikowałam
Przysmaki Karolkimyśl dnia spędzonego w szkole nie schodzi Jej z twarzy. Oby ten zachwyt trwał jak najdłużej. Młodsza Panna zaś płacze i tęskni za siostrą. Czasem zastanawiam się kiedy Jej się znudzi to ciągle nawoływanie Iki, Iki. Niestety młodzież wytrwała jest co niezbyt dobrze wpływa na stan mojej głowy ;-) Jednak i tak jest pięknie, bo wrzesień choć na początku mało laskowaty(...)już takie straszne, a ponieważ mój dzień nagle się wydłużył to i czasu na wszystko jest jakby więcej. Oddaje się więc swemu ulubionemu zajęciu i znikam w kuchni... Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami, inne niż zazwyczaj, mokre o ciekawej konsystencji. Ciasto ze śliwkami składniki 500 g śliwek 300 ml mleczka kokosowego 70 g mąki 70 g mielonych migdałów
Przysmaki KarolkiŚnieg. Sypie i sypie, i coś mu się przestać nie chce. Cały świat spowity białym, lepkim puchem. Śniegowe chmury, ciężkie i szare wiszą na nieboskłonie
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam desery z nasionami chia, co można zauważyć przeglądając bloga. Co jakiś czas staram się wrzucić nową wersję puddingu, zazwyczaj bazującą na mleku kokosowym. Tym razem
Programista w kuchni